Wat is ware liefde?

Als er ook maar één les is die je dit jaar moet leren is het dit: jij bent zelf de meest belangrijke persoon in jouw hele universum. Het pleasen van anderen helpt jou als persoon niet verder. Wanneer je focust op jezelf, en van jezelf houdt, in plaats van mensen te pleasen, bouw je zelfvertrouwen op en doorbreek je codependentie patronen zodat je gezonde, gelukkigere relaties kunt aangaan.

Ik geloof dat ware liefde pas op je pad komt als je een scheiding of relatiebreuk hebt verwerkt en emotionele bagage hebt losgelaten. Wanneer je jezelf terug vindt, je eigenwaarde en zelfliefde hebt teruggevonden, dan kun je weer openstaan voor een ander. Je respecteert jezelf dan genoeg om voor jezelf in te staan en je eigen grenzen aan te geven.

“You don’t settle for less.”

Je neemt geen genoegen meer met minder dan wat jij verdient. In een relatie met oprechte ware liefde ben je niet samen met iemand omdat je het nodig hebt maar kies je er beiden bewust voor om je leven samen te delen.

Wat is Ware liefde niet?

Ware liefde betekent niet in dat je een perfecte relatie hebt. Het betekend ook niet dat jij of je partner perfect zijn of dat je nooit een meningsverschil hebt. En het zal zeker niet altijd gemakkelijk zijn met je partner.

De verwachtingen bij ware liefdezijn dat je een lang en gelukkig leven hebt samen, en dat alles perfect zal zijn. Zoals in een sprookje dus... Dat is geen realistisch beeld. Ware liefde is super, maar het is niet zoals je het ziet in de films.

Wat is ware liefde wel?

Wat ware liefde wèl betekent is datje genoeg van elkaar houdt om onvolkomenheden te erkennen en om daar voorbij te kunnen kijken. Je accepteert en respecteert elkaar gewoon zoals je bent en probeert de ander niet te veranderen. Niemand is perfect! Ware liefde betekend is geen machtsstrijd en dat je blijft werken aan je relatie en verbinding. Niets gaat vanzelf! Loop je in de liefde steeds tegen dezelfde patronen aan? lees dan hier meer over de betekenis van codependentie en meer over de weg van codependentie naar ware liefde.

Checklist ware liefde:

 • Oprechte liefde voor elkaar voelen
 • Genegenheid en Intimiteit
 • Elkaar de ruimte geven, vrij om jezelf te zijn bij elkaar (inclusief eigenaardigheden ; )
 • Op elkaar kunnen bouwen en elkaar volledig kunnen vertrouwen (controle durven loslaten)
 • Elkaar steunen in de ontwikkelingen het beste in elkaar naar boven brengen (niet het slechtste)
 • Problemen binnen de relatie kun je samen oplossen (geen uitvluchten elders zoeken)
 • Elkaar steunen in moeilijke tijden
 • Elkaar een goed gevoel geven door middel van complimenten en opbouwende kritiek
 • Ruzies of onenigheid kunnen uitpraten en bijleggen (wederzijds compromissen kunnen sluiten)
 • Samen oud willen worden en plannen maken voor de toekomst
 • Elkaar met respect behandelen, niet bedriegen, geen intimidatie, manipulatie en geweld

Wat is nog goed om te weten over ware liefde?

 1. Ware liefde gaat er niet om dat je jezelf kunt vinden in de ander. Je bent en blijft je eigen persoon en individu en je bent er niet naar op zoek om iemands wederhelft te worden. Je hebt zo aan jezelf gewerkt dat je weet wie jij bent als persoon. Jij zoekt naar iemand die gelijkwaardig is aan jou en jou als persoon versterkt.
 2. Ware liefde begint bij jou. Dat heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord. Met zelfliefde geef je anderen toestemming om van jou te houden. Het begint bij jou. Pas als jij weet wie je bent, wat je wilt en waar jouw grenzen liggen, dan kun je oprechte ware liefde aantrekken. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar dit maakt je ook een betere partner omdat het zorgt voor duidelijkheid.
 3. Ware liefde vraagt je niet om te veranderen. Als je partner echt van jou houdt zal hij (of zij) nooit van je vragen om te veranderen. Andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde. Houd jij echt van jouw partner dan zal jij hem (of haar) niet vragen om te veranderen. Je hebt een relatie omdat je van elkaar houdt, en je houdt van elkaar om wie je echt bent.
 4. Ware liefde zorgt er voordat jij jezelf kan zijn. Draag je wel of geen make-up of ben je ziek en heb je een snotneus? Dat maakt voor een ware liefde niets uit. Je partner zal je er niet door verlaten maar zal jou wel ondersteunen en helpen om moeilijke periodes door te komen.
 5. Als je ware liefde wilt ontvangen zal je ook ware liefde moeten durven geven. Als je jezelf alleen maar terugtrekt en je durft jezelf niet open te stellen, kun je dit ook niet van een ander verwachten. Gebruik liefde niet als ruilmiddel, dus hou niet alleen van je partner als diegene iets goed doet, en neem je liefde niet weg als je partner iets fout doet. Ware liefde is onvoorwaardelijk. Durf je je eigen liefde te geven dan zal je net zo veel liefde terugkrijgen.

Dus onthoud. Ware liefde begint altijd bij jouw eigen zelfliefde en zelfvertrouwen, of je nu een relatie hebt of niet. Ook in een relatie moet je van jezelf kunnen blijven houden. Blijf bewust van wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn, blijf trouw aan jezelf, aan je eigen principes en respecteer jouw eigen grenzen. Respecteer jezelf en verwacht respect van een ander.

Over de schrijver
Hé, ik ben Fanny, oprichter en eigenaar van Ontpop en moeder van drie dochters. Na mijn scheiding en vond ik de liefde voor mezelf terug en daarmee ook mijn nieuwe partner plus bonusdochter.Door mijn eigen ervaring help ik met Ontpop mensen die zichzelf wegcijferen of kwijtraken in de liefde en in relaties, sneller hun patronen te doorbreken en stevig, onafhankelijk en voluit zichzelf te zijn. Oprecht en puur je eigen hart volgen, zorgt voor helderheid en openheid in relaties en daardoor voor ware liefde en de echte verbinding waar volgens mij iedereen behoefte aan heeft.Iedere dag opnieuw, kom ik weer dichter bij mezelf, ervaar ik het effect daarvan in mijn omgeving en voel ik me vrij om voluit mezelf te zijn. Mijn leven en relaties zijn eindelijk in flow en rust, waar ik eerder altijd weerstand en onrust ervaarde.Uit vele onderzoeken blijkt, dat 'verbinding' en 'eigen regie'/ 'onafhankelijkheid' de grootste factoren zijn voor het ervaren van geluk. Dan weet je hoe belangrijk het is, dat dit stuk in jouw leven goed zit!