Stop met jezelf wegcijferen

Verlatingsangst in je relatie

Je leven in eigen hand hebben en jezelf op nummer één zetten. Dat klinkt zo gemakkelijk. Bijna iedereen heeft weleens angst en onzekerheid om zichzelf te zijn en te laten zien aan anderen. Maar als die angst zo groot wordt, ligt er vaak een diepgewortelde verlatingsangst aan ten grondslag. De angst om in de steek gelaten te worden en alleen achter te blijven. Hulpeloos. Verlatingsangst kan je leven in de greep houden. Hoe leer je dat je niet hulpeloos en afhankelijk bent maar dat je jouw leven en geluk zelf kunt (bij)sturen?

Jezelf aanpassen

Van kinds af aan hebben we geleerd om onszelf aan te passen.Mensen zijn er van oorsprong voor gemaakt om naast elkaar te leven. Kennis, gebruiken en vaardigheden kijken we bij elkaar af en we hebben elkaar nodig voor ons voortbestaan en de voortplanting. Maar daarbij is ook ieder mens uniek en zijn we allemaal geboren om uit te blinken en onze eigen specifieke eigenschappen te gebruiken en toe te passen, zodat we kunnen bijdragen aan ‘de mensheid’ en de groei en ontwikkeling van het leven op deze aardbol.

Je laten leiden door angst

Hier zit gelijk de crux. Want doordat het zó in onze aardzit dat we willen samenleven en ergens bij willen horen, staat daar een diepgewortelde angst voor eenzaamheid tegenover. De angst om in de steek gelaten te worden door ‘de kudde’ en helemaal eenzaam, zielig en alleen achter te blijven. Deze verlatingsangst werkt verlammend, stuurt je gedrag en uiteindelijk je leven.

Conflicten vermijden

Want uit de angst om verlaten te worden, ga je in tegenstelling tot uitblinken, jezelf juist aanpassen zodat je niet opvalt in de groep. Er zijn mensen (zoals ik dat ook ooit was), die daar heel goed in zijnen zichzelf compleet kunnen laten ‘in blenden’ in de groep als een ware kameleon. Vooral níet anders zijn. Vooral geen andere mening hebben. Conflictenten alle tijden vermijden en de harmonie bewaren.


Why blend-in when you were born to stand out?


Emoties onderdrukken

Zo bouw je je hele leven op. In alle relaties die je hebt, beginnend met de relatie met jezelf, je familie, je liefdesrelaties, vriendschappen, collega’s enz. Zijn gebaseerd op inpassen, matigen en aanpassen. Je bent een kei in het onderdrukken van je emoties en van de buitenkant is er niets met je aan de hand en heb je alles onder controle. Jij hebt geen hulp nodig want jij bent iemand die alles zelf kan. Iemand die niemand anders tot last is!

Grenzen aangeven

Je bent een kei geworden in het uitstralen van de boodschap dat jij niemand nodig hebt. En niet alleen dat. Je bent zo gemakkelijk in de omgang voor anderen omdat jij toch wel alles best vind en zo meegaand bent, dater mensen zijn die daar gretig gebruik van maken. Je bent het helemaal verleerd om je eigen grenzen aan te voelen, laat staan aan te geven, zodat anderen continue over je grenzen heengaan.

Kwetsbaarheid tonen

Uiteindelijk begrijp je er niets meer van. Ben ik nou gek?Snappen mensen nou echt niet hoe moeilijk het voor mij is? Het antwoord is ‘nee’.Als jij jezelf nooit eens kwetsbaar opstelt, nooit hulp vraagt, nooit je grenzen aangeeft, hoe verwacht je dan dat anderen oprecht kunnen weten hoe jij je voelt, zodat ze er voor jou kunnen zijn?

Verlatingsangst

Uit angst voor afwijzing, verlatingsangst en de angst alleen achter te blijven heb jij jezelf gewoonten en gedrag aangeleerd die er júist voor zorgen dat je mensen van je afdrijft. Dat je voorkomt dat mensen jouw ‘ware ik’ leren kennen met alle unieke eigenschappen en perfecte imperfecties die jij hebt en die ieder mens heeft.

Afhankelijk van anderen

Vanuit jouw drang naar onafhankelijkheid en de overtuiging niemand tot last te willen zijn en het wel alleen op te kunnen lossen, zul je merken dat je uiteindelijk juist heel erg afhankelijk wordt. Want al die gewoonten en manieren die je jezelf hebt aangeleerd zijn gebaseerd op de validatie en goedkeuring van buitenaf. Van de mensen om je heen. Je bent volledig gericht op anderen en wat anderen van jou denken en over jou voelen vanuit de hoop dat je van hen de liefde, aandacht en waardering terugkrijgt die jij hen geeft.

