Geborgenheid vinden bij jezelf
Heb je weleens iets verborgen gehouden voor je partner of een vriendin, uit angst voor zijn of haar reactie? Ben je soms bang dat je niet serieus genomen zult worden, te horen zult krijgen dat je je aanstelt en dat je niet mag voelen wat je voelt? Dan ben je niet alleen. Als je dit soort gevoelens hebt, dan voelt het eigenlijk onveilig om helemaal jezelf te zijn. Hoe kun je vrij zijn om jezelf te zijn, zonder die angst?
Luister het artikel hier als Podcast:
Moeite om jezelf te zijn
Als mens zoek je van nature naar geborgenheid en houvast en bescherm je jezelf voor pijn en om niet gekwetst te worden. Soms uit zich dat in reacties die juist belemmeren dat je echt een relatie kunt opbouwen of jouw bestaande relatie kunt verdiepen. Je stopt dan je eigen mening weg of komt niet oprecht uit voor wat je voelt, zodat je jezelf niet helemaal laat zien zoals je werkelijk bent. Je onderdrukt dan jouw eigen authenticiteit en datgene wat jou juist ‘jou’ maakt, waardoor je steeds verder van jezelf verwijderd raakt.
Vicieuze cirkel van verlatingsangst
Wat begint uit een drang naar verbinding, emotionele geborgenheid en een manier om te voorkomen dat anderen jou in de steek laten, slaat dan door in een patroon waarbij je juist voorkómt dat je oprechte verbinding maakt met anderen en waarbij je jezelf in de steek laat. En het meest vervelende is, dat wanneer je in dit patroon zit, steeds opnieuw situaties en relaties aantrekt, die je bevestigen in jouw onzekerheid.
Wat zijn primaire emotionele behoeften?
We hebben allemaal basale, primaire emotionele behoeften:
- Aandacht geven en ontvangen
- Je veilig en zeker voelen
- Verbinding voelen tussen lichaam en geest
- Een gevoel van doel en betekenis hebben
- Een gevoel van verbondenheid met de gemeenschap voelenen een verschil te maken
- Gestretcht worden om creatief te zijn en uitdagingen aan te gaan
- Intimiteit ervaren
- Een gevoel van controle te voelen
- Je waardevol, gewaardeerd en gerespecteerd voelen
Wanneer deze behoeften vervuld zijn, dan ben je in balans, voel je je veilig bij jezelf en heb je voldoende basis, een anker in jezelf, om je leven te leiden.
Gebrek aan verbinding - balans en kwetsbaarheid
Wanneer deze basisbehoeften niet genoeg vervuld zijn, dan ben je ‘kwetsbaar’ en dat voelt dat als gevaar. Gevaar triggert angst die onbewust een mechanisme in werking zet. Overleven. En wat er dan gebeurt is dat gewone, gezonde mensen irreëel gedrag gaan vertonen, wat soms zo ver gaat dat ze zichzelf saboteren met soms hele grote gevolgen. De drang om te overleven maakt blind voor alles wat je hart en intuïtie jou eigenlijk willen zeggen. Je gaat vechten, vluchten of bevriezen en hebt oogkleppen op voor alles wat belangrijk is in het hier en nu. De angst neemt het over van je hart en leid je weg van je pad, van wie jij bent en wat je hier te doen hebt. Jouw authenticiteit. Waar komt die enorme basale angst vandaan?
Drang naar veiligheid, zekerheid vs. eenzaamheid
Overlevingsdrang is de drang naar veiligheid en zekerheid en de drang om in leven te blijven. Teruggeleid naar de oertijd, betekende een gebrek aan onderdak (de geborgenheid van een veilige grot om je in terug te trekken) dat je je leven niet zeker was. Daarom hebben we zo’n intense behoefte aan veiligheid. Daar komt bij dat je bij gebrek aan aandacht en verbinding met anderen wordt geconfronteerd met een diep gevoel van eenzaamheid. Eenzaamheid maakt erg onveilig omdat ver weg wonen van de stam ooit letterlijk gevaarlijk was. Als je het zo bekijkt is het dus helemaal niet gek of raar dat je onbewust en dwangmatig kunt reageren op een situatie die deze primaire angst oproept.
