tweelingziel of narcist
Liefde & verbinding
Fanny Willems
Liefde & verbinding
11/06/2023
0

Tweelingziel, twinflame of toch een narcist?

11/06/2023
0

Tweelingziel, Twin Flame, of Narcist? De begrippen "Twin Flame," "Twin soul," en "Tweelingziel" zijn in de wereld van zielsverwantschap vaak door elkaar gehaald. Ze verwijzen naar diepgaande relaties, maar hebben subtiele verschillen. In deel één van de serie artikelen over de verschillende soorten liefdesrelaties ging ik in op de karmische relatie, de trauma-bond en de soulmate relatie. Met dit artikel wil ik meer duidelijkheid scheppen over de diepgaande verbinding of de illusie van liefdesrelaties zoals de tweelingziel, twinflame, twinsoul of de relatie met een narcistische partner. 

Tweelingzielrelaties of relaties met een diepe zielsverbinding

De termen "Twin Flame" , "Twin soul" en "Tweelingziel" worden vaak door elkaar gebruikt en verwijzen over het algemeen naar vergelijkbare concepten, maar er kunnen subtiel verschillende interpretaties zijn, afhankelijk van individuele overtuigingen en spirituele tradities. In de kern verwijzen deze termen naar een diepgaande en speciale vorm van zielsverwantschap. Het idee hierachter is dat jullie zielen eerder zijn opgesplitst en als twee helften in dit leven zijn voorbestemd om weer samen te komen.

Deze relaties onderscheiden zich door de diepgaande spirituele verbinding die je deelt. Het voelt alsof jullie voor elkaar bestemd zijn, met een kosmische band die de tijd overstijgt. Wanneer je je Twin Flame ontmoet, is er vaak een onmiddellijke en diepe herkenning, alsof je elkaar altijd hebt gekend.

De uitdagingen van tweelingziel, twinsoul of twinflame relaties

Maar deze tweelingziel, Twin-soul of Twin-flame relaties, kunnen ook buitengewoon intens en uitdagend zijn! Ze dagen je uit om diep in jezelf te kijken en te groeien op manieren die je misschien nooit voor mogelijk had gehouden. Deze groei gaat vaak gepaard met conflicten en pijn, omdat je wordt geconfronteerd met je eigen schaduwzijden en onopgeloste kwesties. In een Twin Flame relatie is er vaak een spiegelende dynamiek, waarin je de eigenschappen en tekortkomingen van jezelf weerspiegeld ziet in je partner. Dit kan heel confronterend zijn, maar het biedt ook een kans voor diepe genezing en persoonlijke transformatie.

Het belang van persoonlijke groei en ontwikkeling

Terwijl Twin Flame-relaties uitdagend kunnen zijn, hebben ze ook het potentieel voor diepgaande groei, verlichting en spirituele ontwikkeling. Ze zijn als een spirituele reis naar het begrijpen van jezelf en het verenigen van je eigen innerlijke dualiteit. Het belangrijkste is om te onthouden dat het pad van Twin Flames niet voor iedereen is, en het is niet de enige waardevolle vorm van liefdesrelatie. Het vinden van een Twin Flame kan een unieke en diepgaande ervaring zijn, maar liefde kan in vele vormen en stijlen komen.

Ongeacht het type relatie waarin je je bevindt, blijft de reis van zelfontdekking en groei centraal in het vinden van vervullende relaties. Twin Flame relaties voegen een diepgaande spirituele dimensie toe aan dit avontuur, maar het is een avontuur dat uniek is voor ieder van ons. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het één niet persé beter of minder is dan het ander en dat niet iedereen een soulmate of twin flame tegenkomt, en dat is volkomen normaal. Wat het belangrijkste is, is het streven naar gezonde, ondersteunende relaties waarin je jezelf kunt zijn en kunt groeien.

In mijn werk met vrouwen die zichzelf vaak wegcijferen, benadruk ik het belang van het ontwikkelen van zelfliefde en onafhankelijkheid, ongeacht het type relatie dat ze ervaren. Dit legt de basis voor het aangaan van gezonde verbindingen en het creëren van een evenwichtige, liefdevolle relatie vanuit jezelf met anderen.

Narcisme: De verwarrende Illusie van verschillende werkelijkheden

Let op! Het kan voelen alsof je in een gezonde, diepgaande en voedende relatie zit met een zielsverwant, terwijl je in werkelijkheid een ongezonde, leegzuigende relatie hebt met een narcistische partner. Dit is heel verwarrend en heeft te maken met de illusie van verbinding, waardoor je continu aan jezelf en je eigen beoordelingsvermogen gaat twijfelen.

Narcisten staan bekend om hun charme, charisma en vermogen om intense emotionele connecties te simuleren, vooral in de beginfase van een relatie. In het begin voelt het daardoor als voorbestemd en de perfecte partner, die jou helemaal begrijpt en aanvult. Alles wat jij leuk vindt, vindt hij ook leuk. Hij doet alles om jou gelukkig te maken (en in te pakken). Dit wordt ‘the love bomb’ genoemd, waarbij je helemaal wordt overstelpt met liefde en aandacht. Eindelijk voel jij je helemaal gezien en goed zoals je bent en het voelt alsof je eindelijk je soulmate hebt gevonden!

