Jouw relaties als spiegel voor jezelf
Fanny Willems
11/11/2021

Jouw relaties als spiegel voor persoonlijke groei - met journal vragen & tips!

11/11/2021

We streven in ons leven allemaal naar veiligheid, geborgenheid en liefde. Vaak vinden we dat in een romantische partner. Maar ook vrienden, familieleden, collega’s en kinderen kunnen ons een veilige thuishaven bieden. Een plek waar we ons geliefd voelen, waar we op ons gemak zijn en waar we onszelf kunnen zijn. Naast liefde, een luisterend oor en gezelschap bieden onze persoonlijke relaties ook inzicht in onszelf. Dit geldt voor onze prettige relaties, maar ook voor relaties waar het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Onze relatie met anderen functioneert namelijk als een spiegel. Ze geven ons inzicht in onszelf, onze relaties met anderen en ons verleden.

Luister hier de Podcast:

Of lees rustig verder...

Jouw irritatie van een ander zegt iets over jezelf

Stoor jij je altijd aan je zus die zo aanwezig is in gezelschap? Vind je het irritant dat jouw partner nooit iets opruimt in huis? En bemoeit jouw moeder zich teveel met jouw leven? Vraag je dan de volgende keer dat deze irritatie de kop opsteekt eens af: 

Wat zegt dit eigenlijk over mij? 

Het voelt wellicht tegennatuurlijk, maar hoe jij een ander ervaart, zegt meer over jezelf dan over de ander. Ieder persoon heeft zijn plezierige en minder plezierige kanten. Dat geldt voor jou, maar ook voor anderen. Maar het zijn de eigenschappen waar we ons zo aan ergeren die zoveel zeggen over onszelf. Vind je het wellicht zo storend dat jouw zus zo aanwezig is omdat je zelf te weinig aandacht krijgt? En vind je het misschien vervelend dat jouw partner zo weinig doet in huis omdat je dit zelf niet los kunt laten? Door jouw reactie, emotioneel en fysiek, op anderen te observeren, ontdek je meer over jezelf dan je ooit had durven hopen.

Een ongezonde relatie is de spiegel van jouw lage eigenwaarde

Natuurlijk heeft het spiegelen zo zijn positieve én negatieve kanten. Ja, het biedt je de gelegenheid om jezelf veel beter te leren kennen. Dit is het begin van belangrijke persoonlijke én spirituele groei. Maar wat nu als je in een ongezonde relatie zit? Als jouw partner jou verbaal of fysiek mishandelt, overmatig jaloers is of juist te weinig aandacht geeft? Ook deze relaties bieden je inzicht en een spiegel in jezelf.

De partner die je kiest, legt bloot hoe jij je voelt tegenover jezelf. Of je iets doet met dat bewustzijn en de signalen negeert, dat is jouw proces. Maar als je een partner hebt die jou slecht behandelt of waarbij jij niet voelt dat je jezelf kunt zijn en stukken van jezelf moet verbergen, vraag jezelf dan af: vind ik mezelf echt zo weinig waard dat ik dit toesta? Waarom trek ik dit soort personen aan? Is deze relatie misschien een herhaling van een patroon dat al veel eerder in je leven ontstond en wat je kunt doorbreken?

Codependentie en patronen die ontstaan in je opvoeding

Wanneer je in een relatie zit waar sprake is van codependentie zijn jij en je partner teveel afhankelijk van elkaar. Je schuift dan je eigen gevoelens en behoeften aan de kant om te voorzien in de behoeften van de ander. Deze afhankelijkheid of juist het gevoel van over-verantwoordelijkheid, ontstaat vaak in de opvoeding maar kan ook ontstaan in latere, ongezonde relaties. Patronen die er vroeger als kind voor zorgde dat je, ondanks emotionele onbeschikbaarheid of onvolwassenheid van een ouder, toch aandacht kreeg, staan je later in je volwassen leven in de weg om op een gelijkwaardige manier, gezonde relaties aan te gaan. Mocht jij deze kenmerken herkennen, ga dan bij jezelf ten rade. Waarom verlies je jezelf in deze, en vaak andere, relaties? Waarom vlak je jouw eigen gevoelens en behoeften uit? Word je hier gelukkig van? Juist door de spiegelfunctie van de relatie krijg je de kans dit inzicht te vergaren. Het biedt een gelegenheid om jezelf te helen. Niet alleen van de trauma’s van deze relatie, maar ook van de trauma’s uit je jeugd.