Onvervulde behoeften en gebrek aan verbinding
Voel je je bang om anderen te verliezen door jezelf volledig te uiten? Dan is de kans groot dat jouw basis behoeften niet goed vervuld zijn en dat zorgt voor dit onveilige, onbestemde gevoel. Hoe minder deze behoeften vervuld zijn, hoe groter de angst en hoe groter de kans dat je buiten jezelf gaat zoeken om jouw behoeften vervuld te krijgen. Misschien kan een ander jouw leegte opvullen en jou geven wat je mist? Maar hoe meer je buiten jezelf gaat zoeken, hoe meer je ontdekt dat dit niet help. Je blijft steeds geconfronteerd worden met jezelf, trekt steeds de verkeerde mensen aan en voelt je onzeker, onrustig en angstig om jezelf te zijn. Je blijft anderen najagen om jouw behoeften te vervullen, terwijl je gewoon, door oprecht jezelf te zijn, de juiste mensen kan aantrekken. (zie niet najagen maar aantrekken)
Rust en geborgenheid vinden in jezelf
Je zoekt rust en geborgenheid. Dat vind je niet alleen op een plek of een locatie; zoals thuis, lekker cocoonen op de bank onder een dekentje. Het allerbelangrijkste is dat je je veilig en geborgen voelt met jezelf en de mensen om je heen. Dat je je veilig voelt om jezelf te zijn en niet bang hoeft te zijn of het gevoel hebt, dat je je anders moet voordoen omdat je anders niet geaccepteerd wordt en alsnog alleen achterblijft. (lees hierover ook mijn blog over verlatingsangst) Vaak wordt emotionele geborgenheid gezien als iets wat je vindt bij een ander.
“Wil je een gezonde, gelijkwaardige relatie met een partner? Focus dan op en werk aan de relatie met jezelf, zodat je in de eerste plaats kan bouwen en vertrouwen op jezelf.“
Emotionele veiligheid en jezelf kunnen zijn
Bij geborgenheid hoort ook veiligheid. Gelukkig hoeven we nu niet meer bang te zijn om aangevallen te worden door een wild beest. Maar situaties waarin je je onveilig voelt om jezelf te zijn, kunnen wel deze oer angsten oproepen. Emotionele veiligheid betekent dat je je comfortabel voelt om je authentieke zelf te zijn, jouw gedachten gevoelens en ideeën te uiten en om problemen en frustraties te uiten zonder angst om vernederd, bekritiseerd, of belachelijk gemaakt te worden en je verteld wordt dat je anders moet zijn en je anders moet gedragen of voelen.
Ware oprechte liefde
Natuurlijk wil je niets liever dan ware liefde en je emotioneel veilig voelen bij een ander. Maar daarvoor zal je eerst jezelf moeten accepteren, precies zoals je bent. Zelfliefde en zelfvertrouwen zorgen ervoor dat jij je waardevol voelt en dat je jezelf liefde gunt en verwacht dat je met respect wordt behandeld. Wanneer je stevig genoeg in jezelf staat, dan accepteer je het niet meer wanneer mensen over je grenzen heen gaan en verbind jij er zelf conclusies aan. Dat is jezelf op nummer één zetten en je eigen leven in handen nemen.
Werken aan jezelf en je eigen basis
Door te leren hoe je je eigen basisbehoeften kunt vervullen, zorg je ervoor dat jij vervuld bent van jezelf. Je hoeft dan niet meer te zoeken naar een opvulling van jouw leegte maar je selecteert zelf wat past bij jou en wat niet. Door te werken aan jouw eigen basis, creëer je een stevige fundering, waarop je de rest van je leven verder kunt bouwen. Ik weet het, het is een open deur maar echte liefde begint bij jezelf!
Bouwen en vertrouwen op jezelf
Met het online programma ‘Stevig op Jezelf Staan’ leer je in 6 weken tijd, heel concreet hoe je dat doet en wat daarvoor nodig is. Dagelijks werk je in 15-20 minuten aan jouw zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfbewustzijn en leer je hoe je dichter bij jezelf komt en bij jezelf blijft in relatie tot anderen. Door het programma samen met een groepje gelijkgestemden te doorlopen, inspireer en motiveer je elkaar. En het allerbelangrijkste; je voelt herkenning en erkenning en leert dat je niet alleen bent!
Zoals een patroon bestaat, kun je het ook doorbreken. Door het structureel, iedere dag opnieuw en door steeds weer te herhalen, anders te gaan DOEN. Het heeft niet alleen voor mij persoonlijk gewerkt maar het werkt keer op keer opnieuw voor de deelnemers van het programma, getuige alle 5 sterren reviews. Wil jij stap-voor-stap de houvast en structuur om jouw patronen te doorbreken en rust en geborgenheid in jezelf te vinden? Dan nodig ik je van harte uit om deel te nemen aan Stevig op Jezelf Staan en vanaf nu eens te investeren in jezelf in plaats van anderen.
Ben je nieuwsgierig hoe zo'n programma eruit ziet en wil je leren wat de #3 belangrijkste stappen zijn om onbelemmerd en voluit gelukkig jezelf te zijn in relaties, los van anderen of externe factoren? Je krijgt nu gratis toegang tot mijn 3-daagse programma Onbelemmerd. Klik op de knop hieronder. Liever even persoonlijk kennismaken? Plan gerust vrijblijvend een kennismakingsgesprek.