afhankelijkheid en geluk
Fanny Willems
04/06/2021

Afhankelijkheid & geluk

04/06/2021

Niemand heeft ooit gezegd dat ik mezelf moest wegcijferen. Dat heb ik helemaal aan mezelf te danken. Ik zat mezelf zó in de weg en zat zó in de kramp om het ‘goed te doen’ zodat ik was vergeten dat het leven, mijn leven, is begonnen en nog steeds begint bij mij.

Jezelf kwijtraken

We zijn allemaal anders, hebben allemaal andere ervaringen, een andere opvoeding gehad, andere relaties gehad, noem maar op. Wat alle vrouwen die ik begeleid gemeen hebben, is dat zij zichzelf zijn kwijtgeraakt. Zij hebben zichzelf jarenlang weggecijferd, besteedden meer aandacht aan anderen dan aan zichzelf. Zij hebben zich laten leiden door de trein van het leven die maar door bleef denderen. Alle ballen hoog houden, het gezin, het huishouden, relatie, vriendschappen… en pas op de allerlaatste plaats komen zij zelf. Herken jij dat?‍

Het leven ‘overkomt’ je

Wat er dan gebeurt is dat het leven je ‘overkomt’. Je neemt niet zelf het stuur in handen van je eigen leven. Het lijkt alsof je geen andere keuze hebt maar dat komt omdat je zó in de overlevingsstand zit. “Ja, het zijn de tropenjaren hè”, hoor ik mezelf nog zeggen. Het was een soort excuus tegenover mezelf om me compleet over mijn grenzen en uit de naad te werken voor alles en iedereen, behalve mezelf.

Jouw eigen invloed

Als je jezelf vergeet, dan lijkt het alsof je niet anders kan. Dat je zelf geen invloed hebt op de situatie zoals die is. Maar bedenk even; Zonder jou was alles om jou heen er niet, even simpel gezegd. Zonder jou was alles in ieder geval anders geweest. Jij bent hier. Op dit moment. Wat is jouw kern? Wie ben jij en wat zijn jouw unieke talenten en kwaliteiten? Laat je jezelf wel tot je recht komen of blijf je liever doorgaan met jezelf wegstoppen? Jij hebt wel degelijk invloed! Niet alleen op jezelf en jouw eigen geluk maar ook op je omgeving.

Jouw mening telt

Zoals jij de mening, normen en waarden van anderen accepteert en waardeert, zo zou je deze ook van jezelf moeten waarderen. En ja, je màg het een keer niet met elkaar eens zijn. Je màg jouw mening geven en doen waarvan jij persoonlijk vindt wat goed is. Gewoon omdat het goed voelt voor jou. Dat is juist wat jou speciaal maakt. Niet dat je anderen volgt maar dat je gewoon zo lekker jezelf bent.

Respect en waardering afdwingen

Je zult merken dat, juist wanneer je meer gaat oefenen met jouw eigen waarden duidelijk te maken, je grenzen aangeeft en jouw visie deelt, mensen jou veel meer zullen respecteren en waarderen. Ze leren daardoor namelijk steeds beter ontdekken wie ‘jij’ bent, in de puurste zin van het woord. Daarbij kun je eigenlijk pas echt verbinding maken met anderen, wanneer jij jouw pure zelf durft te laten zien. Zonder reserves en zonder dat je jouw mening, jouw wensen en jouw waarden achter je houdt om conflicten te vermijden.

Jezelf klem zetten

Het gaat misschien op korte termijn een conflict uit de weg maar op de lange termijn bouw je de conflicten in jezelf op en bouw je onbewust een steeds grotere en moeilijker doordringbare vesting om jezelf heen. Hoe langer je daarmee doorgaat, hoe dikker die vesting wordt, hoe moeilijker het is en hoe langer het duurt om deze weer af te breken.

Hulp van buitenaf

Wil je dit patroon doorbreken, dan zal je uit je normale situatie moeten komen. Want je weet vast al; ‘wanneer je hetzelfde blijft doen, blijf je hetzelfde krijgen’. En wanneer je je blijft omringen met dezelfde mensen, blijf je hetzelfde advies krijgen en dezelfde ervaringen en confrontaties krijgen. Ik weet hoe pijnlijk het is als je dit leest en jezelf erin herkent. En ik weet ook hoe je je kunt schamen tegenover je omgeving. Dat je jezelf zó in de nesten hebt gewerkt, terwijl níemand in je omgeving het in de gaten heeft. Ook weet ik dat het op de korte termijn gemakkelijker is om het te houden zoals het is, gewoon doorgaan, doorzetten, schouders eronder! Want dat heb je toch al jaren gedaan. Dus misschien is het beter als je doorgaat tot de situatie om je heen veranderd is, toch?

Creëer je eigen geluk‍

Nu breng ik je weer even terug naar het begin van dit artikel. Want zo werkt het niet. Jouw leven en jouw geluk is niet afhankelijk van anderen. Jij kunt je eigen leven en geluk creëren zoals jij dat wilt! Jij hebt invloed op jouw leven en op jouw omgeving. Verander jij jezelf door weer trouw te zijn aan jezelf, zodat je ook trouw kunt zijn aan de mensen om je heen, dan heb jij daar niet alleen profijt van maar iedereen om je heen. Het leven is bedoeld om te leven en jezelf te ontwikkelen, zodat jij kunt doen waar jij het allerbeste in bent en waar jij gelukkig van wordt. Dat lukt nooit als jij doorgaat met jezelf wegcijferen.

Met het online programma Ontpop Je Vrij leer je in drie dagen tijd de cruciale stappen die nodig zijn om jezelf te herprogrammeren en jezelf te bevrijden van blokkades, overtuigingen en negatieve invloeden van buitenaf. Klik voor meer informatie, je kan meteen beginnen voor maar €55,-Categorieën