De topprestatie om voluit jezelf te zijn

Ik had me nooit eerder gerealiseerd, hoe inspirerend de Olympische Spelen zijn! In 2019 keek ik voor het eerst bewust en vol bewondering naar de atleten. Zo mooi, die enorme toewijding, focus en je lichaam en geest tot het uiterste in staat brengen! Wat een diep respect heb ik voor die atleten, die zo diep en zo ver gaan om maar die ene gouden medaille te winnen. Voor Olympische atleten is die medaille een doel, waarvoor zij weten dat zij hun hoogste potentie willen leven. Wat is dat voor jou? Wil jij het beste in jezelf naar boven brengen om de beste moeder, partner, collega, ondernemer of welke rol dan ook te zijn?

Luister het artikel hier als OntpopCast:  of lees rustig verder...

Je weet niet half waartoe je in staat bent

Het is ongelofelijk waar je als mens toe in staat bent, wanneer je:

  • Precíes weet wat je wilt,
  • Dag in dag uit jezelf traint (mentaal of fysiek),
  • Je eigen grenzen blijft verleggen,
  • Niet opgeeft bij tegenslag maar blijft doorzetten en volhouden

Niet alleen fysiek maar zéker ook mentaal is het bij Olympische atleten een enorme uitdaging. Denk alleen al aan de enorme druk die je voelt, wanneer de hele Wereld toekijkt, hoe jij op één moment of in één wedstrijd die ene topprestatie moet leveren!

Een duidelijke wil en doel maken de focus en toewijding om daar te komen als vanzelfsprekend

Veerkracht en emotionele blokkades

Simone Biles was de Amerikaanse turnster die zich tijdens de Spelen ter plekke terugtrok van vier van de vijf turn onderdelen, omdat ze voelde dat ze niet in optimale mentale conditie was. Zij had een mentale blokkade, waardoor ze niet de topprestatie kon leveren die nodig is bij de Spelen. Zij voelde dat ze tegen zichzelf aanliep en dat ze eigenlijk niet het vertrouwen had in zichzelf dat ervoor nodig was. Het mooiste vond ik, dat zij daar gewoon open en eerlijk voor uit kwam en het niet forceerde. Kwetsbaar, emotioneel intelligent en super veerkrachtig! Na jaren trainen en toewerken naar dit moment, koos zij ervoor niet het risico te nemen geblesseerd te raken, te luisteren naar haar lijf. Zij accepteerde dat dit nog niet het moment was voor haar. 

Eigen proces en verwachtingen van anderen

Voor Anouk Vetter die voor Nederland meedeed aan het meerkamp atletiek waren de verwachtingen waren heel hoog maar ze presteerde niet zo goed als verwacht. Zij gaf daarna aan, mentaal niet in top conditie te zijn, waardoor het niet lekker ging en zij er niet zoveel plezier in beleefde als nodig is om er voor de volle 100% voor te kunnen gaan. Daarom trok zij zich ook terug van het laatste onderdeel omdat zij niet ongelukkig daar wilde zijn en niet tegen haar gevoel in mee wilde doen. Het is mooi om je eigen grenzen en proces te accepteren en niet omwille van verwachtingen van anderen of prestatiedruk over je eigen grenzen te gaan. Het gaat er juist om bij je eigen gevoel te blijven en jouw eigen pad te volgen waarbij je jezelf stretcht op het tempo dat jij nodig hebt om los te laten en te groeien. 

 “Als je heel hard presteert, moet je ook heel hard rusten”

Balans tussen lichaam en geest

Met deze atleten die continue bezig zijn met functioneren op top niveau wordt het extra duidelijk hoe belangrijk de balans tussen lichaam en geest is. Sporten is niet alleen fysiek en het is ook niet alleen mentaal. Het gaat om het vinden van de perfecte balans tussen lichaam en geest. Het perfecte training-, voeding- en leefstijl- programma dat je èn uitdaagt en de mogelijkheid geeft om het beste in jezelf naar boven te halen. Maar met ook voldoende rust tussendoor, zodat je spieren en je lijf kunnen herstellen en je weer mentaal kunt klaarmaken voor de volgende training. Daarbij is het super belangrijk goed in contact te zijn met je lijf en de signalen serieus te nemen. Want heel vaak geeft je lijf fysieke klachten, wanneer er mentaal iets aan de hand is. Zie dit dan, net als deze atleten, als een signaal om even rust te nemen en weer te voelen en bij jezelf te komen.

