Hoogsensitief en ongezonde relaties
Codependency
Fanny Willems
Codependency
07/07/2021
0

Hoogsensitief & ongezonde relaties

07/07/2021
0

Als hoogsensitief persoon ben je extra gevoelig voor ongezonde en ongelijkwaardige relaties. Waarom wordt je steeds gekwetst en blijkt de liefde voorwaardelijk? Waarom lijkt oprechte onvoorwaardelijke liefde niet voor jou weggelegd?

Inleven in anderen

Als HSP heb je een enorm inlevingsvermogen. Je bent extra gevoelig voor prikkels en informatie die je oppikt van anderen en je omgeving, die je vervolgens op een diepgaande manier verwerkt. Dat kost veel energie waardoor je meer moeite hebt om bij jezelf te blijven. Je bent als een soort spons voor de energie en behoeften van anderen. Je weet precíes wat anderen nodig hebben, waar ze mee worstelen en onzeker over zijn. Als HSP zal je er alles aan doen om harmonie te bewaren en anderen te helpen.

Je verliest aandacht voor jezelf

Hier zit meteen de valkuil. Want als je zoveel bezig bent met anderen maar ondertussen niet de tijd en aandacht neemt voor jezelf om alle prikkels en informatie te verwerken, dan is de kans groot dat je jezelf kwijtraakt in een relatie. Waarschijnlijk voel jij je aangetrokken door mannen waarin je kwetsbaarheid, onzekerheid en gevoeligheid herkent. Hoewel hij zich veel sterker en groter voordoet, zie en voel jij hoe klein zijn hartje is en wat er in hem omgaat. Jij hebt de kwaliteit om door hem heen te prikken en om hem te zien zoals hij in werkelijkheid is. Je kunt nog wat van hem leren. Hij is meer op zichzelf gericht en heeft er meer moeite mee zich in te leven in anderen dan jij. Onbewust zal jij dit gaan compenseren. Je wilt hem redden.

Emotionele verbinding

Deze tegenpolen zorgen voor grote aantrekkingskracht omdat je als hoogsensitief persoon juist op zoek bent naar een diepgaande emotionele verbinding. Bij deze man voelt het alsof het ‘zo moet zijn’. Alsof jullie voor elkaar gemaakt zijn. Jullie vullen elkaars leegte op. Dat zorgt voor een heel kwetsbaar evenwicht. In mijn artikel, 'Heb jij twijfels over je relatie? meten is weten' lees je daar meer over en heb ik gevisualiseerd hoe het werkt.

Afhankelijkheidsrelatie

Dat wat je in het begin aantrok in hem en waar jij hem onbewust mee wilde helpen, staat je nu in de weg. Je kunt hem niet veranderen. Zijn onvermogen zich in televen in anderen en kwetsbaar op te stellen blijft bestaan terwijl jij niets liever wilt dan een partner die jou begrijpt, aanvoelt en helemaal ziet zoals je bent. Je blijft hopen om dezelfde liefde en aandacht terug te ontvangen waardoor je meer en meer gaat geven. Zo’n ongezond relatie patroon wordt dan een relatieverslaving en noem je ook wel codependentie.

Je geeft onvoorwaardelijk liefde aan een ander, terwijl je niet eerst onvoorwaardelijk van jezelf houdt.

Frustratie en onmacht

In plaats van dat jullie elkaar helpen groeien worden de verschillen en onzekerheden alleen maar groter. Jullie houden elkaar klem in de relatie omdat jullie elkaar nodig hebben om je ‘vervuld’ te voelen, terwijl de behoeften onvervuld blijven en alleen maar sterker worden. De frustratie, het ongenoegen en de onmacht groeit, terwijl het respect voor elkaar minder wordt. Zo wordt het een destructieve relatie.

Zelfvertrouwen en zelfliefde

Wanneer je hoogsensitief bent is het daarom extra belangrijk dat je jezelf op nummer éénzet. Als jij op jezelf genoeg zelfvertrouwen en zelfliefde hebt en weet wat jij wilt en nodig hebt om bij jezelf te blijven, dan ben je ‘vervuld’ vanuit jezelf.Dan heb je niet iemand anders ‘nodig’ maar kun je verbinden met een ander vanuit volwaardigheid in plaats van uit onzekerheid of leegte. Soort zoekt soort. Wanneer jij helemaal gelukkig bent met jezelf, zal je ook een partner aantrekken die jou zo ziet en die ook gelukkig is met zichzelf. Iemand die jij niet hoeft ‘te redden’ maar die zelf zijn lessen al heeft geleerd.  

Belemmerende patroon loslaten

Zit je vast in een patroon van het steeds weer aantrekken van ongezonde relaties? Ik kan jou helpen om je weer vol en vervuld te voelen vanuit jezelf. Omdat ik de lessen niet alleen zelf heb doorleefd maar precies weet wat werkt en wat niet, kan ik jou heel veel spanning, pijn en moeite besparen. Waarom zou je nog langer steeds weer de verkeerde partner aantrekken of jezelf wijsmaken dat je in je eentje beter af bent? Leer hoe jij onvoorwaardelijke liefde kunt vinden in jezelf zodat je een partner kunt aantrekken waarmee je op een gelijkwaardige manier kunt verbinden en jij je weer vrij voelt om voluit jezelf te zijn.

Reacties
Categorieën