Ware liefde vinden in jezelf
Fanny Willems
10/06/2021

Wat is ware liefde?

10/06/2021

Als er ook maar één les is die je dit jaar moet leren is het dit: jij bent zelf de meest belangrijke persoon in jouw hele universum. Het pleasen van anderen helpt jou als mens niet verder. Wanneer je focust op jezelf, en in de eerste plaats van jezelf houdt, in plaats van anderen te pleasen, bouw je zelfvertrouwen op en doorbreek je codependentie patronen zodat je gezonde, gelukkigere relaties kunt aangaan.

Je kunt pas echt kan openstaan voor oprechte, ware liefde als je voldoende van jezelf houd en jezelf accepteert zoals jij bent. Inclusief alles wat bij jou hoort, zoals jouw negatieve ervaringen in het verleden, een scheiding of relatiebreuk, al jouw schaamtes, onhebbelijkheden en imperfecties. Als je jezelf terugvindt, je eigenwaarde en zelfliefde hebt teruggevonden, dan kun je pas echt weer openstaan voor een ander en in dezelfde waarde, aandacht en mate van liefde, zoals jij deze ook uitstraalt. Het is super belangrijk om je bewust te worden van je eigen waarden en wat jij belangrijk vindt en dat je jezelf genoeg respecteert om jouw waarden, behoeften en grenzen te communiceren richting anderen.

Luister het artikel hier als Podcast

Of lees verder...

“You don’t settle for less.”

Wanneer je stevig op jezelf staat neem je geen genoegen met minder dan wat jij nodig hebt in een relatie en wat jij verdient. In een relatie met oprechte ware liefde ben je niet samen met iemand omdat diegene bij jou wil zijn en dat je je vereerd voelt dat diegene bij jou in de buurt wil zijn.... Nee, je kiest heel bewust wie bij jou past, kan voldoen aan jouw persoonlijke wensen en behoeften en er die voor jou is wanneer je het nodig hebt. En andersom.

Wat is Ware liefde niet?

Ware liefde betekent niet in dat je een perfecte relatie hebt. Het betekend ook niet dat jij of je partner perfect zijn of dat je nooit een meningsverschil zal hebben. Het zal zeker niet altijd gemakkelijk zijn met je partner omdat je in een relatie elkaars ultieme spiegel bent. Omdat juist liefdesrelaties gevoelsmatig zo diep gaan, zal je elkaar regelmatig triggeren, waardoor pijn en verdriet van eerdere relaties of gemis in je opvoeding geactiveerd worden. Het is de kunst om te leren omgaan met je eigen triggers en emoties, zodat je niet alles op jouw partner reflecteert en sneller met meer veerkracht door deze triggers heen kunt navigeren en terug in balans komt.

Wat is ware liefde wel?

Wat ware liefde wèl betekent is dat je genoeg van elkaar houdt om onvolkomenheden te erkennen en om daar voorbij te kunnen kijken. Je accepteert en respecteert elkaar gewoon zoals je bent en probeert de ander niet te veranderen. Niemand is perfect! Ware liefde betekent geen machtsstrijden vereist van beide partners dat je blijft werken aan en investeren in de relatie met jezelf en de verbinding met de ander.

Ware liefde vult jouw hart iedere dag met liefde, niet met twijfel. Het herinnert je aan hoe speciaal jij bent.

Loop je in de liefde steeds tegen dezelfde patronen aan? lees dan hier meer over de betekenis van codependentie en meer over de weg van codependentie naar ware liefde.

Checklist ware liefde:

 • Oprechte waardering, liefde en respect voor elkaar voelen
 • Genegenheid en Intimiteit op een diep emotioneel niveau
 • Elkaar de ruimte geven, vrij om jezelf te zijn bij elkaar (inclusief eigenaardigheden ; )
 • Op elkaar kunnen bouwen en elkaar volledig kunnen vertrouwen (controle durven loslaten)
 • Elkaar steunen in de ontwikkelingen het beste in elkaar naar boven brengen (niet het slechtste)
 • Problemen binnen de relatie kun je samen oplossen (geen uitvluchten elders of de schuld bij de ander zoeken)
 • Elkaar steunen in moeilijke tijden
 • Elkaar een goed gevoel geven door middel van complimenten en opbouwende kritiek
 • Ruzies of onenigheid kunnen uitpraten en bijleggen (wederzijds compromissen kunnen sluiten)
 • Samen oud willen worden en plannen maken voor de toekomst
 • Elkaar met respect behandelen (geen bedrog, intimidatie, manipulatie en ander geweld)
 • Het beste in elkaar naar boven halen, elkaar stimuleren en inspireren
 • Het mag makkelijk en moeiteloos zijn om samen te leven ; ) (een voortdurende worsteling of machstrijd is geen ware liefde)
 • Samen als team ben je sterker dan beiden apart