Bewust voelen wat jij nodig hebt

Voelen waar specifiek jouw lijf tegen kan qua voeding en training is niet alleen belangrijk in topsport. Ieder lichaam is anders en ieder's doel of wens is anders. Je kunt jezelf nooit vergelijken met anderen omdat jij alleen kunt voelen wat specifiek voor jou werkt en wat niet. Wèl kun je jezelf optrekken aan anderen en anderen als voorbeeld nemen.

Met altijd maar doorgaan en door met oogkleppen op door het leven te gaan, kom je niet ècht verder. Het zorgt ervoor dat je steeds tegen je eigen plafond aanloopt omdat je jezelf op deze manier belemmert om het beste uit jezelf naar boven te halen. Als je niet de rust hebt in je hoofd om jezelf volledig te committeren aan de ideale uitkomst, dan gaat je mind aan de haal met je gedachten en doemen negatieve gedachten en belemmeringen op. Dan maak je het jezelf héél lastig om jouw wensen en doelen te bereiken.

Rust om te ontdekken

Ga eens heel hard rusten in plaats van heel hard werken. Luisteren naar je lijf en voelen. Neem je rust tussendoor en vul je tijd niet alleen maar op met 'bezig zijn' of met anderen. Ontdek nieuwe dingen over jezelf en over de wereld. Je bent namelijk tot veel meer in staat dan je zelf voor mogelijk houdt. Leer ècht te luisteren naar jezelf en te handelen naar wat goed is voor jou, in plaats van jezelf te vergelijken met anderen en te doen wat je denkt dat anderen van jou verwachten. En laat je vooral niet tegenhouden door angst.

Jij bent jij. Jij bent anders en uniek, net zoals ieder ander mens op deze Wereld. Accepteer dat en “The sky is the limit”. Dan kan ook jij, niet alleen topprestaties leveren maar dan voel je je echt vrij en gelukkig omdat het dus ècht goed genoeg is om jezelf te zijn.

Ik gooide mijn leven om

Ook ik was jaren geleden, mentaal totaal niet in vorm en ongelukkig. Ik had geen plezier meer in mijn leven. Niet zodanig dat ik niet meer wílde leven maar zodanig dat ik mezelf niet meer was. Ik wist dat er veel meer in zat en dat ik zelf de enige was, die daar iets aan kon veranderen. Ik gooide mijn hele leven om en besloot mezelf weer serieus te gaan nemen en van mezelf te leren houden, zodat ik mijn geluk weer in eigen handen kon nemen.

Met de jarenlange ervaring die ik opdeed, de oefeningen en inzichten die mij hebben geholpen en een diepgewortelde drive om anderen hiermee te helpen, heb ik de Ontpop Methode ontwikkeld, die je stap voor stap leert met Stevig op Jezelf Staan. In mijn artikel 'In 6 weken in balans met grip op je leven' Podcast #42 lees je meer over mijn persoonlijke verhaal en hoe Ontpop en deze methode ontstaan is. 

Een online programma om in 6 weken tijd jouw knop om te zetten. Het geeft je de houvast om de perfecte balans te vinden tussen enerzijds alle uitdagingen die je iedere dag weer tegenkomt en anderzijds, positiviteit, verdieping en de opdrachten en rust die jij nodig hebt, om jezelf in staat te brengen om te voelen dat jij goed bent, precies zoals je bent en dat vast te houden. Zie het als een trainingsprogramma zoals dat van Olympische atleten maar dan met als doel voor jou om gelukkig te zijn van binnenuit, los van externe factoren of anderen. 

Plan een vrijblijvend een online kennismaking en zet deze eerste stap naar jezelf. 

❤️ Liefs Fanny