Grenzen aangeven

Grenzen aangeven in 5 stappen

Zonder grenzen beperk je jezelf! Huh? Wat bedoel je? Als je geen grenzen hebt, dan laat je anderen jouw ruimte en tijd innemen en geef je anderen de leiding over jouw leven. Je raakt afhankelijk van anderen voor jouw eigen geluk! Maar hoe draai je dat om? Dat ga je leren in deze blog.


Je het filmpje kijken, het beluisteren als podcast op Spotify of Apple Podcasts of lees hieronder verder!

Als jij te weinig grenzen hebt, dan geef je ze ook niet duidelijk aan aan anderen en laat je anderen er steeds overheen gaan.  Wat er dan gebeurt is dat je geïrriteerd, gefrustreerd en waarschijnlijk ook boos en verdrietig wordt. En wat er dan waarschijnlijk ook gebeurt is dat jij nóg harder je best gaat doen om “gezien” te worden en terug te ontvangen wat jij zoveel aan de ander geeft. Dat trekt je helemaal leeg. En voordat je het in de gaten hebt, voel jij je dood ongelukkig, oververmoeid en vraag je je af of jij wel goed bent zoals je bent. Het is een vicieuze cirkel. Ik ga je leren, hoe je in 5 stappen jouw eigen vrijheid terugwint, door je grenzen aan te geven. De eerste stap hieruit is dat je weer oprecht gaat luisteren naar jezelf.

# 1 Maak tijd en ruimte voor jezelf!

Alles gaat z’n gangetje, het leven gaat door. Je hebt je werk, je kinderen, het huishouden, je vrienden, sport en noem maar op. Maar neem je ook weleens bewust de tijd voor jezelf? Het lijkt zo’n open deur maar als je jezelf nooit de kans geeft om bewust te voelen hoe het met jou gaat, hoe denk je dan jezelf te kennen? Hoe denk je dan jou leven te kunnen bijsturen zodat het klopt bij wie jij bent en bij wat jouw leven kàn zijn in potentie? Dus in de eerste plaats is het belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om je überhaupt bewust te worden van wat jij fijn vind en wat je niet fijn vind. Dat doe je door jezelf rust te gunnen. Dus maak vooral gebruik van de tijd die je hebt wanneer je een kop thee haalt.

  • Neem even adem wanneer je op de wc zit, in plaats van dat je op je telefoon nog even je Instagram of het laatste nieuws checkt.
  • Maak even een ommetje of nog beter een mooie wandeling in de natuur.
  • En het allerbeste advies dat ik je kan geven - ga mediteren.
  • Er is niets waardoor je beter in contact komt met jezelf en jouw onderbewustzijn, dan door meditatie. Er zijn genóeg meditaties op Youtube te vinden in meditatie apps, óf je kan mijn gratis meditatie downloaden.

# 2 Wordt je bewust van jouw grenzen

Als je meer rust hebt gecreëerd in je lijf en in je hoofd, dan kun je meer aandacht gaan geven aan jouw grenzen. Probeer in het dagelijkse leven meer stil te staan bij of jij iets wilt of niet en of je iets prettig vind of niet. Als je vanbinnen ergens heel blij van wordt, dan voelt dat positief in je lijf. Als je echt ergens van ‘aan’ gaat en je voelt je helemaal geïnspireerd en gestimuleerd, dan kun je zo’n klein huppeltje voelen in je buik. Als je het minder duidelijk in je lijf voelt, dan kan het ook voelen als vrede, rust en tevredenheid. Dat zijn allemaal positieve emoties. Dus als je je zo voelt tegenover een keuze die je moet maken, een persoon die in je leven is, een afspraak of wat dan ook, dan is het goed. Dan blijf je bij jezelf en worden jouw grenzen niet overschreden.

Voel je daar tegenover jouw buik bijna inkrimpen, voel je je kleiner worden en voel je frustratie, boosheid, teleurstelling of verbittering…. Dat zijn negatieve emoties. In dat geval voel je een duidelijke Nee! Dit zijn jouw ingebouwde alarmbellen die afgaan en die jou duidelijk maken dat de kant die jij op wilt gaan of de keuze die je wilt maken, niet voor jou bestemd is of dat het jou verder van je pad af brengt. Wat ons gelijk brengt bij stap 3.

# 3 Neem jezelf serieus

Alles valt of staat met jezelf serieus nemen! Want als jij eenmaal je grenzen duidelijk kunt voelen, is het natuurlijk wel belangrijk dat je jouw gevoel serieus gaat nemen en er zelf naar gaat luisteren. En dat zal niet in één keer goed gaan, dat is een kwestie van oefenen, vallen en opstaan. Wat ik zelf heb gemerkt en wat ik ook vaak merk bij de Ontpop studenten, is dat het in het begin, als je lange tijd, ik noem het maar even, grenzeloos was, en in één keer bewust wordt van jouw grenzen, dat het dan ineens hard uit de hoek kan komen. Juist omdat je ineens vóelt waar je jezelf zóveel tekort hebt gedaan en je grenzen structureel hebt laten overschrijden door anderen raak je snel geagiteerd. Jij bent zó geconditioneerd dat je anderen zóveel geeft en zoveel ruimte geeft van jou. En nu je jouw eigen ruimte weer terug in gaat nemen, begrijp je niet waarom anderen zo’n “misbruik” hebben gemaakt van jouw goedheid. Maar je moet jouw omgeving ook de tijd geven om even te wennen aan jouw ‘nieuwe ik’. De ‘ik’ die zichzelf niet meer gaat wegcijferen om het anderen naar de zin te maken maar die zich bewust is van zichzelf en eigen wensen en grenzen. Dan komen we bij stap vier.

