Jouw relaties als spiegel
3 min. leestijd

Jouw relaties als spiegel

We streven in ons leven allemaal naar veiligheid, geborgenheid en liefde. Vaak vinden we dat in een romantische partner. Maar ook vrienden, familieleden, collega’s en kinderen kunnen ons een veilige thuishaven bieden. Een plek waar we ons geliefd voelen, waar we op ons gemak zijn en waar we onszelf kunnen zijn.

Naast liefde, een luisterend oor en gezelschap bieden onze persoonlijke relaties ook inzicht in onszelf. Dit geldt voor onze prettige relaties, maar ook voor relaties waar het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Onze relatie met anderen functioneert namelijk als een spiegel. Ze geven ons inzicht in onszelf, onze relaties met anderen en ons verleden.

De relatie als spiegel

Stoor jij je altijd aan je zus die zo aanwezig is in gezelschap? Vind je het irritant dat jouw partner nooit iets opruimt in huis? En bemoeit jouw moeder zich teveel met jouw leven? Vraag je dan de volgende keer dat deze irritatie de kop opsteekt eens af: wat zegt dit eigenlijk over mij? Het voelt wellicht tegennatuurlijk, maar hoe jij een ander ervaart, zegt meer over jezelf dan over de ander.

Ieder persoon heeft zijn plezierige en minder plezierige kanten. Dat geldt voor jou, maar ook voor anderen. Maar het zijn de eigenschappen waar we ons zo aan ergeren die zoveel zeggen over onszelf. Vind je het wellicht zo storend dat jouw zus zo aanwezig is omdat je zelf te weinig aandacht krijgt? En vind je het misschien vervelend dat jouw partner zo weinig doet in huis omdat je dit zelf niet los kunt laten? Door jouw reactie, emotioneel en fysiek, op anderen te observeren, ontdek je meer over jezelf dan je ooit had durven hopen.

De ongezonde relatie

Natuurlijk heeft het spiegelen zo zijn positieve én negatieve kanten. Ja, het biedt gelegenheid om jezelf veel beter te leren kennen. Dit is het begin van belangrijke persoonlijke én spirituele groei. Maar wat nu als jein een ongezonde relatie zit? Als jouw partner jou verbaal of fysiek mishandelt, overmatig jaloers is of juist te weinig aandacht geeft? Ook deze relaties bieden inzicht in jezelf.

Met de partner die je kiest, geef je een duidelijke boodschap af. Je moet deze boodschap alleen willen begrijpen. Als je een partner hebt die jou slecht behandelt, vraag jezelf dan af: vind ik mezelf echt zo weinig waard dat ik dit toesta? Waarom trek ik dit soort personen aan? Is deze relatie misschien een herhaling van een patroon dat je kunt doorbreken?

Codependentie

Wanneer je in een relatie zit waar sprake is van codependentie steunen jij, je partner, of jullie beiden teveel op de ander. De eigen gevoelens en behoeften worden vaak aan de kant geschoven om te voorzien in de behoeften van de ander. Codependentie komt ook vaak voor bij mensen die een ongelukkige jeugd hebben gehad. Ze zijn opgegroeid in een onveilige omgeving en hierdoor onveilig gehecht. Dit kan zorgen voor een verstoorde hechting met anderen in het verdere leven.

Mocht jij deze kenmerken herkennen, ga dan bij jezelf ten rade. Waarom verlies je jezelf in deze, en vaak andere, relaties? Waarom vlakje jouw eigen gevoelens en behoeften uit? Word je hier gelukkig van? Juist door de spiegelfunctie van de relatie krijg je de kans dit inzicht te vergaren. Het biedt een gelegenheid om jezelf te helen. Niet alleen van de trauma’s van deze relatie, maar ook van de trauma’s uit je jeugd.

Voor jezelf kiezen

De spiegel van de relatie is bovenal een kans. Een kans om jezelf goed te leren kennen, jezelf te helen en voor jezelf te kiezen. De spiegel legt patronen bloot, geeft inzicht in jouw meest onhebbelijke eigenschappen en biedt een inkijkje in trauma’s.

Als je openstaat voor persoonlijke groei kun je met dit inzicht groeien en helen. Dit kun je doen in de relatie zelf, hopelijk samen met de partner, maar soms is een relatiebreuk het gevolg van bepaalde inzichten. Echt voor jezelf kiezen en trauma’s helen betekent soms ook afstand doen van personen waarmee je deze patronen anders in stand houdt.

Persoonlijke groei

Nu je inzicht hebt in hoe spiegelen werkt, kun je deze kennisgebruiken om zelf te groeien. Wees je in elke interactie met anderen bewust van de emoties die het oproept en de reactie op elkaar. Analyseer de onderlinge verstandshouding en ontdek hoe bepaalde overtuigingen, acties en kwaliteiten eigenlijk boekdelen spreken. Het vergt wat oefening, maar persoonlijke groei is een continu proces dat het absoluut waard is.

Loskomen van patronen

Wil je loskomen van de patronen waar je steeds weer in terugvalt en voor eens en voor altijd weer jezelf op nummer één kunnen zetten, zonder de angst om jezelf weer te verliezen? Met de 6-weken training 'Ontpop jouw nieuwe basis' werk je online en op jouw eigen tijd maar samen met een klein groepje gelijkgestemde vrouwen, samen aan jouw nieuwe stevige basis in jezelf, zodat je weer vol zelfvertrouwen, voluit en gelukkig jezelf kunt zijn.