Wil je weten in welk type relatie jij je bevindt en waar jij zit op de weg naar ware liefde? Download dan de gratis cheatsheet:

reis-ware-zelfliefde

Hoe realiseer je ware liefde in een relatie?

 • Ware liefde gaat er niet om dat je jezelf kunt vinden in de ander. Je bent en blijft je eigen persoon en individu en je bent er niet naar op zoek om iemands wederhelft te worden. Je hebt zo aan jezelf gewerkt dat je weet wie jij bent als persoon. Jij zoekt naar iemand die gelijkwaardig is aan jou en jou als persoon versterkt. Lees meer over de paradox tussen individualiteit en verbinding in mijn artikel 'Een vermijdende partner; jezelf blijven ondanks angst en vermijding in een relatie'.
 • Ware liefde begint bij jou. Dat heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord. Met zelfliefde geef je anderen toestemming om van jou te houden. Het begint bij jou. Pas als jij weet wie je bent, wat je wilt en waar jouw grenzen liggen, dan kun je oprechte ware liefde aantrekken. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar dit maakt je ook een betere partner omdat het zorgt voor duidelijkheid.
 • Ware liefde vraagt je niet om te veranderen. Als je partner echt van jou houdt zal hij (of zij) nooit van je vragen om te veranderen. Andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde. Houd jij echt van jouw partner dan zal jij hem (of haar) niet vragen om te veranderen. Je hebt een relatie omdat je van elkaar houdt, en je houdt van elkaar om wie je echt bent. Vraag jezelf af of je valt voor wat jouw partner en jullie relatie in potentie kan zijn of op de realiteit en wat het op dit moment is. Dat is namelijk de realiteit.
 • Ware liefde zorgt er voordat jij jezelf kan zijn. Draag je wel of geen make-up of ben je ziek en heb je een snotneus? Dat maakt voor een ware liefde niets uit. Je partner zal je er niet door verlaten maar zal jou wel ondersteunen en helpen om moeilijke periodes door te komen.
 • Als je ware liefde wilt ontvangen zal je ook ware liefde moeten durven geven. Als je jezelf alleen maar terugtrekt en je durft jezelf niet open te stellen, kun je dit ook niet van een ander verwachten. Gebruik liefde niet als ruilmiddel, dus hou niet alleen van je partner als diegene iets goed doet, en neem je liefde niet weg als je partner iets fout doet. Ware liefde is onvoorwaardelijk. Durf je je eigen liefde te geven dan zal je net zo veel liefde terugkrijgen.
 • Communicatie en Empathie. Een sterke liefdesband is gebaseerd op effectieve communicatie en empathie. Het vermogen om openlijk te praten over gevoelens en empathie te tonen voor de ervaringen van je partner bevordert een diepere emotionele connectie. Als man maak je echt het verschil wanneer je oprechte ruimte maakt en aandacht geeft aan het gevoel van jouw partner.
 • Acceptatie van veranderingen: Mensen veranderen in de loop van de tijd, en het accepteren van deze veranderingen, zowel in jezelf als in je partner, is van essentieel belang voor het behoud van ware liefde. Het aanpassingsvermogen en begrip voor elkaars groeiprocessen dragen bij aan een gezonde relatie.
 • Vertrouwen en veiligheid vormen de kern van ware liefde. Het opbouwen en behouden van vertrouwen is een voortdurend proces dat vereist dat beide partners eerlijk en betrouwbaar zijn. Vertrouwen legt de basis voor een duurzame en diepgaande verbinding.
 • Zelfzorg is niet alleen belangrijk voor individueel welzijn, maar het versterkt ook je relatie. Het vermogen om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als emotioneel, vergroot je capaciteit om liefde te geven en te ontvangen. Als vrouw kun je jouw man blijven verrassen en verleiden door je best te doen er goed uit te zien voor jezelf en voor hem.
 • Liefde en respect manifesteren zich niet alleen in woorden maar ook in daden. Het tonen van waardering, kleine gebaren van genegenheid en acties die de ander ondersteunen, dragen bij aan een gevoel van verbondenheid en geliefd zijn.
 • Het effectief oplossen van conflicten is een vaardigheid die de stabiliteit van een relatie bevordert. Het vermogen om constructief met meningsverschillen om te gaan, creëert een gezonde omgeving voor groei en begrip waarmee je blijft samenwerken aan het gevoel van veiligheid en geborgenheid in de relatie.
 • Balans tussen Individualiteit en samen zijn: Het behouden van jouw individuele identiteit en authenticiteit, terwijl je geniet van de verbinding met je partner is een evenwichtsoefening. Het erkennen van elkaars behoefte aan persoonlijke groei en ruimte draagt bij aan een gezonde en evenwichtige relatie.
 • Het ontwikkelen en eren van positieve gewoonten, zoals het uiten van dankbaarheid, regelmatige quality time, en het tonen van waardering, versterkt de emotionele band en creëert een positieve relatieomgeving.
 • Een gezonde kijk op relaties omvat het begrip dat ze niet altijd perfect zijn. Het erkennen van uitdagingen en tegenslagen draagt bij aan realistische verwachtingen en versterkt de veerkracht van de relatie.
 • Externe factoren zoals werkstress en gezondheidsproblemen kunnen een relatie beïnvloeden. Het is belangrijk om elkaar te ondersteunen tijdens moeilijke periodes en samen te groeien in het licht van uitdagingen.
 •  Levenslange Ontwikkeling: Ware liefde is een levenslange reis van groei en ontwikkeling, zowel individueel als samen. Het begrip dat liefde evolueert en verdiept naarmate de tijd verstrijkt, benadrukt het belang van voortdurende investering en toewijding.

