karmische-trauma-bond-soulmate-blog
Fanny Willems
10/28/2023

Zit je in een Karmische relatie, Trauma-bond of Soulmate relatie?

10/28/2023

In welk type liefde of relatie bevindt jij je?

De liefde en relaties zijn een complex en vaak verrassend onderdeel van ons leven. De kwaliteit van je leven en jouw geluk wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de relaties die je hebt. Omdat ik zelf heel veel en harde lessen heb geleerd over de liefde en verbinding (en ik leer nog steeds!) fascineert dit onderwerp mij enorm en is het mijn persoonlijke missie om anderen te helpen om meer liefde en verbinding met zichzelf te voelen, om zo te ontdekken dat zij juist daardoor de kwaliteit van hun eigen leven, geluk en liefde vergroten. Niet van buiten naar binnen maar van binnen naar buiten.

Luister het artikel hier als podcast:

 of lees rustig verder!

Dagelijks krijg ik van mensen binnen of buiten de community vragen over de liefde en over relaties, zoals:

Wat kan ik doen om die ene leuke man (of vrouw) van mij te laten houden of om echt gezien te worden voor wie ik ben? 

Er zijn zoveel verschillende soorten relaties, met allemaal hun eigen kenmerken. Omdat het er te veel zijn om in één artikel te verwerken, vind je in dit artikel de karmische relaties, trauma-bond relaties en de soulmate relaties. In mijn volgende artikel omschrijf ik de Twin-flames, twin-soul of tweelingzielen en ga ik verder in op codependentie en in welke relaties de relatie met een narcistische partner vaak voorkomt.

Het begrijpen van de verschillende relatietypen en wat het effect van deze relaties is op jou persoonlijk, kan jou helpen in jouw persoonlijke groei en het geluk dat je op dit moment wel of niet ervaart in je leven. Helderheid = macht. Want als je meer inzicht hebt in wat voor soort relatie jij je op dit moment bevindt, kun je besluiten of je daar wel of geen genoegen mee neemt. Reageer in de opmerkingen onder dit artikel, gerust met jouw vragen!

Karmische Relaties: Lessen uit het verleden

Karmische relaties worden vaak beschouwd als verbindingen die voortkomen uit ons verleden en zelfs uit vorige levens. Ze komen op je pad om van te leren, waarbij je de kans krijgt om de lessen die je in het verleden nog niet kon leren, in dit leven onder ogen te zien en kunt transformeren of evolueren. Deze relaties kunnen gepaard gaan met een intens gevoel van herkenning en aantrekkingskracht, maar ook met veel conflicten en uitdagingen.

Karmische relaties helpen je lessen te leren, oude wonden te helen en je persoonlijke groei te stimuleren. In zo'n relatie kan het voelen alsof je steeds weer in eenzelfde soort dynamiek (patroon) belandt, met dezelfde problemen en obstakels. Een vicieuze cirkel dus. Deze herhalingen zijn super frustrerend, maar echt een teken dat er diepere lessen te leren vallen. In mijn werk met mensen die zichzelf te veel wegcijferen, heb ik gemerkt dat karmische relaties vaak voorkomen. Door de sterke, bijna magnetische aantrekkingskracht in deze relaties, waartegen je eigenlijk geen weerstand kan bieden omdat deze relatie je helpt om jouw eigen lessen te leren, kun je al snel de neiging hebben jezelf opzij te zetten en alleen nog maar te focussen op de behoeften van je partner. Echter, door zo te focussen op de ander, ga je jouw eigen schaduwkanten en lessen die je juist te leren hebt met deze relatie, uit de weg en blijf je in die vicieuze cirkel hangen. Hoewel het voelt alsof de ander jou belemmert in je groei en vooruitgang, doe je dat eigenlijk zelf en leg je de verantwoordelijkheid voor jouw geluk, in handen van een ander. Terwijl de sleutel toch echt in jezelf ligt!

Hoe langer je in de vicieuze cirkel en patronen van een karmische relatie blijft hangen, hoe meer dit leidt tot gevoelens van verlatingsangst en een gebrek aan grenzen, eigenwaarde, zelfrespect en zelfvertrouwen. Het herkennen van dit patroon is de eerste stap op weg naar verandering! Mijn karmische relatie duurde maar liefst 19 jaar en veruit de meeste mensen in de community hebben een geschiedenis met dit type relatie. Je bent dus niet alleen!

Trauma-bond relaties: de cyclus van pijn

De trauma-bond relatie, is heel vaak de relatie die volgt op de karmische relatie, die ik dus ook veel tegenkom bij deelnemers van mijn programma's. Bij deze relaties is er een sterke emotionele band die ontstaat als gevolg van gedeelde trauma's of intense emotionele gebeurtenissen of levenservaringen. Het zijn vaak relaties die beginnen en ontstaan vanuit een gevoel van schaarste of eenzaamheid. Wanneer je niets liever wilt, dan dat iemand van jou houdt, terwijl je eigenlijk nog niet helemaal van jezelf houdt.

Ook in deze relaties is er een grote aantrekkingskracht, die in oorsprong eigenlijk gebaseerd is op gedeelde pijn en moeilijkheden. Het voelt dan alsof je partner de enige persoon in de wereld is die jou begrijpt, omdat jullie allebei door diepe emotionele beproevingen zijn gegaan en in een eerdere relatie iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Dit gevoel van verbondenheid kan een grote valkuil zijn, omdat het vaak resulteert in een cyclus van herhaling van destructieve gedragspatronen, zoals veel aantrekken en afstoten. Door die diepe verbinding die je voelt, ga je je partner snel claimen, waardoor hij of zij zich juist terugtrekt.