Kenmerken van narcistische partner

Na verloop van tijd komt echter de ware aard naar boven. Ze vertonen kenmerken als jaloezie, egocentrisme, manipulatie, gebrek aan empathie en het streven naar controle over de ander. Dit kan leiden tot emotioneel misbruik en trauma bij de niet-narcistische partner.

Waarom voelt het dan alsof er zo'n diepe verbinding is? Dit heeft veel te maken met de illusie die gecreëerd wordt. Ze weten precies waar jouw zwakke plek zit en hoe ze gebruik kunnen maken van jouw behoefte aan liefde, begrip en verbinding om zichzelf beter te voelen. Manipulatie dus. Ze spelen in op jouw verlangens en creëren een schijnwerkelijkheid en schijnveiligheid, waarin jullie twee zielen diep met elkaar verbonden zijn en samen de hele wereld aankunnen Dit is de bron van de verwarring.

Er wordt vaak gezegd dat een narcist puur bewust manipuleert en jou op het verkeerde been wil zetten, maar daar ben ik het niet mee eens.

De werkelijke dynamiek van narcistische relaties

Het is een overlevingsmechanisme dat ook voortkomt uit een diepgeworteld verlangen om gezien en geliefd te worden, waardoor hij te veel focust op anderen. Echter doet een narcist dat niet zoals jij uit het verlangen naar een diepe verbinding en een gelijkwaardige relatie. Zij gaan een stapje verder en willen bewonderd en geadoreerd worden omdat zij zich superieur willen voelen omdat gelijkwaardigheid nog te onveilig voelt. Zij focussen op anderen, puur en alleen om hun eigen ego te voeden en maken gebruik van de kwetsbaarheid van anderen om hen nog verder te kleineren zodat zij zichzelf daar boven kunnen plaatsen om zichzelf beter te voelen. Het gaat hier dus niet om oprechte verbinding maar om zelfzuchtige behoeften en controle.

Een narcist zoekt voeding bij sterke en onafhankelijke mensen

Het is een misvatting dat kwetsbare, onzekere mensen een relatie met een narcist aantrekken. Een narcist voelt zich namelijk juist aangetrokken tot een sterke, onafhankelijke partner waaraan hij zich kan optrekken en waar voldoende ‘voeding’ en kracht in zit om dankbaar gebruik van te maken voor eigen gewin.

Mensen die hun leven en zaakjes goed voor elkaar hebben zijn een extra uitdaging voor de narcist om zo macht te kunnen veroveren over de innerlijke kracht en onafhankelijkheid van hun partner. Dat is waarom een relatie met een narcist vaak voelt als een continuë machtsstrijd.

Gelukkig zijn vanuit jezelf, los van externe goedkeuring

Waarom je een relatie met een narcist aantrekt

Aan de andere kant komen mensen die in een relatie met een narcistische partner belanden, vaak in zo’n relatie terecht, vanwege hun eigen innerlijke kracht en onafhankelijkheid, ontstaan vanuit het gemis van de benodigde aandacht en bevestiging in hun jeugd. Deze ervaring heeft hen doen geloven dat liefde voorwaardelijk is en dat je er hard voor moet werken. Ze hebben de neiging het goede in iedereen te zien en de kwetsbaarheid, onzekerheid en onhandigheid van een narcist te herkennen, wat hen juist onbewust aanspoort om de uitdaging aan te gaan: "Challenge accepted!

Een wederzijdse uitdaging, dat is het, een ongelijkwaardige, ongezonde en toxische relatie met een narcist!

Hoe herstel je van een toxische relatie?

Het herkennen van deze destructieve dynamiek is de eerste stap naar heling. Let op. Als je jezelf in een relatie met een narcistische partner bevindt, is het essentieel om goede hulp en ondersteuning te zoeken.

Ik begrijp vanuit eigen ervaring diepgaand hoe het is om je in de kern niet begrepen en erkend te voelen in je ervaringen. Vaak houd je de negatieve gevoelens al jarenlang verborgen, en wanneer jouw omgeving niet echt ziet of begrijpt wat er met je gebeurt, geef je jezelf de schuld en erken je misschien niet hoezeer het je heeft beïnvloed. Dit is precies waarom ik Ontpop vier jaar geleden ben begonnen, omdat ik er wilde zijn voor anderen die vergelijkbare ervaringen doormaken. Het gebrek aan begrip vanuit je omgeving en het zoeken naar de verkeerde hulp kunnen je herstelproces aanzienlijk en onnodig vertragen.

Als herkenning en erkenning ontbreken, herstel je niet.

Daarom is het van cruciaal belang om gelijkgestemde individuen te vinden en begeleiding te krijgen van iemand met ervaring in deze situatie. Het kan namelijk extra schadelijk zijn (bovenop het trauma dat je al hebt ervaren) wanneer je 'specialistische hulp' krijgt van mensen die zelf nooit hebben meegemaakt hoe het echt is om een relatie met een narcist te hebben.