# 4 Je wensen en grenzen communiceren

Om een stukje van de weerstand weg te nemen, die je mogelijk gaat tegenkomen als jij ineens je grenzen gaat aangeven, waar anderen eerder alle ruimte bij jou hadden, is het een goed idee om je directe omgeving te informeren. Vertel waar je mee bezig bent. Vertel dat je merkt dat je je veel teveel hebt aangepast aan anderen maar dat dit ten koste gaat van jezelf en dat je hebt besloten om je wat meer te gaan luisteren naar je eigen gevoel. Dus dat dit ook betekent dat je dingen anders gaat aanpakken en dat je misschien wat vaker ‘nee’ zegt.

Nou, als je dàt hebt gedaan, dan heb je al voor de helft van het pad naar het aangeven van jouw eigen wensen en grenzen vrijgebaand! De volgende stap is dat je jouw grenzen gaat aangeven. Als je vóelt dat iets jouw grens raakt of dat het in de buurt komt, dan kun je al aangeven dat je bijvoorbeeld, niet meteen antwoord kan geven omdat je nog even wilt voelen of je het wel of niet wilt.

  1. Je kunt dan zeggen; “Ik moet er even over nadenken, ik kom erop terug.”
  2. Als je weet dat iemand vaak veel van jouw tijd vraagt, kun je van tevoren aangeven hoe lang jij maximaal wilt besteden; zoals “Ik kan een half uur blijven, dan moet ik weer gaan”.
  3. Als je een uitnodiging krijgt waarvan jij al gelijk voelt dat je daar geen behoefte aan hebt, kun je zeggen; “Bedankt voor de uitnodiging maar jammer genoeg kan ik er niet bij zijn”.
  4. En als een collega of klant je in het weekend achter de broek zit om een mail te beantwoorden, dan kun je zeggen; “Ik reageer niet op werk emails in het weekend”.
  5. Wanneer iemand jou vertelt wat je moet doen, kun je zeggen; “Ik respecteer je mening maar dit is mijn leven en mijn beslissing.”

Wanneer je je grenzen aangeeft krijg je snel de neiging om een uitleg te geven. Maar het feit dat het niet goed voelt voor jou, is genoeg. Dus je hoeft geen uitleg te geven waarom!

# 5 Vier jouw succes!

Dit is een hele belangrijke stap die je niet moet overslaan! Want elke minuscule overwinning is er één! Hoe meer jij stilstaat bij waar jij nu wel jouw grens hebt aangegeven, waar je dat anders waarschijnlijk niet had gedaan, hoe meer jij jezelf erin bevestigd dat je op jezelf kan vertrouwen. Dus ben iedere keer weer trots op jezelf! Dit is de manier waarop je jouw zelfvertrouwen terug wint. Hoe meer je dit doet, hoe gemakkelijker en natuurlijker het voelt om je grenzen aan te geven en hoe meer anderen jouw grenzen ook accepteren en respecteren.


Als jij geen respect hebt voor jouw grenzen hebben anderen dat ook niet.


En andersom, als jij jouw eigen grenzen waardeert, dan waarderen anderen jouw grenzen ook. Ga hier mee oefenen. En onthoud, het gaat niet in één keer goed en dat is helemaal oké. Jij bent ook maar een mens! ; ) En je kan en mag er ook altijd nog achteraf op terug komen wanneer je toch over je eigen grens hebt laten gaan.  Zo pak je jouw ruimte, waarin je jezelf veel teveel hebt beperkt, langzaam terug en neem je weer de verantwoordelijkheid terug over jouw eigen leven en jouw eigen geluk. En zo wordt je steeds minder afhankelijk en needy. Jij leeft je leven op jouw voorwaarden en volgens jouw wensen en grenzen.

Ik ben benieuwd hoe je dit afgaat en wat je van deze blog vond. Plan een afspraak voor een vrijblijvende transformatiesessie. Deel dit bericht vooral op jouw Social Media of stuur me een berichtje. Vind ik leuk! Heb je structurele houvast nodig, zodat je het ook echt volhoudt, gaat dóen en dat jij weer baas wordt over jezelf in de liefde en in relaties. Dan nodig ik je van harte uit om deel te nemen aan mijn online programma, ‘Ontpop je basis’, waarmee je in zes weken tijd echt patronen kunt doorbreken en je leven kan veranderen.