Wanneer jij jezelf vaak wegcijfert, wordt je snel aangetrokken tot trauma-bond relaties omdat je geneigd bent om anderen te willen redden of te troosten, wat vaak voortkomt uit een diepgeworteld verlangen om gewaardeerd te worden en angst om in de steek gelaten te worden. Dit patroon van het zorgen voor de ander, terwijl je je eigen behoeften aan de kant zet, ontstaat vaak in je jeugd, wanneer je bijvoorbeeld als kind te veel voor een ouder hebt gezorgd. Lees hierover mijn artikel over parentificatie (OntpopCast #30). In een relatie als dit kun je jezelf dan ook volledig verliezen in de behoeften en problemen van je partner.

Om deze cyclus van pijn te doorbreken, is het essentieel om te leren herkennen wanneer een relatie schadelijk is en dus niet bijdraagt aan jouw persoonlijke groei. Het herstel begint met het ontwikkelen van zelfliefde en het opbouwen van onafhankelijkheid, wat echt een uitdaging is als je jarenlang niets anders hebt gedaan dan genoegen nemen met kruimels van liefde en aandacht. Zeker als je hiervoor ook een karmische relatie hebt gehad. Om uit het patroon van jezelf wegcijferen te stappen en niet meer in dit soort ongezonde relaties terecht te komen, is het pure noodzaak, om je eigen gevoelens weer aan te gaan en serieus te nemen en dus niet meer weg te stoppen en te onderdrukken omwille van een ander. Je moet bereid zijn om weer zelf verantwoordelijkheid te nemen over jouw geluk.

Pas wanneer je jouw eigen gevoel, wensen en grenzen serieus kunt nemen, kun je voor jezelf en jouw waarde(n) instaan en een gezonde en gelijkwaardige relatie aangaan vanuit volheid, in plaats van schaarste.

Soulmates: Een diepgaande verbinding

Soulmates zijn als een magische ontmoeting in je leven. Het voelt alsof je elkaar al eeuwen kent en dat jullie zielen elkaar herkennen na vele levens. Het bijzondere aan soulmate-relaties is de diepe emotionele en spirituele connectie die jullie delen. Waar je bij karmische relaties in dit leven een nieuwe kans krijgt om moeilijke lessen uit een vorig leven te integreren, kunnen soulmate relaties betekenen dat je elkaar kent uit een vorig leven en op de één of andere manier, juist in harmonie met elkaar verbonden bent geweest.

Bij je soulmate voel je je dan ook begrepen op een niveau dat je nog nooit eerder hebt ervaren. Het is alsof ze je innerlijke wereld kunnen lezen en waarderen. Jullie delen niet alleen gewone interesses, maar hebben ook een diep spiritueel begrip van elkaars reis en groei.

Wat soulmate-relaties extra speciaal maakt, is de energetische harmonie tussen jullie, vanuit die herkenning wellicht. Je voelt je gewoon tot elkaar aangetrokken op een diep niveau. Het is alsof jullie frequenties perfect samenkomen. Deze relaties zijn gezond en ondersteunend. Ze bieden een veilige ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Samen moedigen jullie elkaar aan om de beste versie van jezelf te worden. Jullie communiceren soms zonder woorden, begrijpen elkaars gedachten en gevoelens alsof jullie dezelfde taal spreken. Soulmates hebben de neiging om een levenslange verbinding te hebben, en samen groeien jullie alleen maar sterker met de tijd.

Wanneer je bij je soulmate bent, voel je je thuis. Het is een gevoel van rust, veiligheid en comfort dat je zelden elders vindt. Soulmates kunnen romantische partners zijn, maar ze kunnen ook in vriendschappen, familiebanden of in professionele relaties voorkomen. Het belangrijkste is dat soulmates een diepgaande en wederzijdse verbondenheid delen die verder gaat dan oppervlakkige verbinding. Het vinden van een soulmate is een waardevolle ervaring, maar onthoud dat liefde in veel variaties komt en dat het één niet beter is dan het ander.

Het belangrijkste is om te blijven inchecken bij jezelf en te streven naar gezonde relaties die jou ondersteunen en helpen groeien.

In het volgende artikel en podcast ga ik in op de 'tweelingziel, twin-flame of toch een narcist' en hoe codependentie en de relatie met een narcistische partner zich manifesteren in deze verschillende relatie typen. Download de gratis cheatsheet met de verschillende typen relaties, de kenmerken, lessen en het resultaat wanneer je geheeld bent van deze lessen en relaties.

Dan schrijf je je gelijk in als Ontpop Insider en ontvang je als eerste de nieuwe artikelen, inzichten en informatie die ik nergens anders deel.

Abonneer je ook op de OntpopCast om geen aflevering te missen en volg me op Instagram, waar ik het meest actief ben.

Je kunt ook vandaag nog gratis starten met Onbelemmerd en de #3 fundamentele stappen leren die nodig zijn om voortaan onbelemmerd jezelf te zijn, zonder je te laten belemmeren door anderen, uit angst om in te steek gelaten te worden. Ik ben hier om jou verder te helpen dus reageer gerust of stel jouw vraag in de 'reacties' hieronder of via WhatsApp!

Tot de volgende keer, Liefs Fanny

Categorieën