Het is een misstap om meteen je eigen rol en aandeel in de situatie te benadrukken, zonder eerst de diepe herkenning en erkenning te vinden die zo noodzakelijk zijn. Wanneer je te snel overgaat tot het nemen van 'eigen verantwoordelijkheid' en je eigen rol in de relatie, zonder het fundamentele verschil in machtsverhoudingen te erkennen, is de kans groot dat je jezelf juist slechter gaat voelen, in plaats van beter. In feite loop je het risico om de 'schuld' (die vaak aan de niet-narcistische partner wordt toegeschreven in een relatie met een narcist) op jezelf te nemen, wat schadelijk is voor je eigenwaarde en je herstel.

Dagelijkse training, houvast en ervaringsdeskundige begeleiding

Mijn programma ‘Stevig op Jezelf Staan’, biedt 6-weken lang, dagelijks de specifieke houvast en begeleiding (vanuit eigen ervaring), die je helpt om te herstellen van een toxische relatie en om in plaats van altijd te focussen op anderen, voortaan bij jouw eigen grenzen te blijven. Vanuit een veilige basis met gelijkgestemden met herkenning en erkenning ontstaat de ruimte en openheid om je eigen gevoel te erkennen, te durven voelen en opnieuw te waarderen, zodat je een nieuwe, stevige basis in jezelf opbouwt en het patroon waarbij je het gevoel hebt hard te moeten werken voor liefde en aandacht kunt doorbreken.

Het erkennen van de illusie of deceptie van de relatie die je dacht dat het was en de werkelijkheid en het herstellen van je eigenwaarde en zelfliefde zijn cruciale stappen op weg naar een gezonde, liefdevolle relatie. Om een liefdevoller, beter leven voor jezelf te creëren, is dagelijkse training nodig om positievere en meer liefdevolle denk- en gedragspatronen ten opzichte van jezelf te ontwikkelen. Met de dagelijkse training, lukt het daadwerkelijk om je gewoonten te veranderen en te transformeren, zodat jij erkent en het voelt dat jij helemaal goed bent, zoals je bent.

Deze tips kunnen je helpen in je herstel

  • Zoek ervaringsdeskundige hulp: Het is belangrijk om ondersteuning te krijgen van iemand met ervaring in het omgaan met narcistische relaties. Ze kunnen je helpen om te herstellen en sterker te worden. Plan vrijblijvend een gesprek om kennis te maken.
  • Zoek gelijkgestemden: Praat met mensen die vergelijkbare ervaringen hebben gehad. Het delen van verhalen en steun bij mensen die begrijpen wat je hebt doorgemaakt, kan helend zijn. In de Ontpop Community vindt je de veilige omgeving om jouw ervaringen te delen en met het Ontpop Membership kun je wekelijks deelnemen aan een online groepsmeeting en heb je 24/7 toegang tot persoonlijke support via de app. Elke keer als je anderen spreekt, wordt het voor jezelf duidelijker dat jij niet 'gek' bent en helpt het je een stap verder. Het Membership is een vast onderdeel van het 6-weken programma 'Stevig op Jezelf Staan'.
  • Werk aan jouw zelfliefde en eigenwaarde: Zelfliefde is de sleutel tot herstel. Leer om van jezelf te houden en jezelf te waarderen, ongeacht je relatiestatus. Download het gratis e-book 'Ontpop Je Zelfliefde'
  • Onderzoek je eigen patronen vanuit erkenning voor jouw gevoel: Neem de tijd om je gevoel serieus te nemen en jouw eigen rol in de relatie te begrijpen, zodat je weer verantwoordelijkheid over jouw eigen geluk en leven kunt terugnemen en zal groeien vanuit deze ervaring. Niet ondanks, maar dankzij. Lees meer over 'Stevig op Jezelf Staan', waarbij je de structuur en houvast krijgt om in 6 weken tijd jouw leven te veranderen en weer stevig op jezelf te staan, ondanks alles.

Bronnen en boeken die je verder kunnen helpen:

Echte, pure, ware en onvoorwaardelijke liefde bestaat! Maar het kan alleen bestaan vanuit onvoorwaardelijke liefde voor jezelf.

Ik hoop vanuit het diepste van mijn hart, dat jij een super mooie, pure en liefdevolle, gezonde relatie hebt met jouw zielsverwant. Als dat niet het geval is, weet dan dat er hulp voor jou beschikbaar is om je herstel aanzienlijk te versnellen, zodat je eindelijk voluit gelukkig kunt zijn vanuit jezelf, zonder angst of voortdurende aanpassing aan anderen. Zes weken maken een wereld van verschil! Jij verdient alle liefde en geluk en alle aandacht en genegenheid die ieder mens nodig heeft!

Plan vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking als je wilt weten hoe ik jou kan helpen of schrijf je gratis in voor Onbelemmerd, het 3 dagen programma, waarbij je de #3 cruciale stappen leert om gelukkig te zijn vanuit jezelf, los van wat anderen denken, vinden of wat er buiten jou om gebeurt.

Onbelemmerd en gelukkig jezelf zijn

Reacties
Categorieën