Hoogsensitief & ongezonde relaties

In een wereld waar liefde vaak als een complex en uitdagend wordt ervaren, kun je je wanneer je hoogsensitief bent extra kwetsbaar voelen in je zoektocht naar gezonde relaties. Als hoogsensitief persoon ben je namelijk extra gevoelig voor ongezonde en ongelijkwaardige of toxische relaties. Je vraagt je af waarom je steeds gekwetst wordt en waarom oprechte, onvoorwaardelijke liefde lijkt te ontbreken in jouw leven. Hoogsensitiviteit wordt gekenmerkt door een groot inlevingsvermogen. Je absorbeert prikkels en informatie van anderen en je omgeving op een diepgaande manier, wat veel energie kan kosten en het moeilijker maakt om bij jezelf en je eigen grenzen te blijven. Uit onderzoek is ook gebleken dat hoogsensitieve mensen vaak een grotere neiging hebben om zichzelf weg te cijferen in relaties in vergelijking met niet-hoogsensitieve mensen (Aron, 1996; Smits & Hofmans, 2018). Ben je nieuwsgierig naar de diepere dynamiek van hoogsensitiviteit in relaties en hoe je hiermee omgaat? Ontdek waarom vaker vastloopt in je zoektocht naar liefde als je hoogsensitief bent en hoe je jezelf kunt bevrijden van destructieve relatiepatronen om onvoorwaardelijke liefde, voor jezelf en zo ook voor anderen, te ervaren.

Een groot inlevingsvermogen

Als HSP heb je een enorm inlevingsvermogen. Je bent extra gevoelig voor prikkels en informatie die je oppikt van anderen en je omgeving, die je vervolgens op een diepgaande manier verwerkt. Dat kost veel energie waardoor je meer moeite hebt om bij jezelf te blijven. Je bent als een soort spons voor de energie en behoeften van anderen. Je weet precíes wat anderen nodig hebben, waar ze mee worstelen en onzeker over zijn. Als HSP zal je er alles aan doen om harmonie te bewaren en anderen te helpen. In het artikel 'Hoogsensitiviteit & grenzen' (Podcast #55) lees je meer over de kenmerken van hoogsensitiviteit en vindt je 8 tips om bij jezelf te blijven in relaties.

Het nadelige effect van hoogsensitiviteit

Onderzoek toont aan dat ongeveer 15-20% van de bevolking hoogsensitief is, wat betekent dat een aanzienlijk deel van de mensen mogelijk vergelijkbare ervaringen heeft als jij (Aron, 1996). Hoogsensitieve individuen vertonen vaak een grotere neiging om zichzelf weg te cijferen in relaties in vergelijking met niet-hoogsensitieve mensen. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 70% van de hoogsensitieve mensen aangeeft zichzelf vaak op te offeren om anderen tevreden te stellen, vergeleken met slechts 30% van de niet-hoogsensitieve mensen (Smits & Hofmans, 2018). Deze statistieken benadrukken de omvang van hoogsensitiviteit en de impact ervan op relaties.

Je verliest sneller aandacht voor jezelf

Hier zit meteen de valkuil. Want als je zoveel bezig bent met anderen maar ondertussen niet de tijd en aandacht neemt voor jezelf om alle prikkels en informatie te verwerken, dan is de kans groot dat je jezelf kwijtraakt in een relatie. Waarschijnlijk voel jij je aangetrokken door mannen waarin je kwetsbaarheid, onzekerheid en gevoeligheid herkent. Hoewel hij zich veel sterker en groter voordoet, zie en voel jij hoe klein zijn hartje is en wat er in hem omgaat. Jij hebt de kwaliteit om door hem heen te prikken en om hem te zien zoals hij in werkelijkheid is. Je kunt nog wat van hem leren. Hij is meer op zichzelf gericht en heeft er meer moeite mee zich in te leven in anderen dan jij. Onbewust zal jij dit gaan compenseren. Je wilt hem redden.

Extra behoefte aan emotionele en diepgaande verbinding

Deze tegenpolen zorgen voor grote aantrekkingskracht omdat je als hoogsensitief persoon juist op zoek bent naar een diepgaande emotionele verbinding. Bij deze man voelt het alsof het ‘zo moet zijn’. Alsof jullie voor elkaar gemaakt zijn. Jullie vullen elkaars leegte op. Dat zorgt voor een heel kwetsbaar evenwicht. In mijn artikel, 'Heb jij twijfels over je relatie? meten is weten' lees je daar meer over en heb ik gevisualiseerd hoe het werkt.

Afhankelijkheidsrelatie of codependentie

In een ongelijkwaardige relatie, zoals een afhankelijkheidsrelatie of codependentie, is er vaak een duidelijke disbalans in de dynamiek tussen beide partners. In het begin is er veel aantrekkingskracht. Je ziet en herkent in de ander een uitdaging en iets dat je wilt helpen veranderen, omdat je onbewust hebt geleerd om moeite te doen, in de hoop om uiteindelijk dezelfde liefde en aandacht terug te ontvangen. Maar na verloop van tijd blijft het onvermogen van je partner om zich in anderen in te leven en zich kwetsbaar op te stellen onveranderd, terwijl jouw behoefte aan begrip en erkenning alleen maar groter wordt.

Frustratie en onmacht

Deze ongelijkwaardigheid leidt tot een vicieuze cirkel van enerzijds teveel geven en anderzijds teveel nemen, waarbij je elkaar klemzet in de relatie om een gevoel van vervulling te ervaren. Terwijl je behoeften onvervuld blijven en alleen maar sterker worden, groeit de frustratie, het ongenoegen en de onmacht. Je begint elkaar dan eerder als een last dan als een bron van steun te ervaren, waardoor het wederzijdse respect afneemt en de relatie steeds destructiever en grimmiger wordt. In zo'n situatie zitten beide partners vast in een spiraal van emotionele afhankelijkheid, waarbij de hoop op verandering en oprechte verbinding steeds verder vervaagt. Dit gevoel van machteloosheid kan diepgaande emotionele schade veroorzaken en kan leiden tot een gevoel van onderdrukking in de relatie.

Zelfvertrouwen en zelfliefde

Wanneer je hoogsensitief bent is het daarom extra belangrijk dat je jezelf op nummer éénzet. Als jij op jezelf genoeg zelfvertrouwen en zelfliefde hebt en weet wat jij wilt en nodig hebt om bij jezelf te blijven, dan ben je ‘vervuld’ vanuit jezelf.Dan heb je niet iemand anders ‘nodig’ maar kun je verbinden met een ander vanuit volwaardigheid in plaats van uit onzekerheid of leegte. Soort zoekt soort. Wanneer jij helemaal gelukkig bent met jezelf, zal je ook een partner aantrekken die jou zo ziet en die ook gelukkig is met zichzelf. Iemand die jij niet hoeft ‘te redden’ maar die zelf zijn lessen al heeft geleerd.  

Belemmerende patroon loslaten

Zit je vast in een patroon van het steeds weer aantrekken van ongezonde relaties? Ik kan jou helpen om je weer vol en vervuld te voelen vanuit jezelf. Omdat ik de lessen niet alleen zelf heb doorleefd maar precies weet wat werkt en wat niet, kan ik jou heel veel spanning, pijn en moeite besparen. Waarom zou je nog langer steeds weer de verkeerde partner aantrekken of jezelf wijsmaken dat je in je eentje beter af bent? Leer hoe jij onvoorwaardelijke liefde kunt vinden in jezelf zodat je een partner kunt aantrekken waarmee je op een gelijkwaardige manier kunt verbinden en jij je weer vrij voelt om voluit jezelf te zijn.