Je zit in een vicieuze cirkel

En ondertussen voel je dat je niet meer weet waar jouw grenzen liggen en wat jij wilt. Je raakt uitgeput, gefrustreerd en ongelukkig, doordatje steeds weer teleurgesteld wordt in je relaties, terwijl je ècht niet weet wat je verkeerd doet. Je denkt: “Het zal wel aan mij liggen. Ik spoor niet helemaal”. Kortom, je zelfvertrouwen en zelfliefde is gedaald tot eendieptepunt. En steeds opnieuw wordt je geconfronteerd met situaties waarin jij bevestigd wordt in jouw onzekerheid.

Hoe kun je die patronen veranderen?

Omdat jouw gedrag en gewoonten zo normaal zijn denk je er niet meer over na. Je doet het volledig onbewust en automatisch. Jouw negatieve gedachten en onzekerheid groeien, naarmate je meer en meer wordt geconfronteerd met jouw probleem in het aangaan van gelijkwaardige en wederkerige relaties. 

Her-programmeren

Gelukkig is er een oplossing en kun jij je hele leven positief veranderen door jezelf te her-programmeren. Je kunt jezelf structureel nieuwgedrag en gewoonten aanleren, nieuwe positieve overtuigingen geven, je zelfvertrouwen opbouwen en weer op jezelf leren bouwen en vertrouwen. Dat is niet gemakkelijk, want jij weet als geen ander hoe snel je weer terugvalt in je oude, bekende gedrag, dat er juist voor zorgt dat je vast blijft zitten in die vicieuze cirkel. 

Structurele training

Daarom heb ik daar iets op bedacht. Met de Ontpop jouw nieuwe basis training, werk je structureel zes weken lang aan het her-programmeren van jouw persoonlijke basis. Door iedere dag, 7 dagen per week, bewust bezig te zijn met jouw eigen persoonlijke ontwikkeling, kun jij je hele leven omdraaien en weerde leiding over jouw leven en geluk in eigen handen nemen. Je leert jezelf en jouw waarden weer ontdekken, leert hoe je jouw grenzen weer voelt en ook hoe je ze kunt aangeven in relaties. Hoe je jezelf weer kwetsbaar kunt opstellen in relaties, zodat je echte verbinding kunt aangaan met anderen, vanuit liefde en respect voor jezelf.

Waarom werkt dit wel?

Je doet het niet alleen maar samen met een groepje gelijkgestemde vrouwen en met mij. Dat zorgt voor jouw commitment. Niet alleen aan jezelf maar ook aan de groep. Je wilt niet tekort schieten en werkt structureel iedere dagtrouw aan jezelf, totdat je na een week of 4 begint te merken dat dingen om jou heen veranderen. Dat jij verandert bent! En dat je je beter voelt met jezelf en voelt dat je anderen niet nódig hebt om je goed te voelen over jezelf maar dat je jouw leven en geluk in eigen handen hebt.

De ervaringen spreken boekdelen:

"Ik deed eerst de één op één Retreat en daarna de online training. Ik vond het echt heel fijn! Het leven overkomt me niet meer maar ik heb het nu zelf in de hand. Ik voel me véél beter en doe dingen die ik voor deze training anders nooit had gedaan, met als resultaat dat ik nu de liefde van mijn leven bezit. Mijn droomhuis! En dat nog bínnen de zes weken!"

"Ik heb eerst de 'Ontpop Jezelf Retreat' gedaan en daarna de online training. Het heeft me echt geholpen! Ik vond het heel fijn om iedere dag bezig te zijn met mezelf en wie ik wil zijn, wat mijn waarden en normen zijn en dat ik leerde mezelf op de eerste plaats te zetten!

Ook de meetings in de groep waren heel fijn, je weet dat je niet alleen bent en het ook niet alleen hoeft te doen. Ik blijf Ontpop zeker volgen en de Community dag bezoeken want de investering in mezelf is het meer dan waard!"

“De 'Ontpop jouw nieuwe basis' training was het laatste zetje dat ik nodig had om echt te kiezen voor mezelf, mijn grenzen aan te geven en weer mijn eigen ruimte in te nemen. De herhaling en het dagelijks bewust bezig zijn met mezelf, de vele inzichten, concrete tools en handvatten in de training, de energie van de groep en de wekelijkse online meetings. Het was zo fijn! Wat eerst onmogelijk leek, bleek toch mogelijk! Ik heb nu mijn eigenfijne woonruimte en ik voel me veel sterker. Ik heb mijn leven en geluk nu zelf in de hand!"

Wil jij dat ook? Plan vrijblijvend een kennismaking en dan ontdek je hoe jij kan Ontpoppen.