Ware liefde begint altijd bij jouw eigen zelfliefde en zelfvertrouwen, of je nu een relatie hebt of niet. Ook in een relatie moet je van jezelf kunnen blijven houden. Als een relatie ervoor zorgt dat jij minder van jezelf gaat houden, vraag jezelf dan af of dit de juiste relatie voor jou is. Blijf bewust van wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn, blijf trouw aan jezelf, aan je eigen principes en respecteer jouw eigen grenzen. Respecteer jezelf en verwacht hetzelfde respect van een ander.

Ware liefde vanuit zelfliefde

Ontdek gedurende zes weken de diepgaande inzichten over zelfliefde en ware liefde met mijn online programma "Stevig op Jezelf Staan." Deze gestructureerde reis biedt je de tools om precies te weten wie jij bent en waar jij voor staat, waardoor zelfcompassie en eigenwaarde zich ontwikkelen. Ongeacht externe factoren, leer je trouw te blijven aan jezelf in relaties. Met dagelijkse toewijding van slechts een half uurtje per dag wordt jouw persoonlijke groei snel hergeprogrammeerd, en ervaar je jezelf als een vernieuwd persoon.

Koppels die beiden gemotiveerd zijn, kunnen deelnemen aan 'Stevig op Jezelf Staan en samen sterker verbinden.' Gezonde relaties ontstaan vanuit individuele groei. Dit online programma stelt jullie in staat om zowel individueel als gezamenlijk aan de slag te gaan, met zes online verbindingssessies.

Ongeacht je relatiestatus of de bereidheid van je partner om met jou mee te groeien, is het essentieel om te realiseren dat jij controle hebt over jouw persoonlijke groei. De relatie met jezelf is de belangrijkste relatie in je leven, en door te werken aan je eigen groei sta je stevig in je schoenen. Het vermogen om grip te hebben op je eigen welzijn is krachtig, ongeacht de externe omstandigheden. Ontdek gratis deelname aan Onbelemmerd en leer de 3 cruciale stappen om gelukkig jezelf te zijn, ongeacht externe factoren.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met me op via WhatsApp (rechtsonder) of plan vrijblijvend een korte online kennismaking in.

Liefs, Fanny

Categorieën