Jezelf beter leren kennen, zodat je kunt instaan voor jezelf

De spiegel van de relatie is bovenal een kans. Een kans om jezelf beter te leren kennen, jezelf te helen en voor jezelf te kiezen. Die spiegel legt namelijk precies de patronen bloot en laat zien waar jij nog wat 'werk' aan jezelf te doen hebt. Als je het op die manier kunt bekijken, dan stel je jezelf open om te groeien. Het is dan ook niet de bedoeling om jezelf te gaan veroordelen als je weer iets bij jezelf ontdekt. Niemand is perfect, compleet geheeld en zonder oordelen over anderen en het leven is juist bedoeld om te groeien en te evolueren. 

Als je openstaat voor persoonlijke groei kun je met dit inzicht groeien en helen. Dit kun je doen in de relatie zelf, hopelijk samen met de partner, maar soms is een relatiebreuk het gevolg van bepaalde inzichten. Echt voor jezelf kiezen en trauma’s helen betekent soms ook afstand doen van personen waarmee je deze patronen anders in stand houdt.

Journal & reflectie vragen voor zelfinzicht en groei

Om je te helpen reflecteren en meer inzicht te krijgen in jezelf en je relaties, kun je eens nadenken over de volgende vragen en ze gebruiken om erover te journalen:

Reflecteer op je emoties en reacties:

 • Wanneer voel je je geïrriteerd, boos of gefrustreerd in een relatie?
 • Wat triggert deze emoties bij jou?
 • Hoe reageer je op deze emoties? Ga je de confrontatie aan of vermijd je het conflict?

Verken je innerlijke wereld:

 • Welke eigenschappen of gedragingen van anderen irriteren je het meest en waarom?
 • Hoe kunnen deze irritaties iets onthullen over je eigen onvervulde behoeften of persoonlijke pijnpunten?
 • Op welke manier reflecteren jouw relaties je eigenwaarde en zelfbeeld?

Onderzoek patronen en je verleden:

 • Zijn er terugkerende patronen in je relaties die je opvallen?
 • Zijn er overeenkomsten tussen je huidige relaties en je relatie met je ouders of verzorgers?
 • Welke lessen kun je trekken uit je vroegere relaties om gezondere verbindingen te cultiveren?

Focus op persoonlijke groei:

 • Hoe kun je de inzichten uit je relaties gebruiken om persoonlijk te groeien?
 • Welke stappen kun je nemen om los te komen van destructieve patronen en gezondere grenzen te stellen?
 • Op welke manieren kun je voor jezelf kiezen en je eigen welzijn prioriteit geven?

Neem actie:

 • Welke concrete stappen kun je zetten om los te komen van belemmerende patronen en om meer zelfliefde te cultiveren?
 • Zijn er hulpbronnen die je kunnen ondersteunen bij je groeiproces?
 • Hoe kun je jezelf aanmoedigen om moedige beslissingen te nemen die in lijn zijn met je eigen behoeften en verlangens?

Door deze vragen te overdenken en je gedachten op papier te zetten, kun je dieper inzicht krijgen in jezelf en je relaties, en stappen zetten naar persoonlijke groei en welzijn.

Bewust worden van je eigen emoties en gedrag in relatie tot anderen

Nu je inzicht hebt in hoe spiegelen werkt, kun je deze kennis en het bewustzijn gebruiken om zelf te groeien. Wees je in interacties met anderen bewust van de emoties die het oproept en de reactie op elkaar. Analyseer de onderlinge verstandhouding en ontdek hoe bepaalde overtuigingen, acties en kwaliteiten eigenlijk boekdelen spreken. Het vergt wat oefening, maar persoonlijke groei is een continu proces dat het absoluut waard is! Het maakt niet alleen je eigen leven veel makkelijker, het brengt je ook in staat om op een gezondere manier in verbinding en relaties tot anderen te staan. 

Mijn programma Stevig op Jezelf Staan geeft je zes weken lang de tools en houvast om je bewust te worden en inzicht te krijgen in jezelf en wat jij doet in relatie tot anderen en wat nu wellicht niet meer zo doeltreffend is dan het ooit was. Wanneer je eenmaal dat bewustzijn hebt, dan kun je ook bewust kiezen voor ander, gezond gedrag. Het fijne is dat je iedere dag automatisch een klein stapje zet en vanuit een veilige omgeving met persoonlijke begeleiding en steun van mij als ervaringsdeskundige, waardoor je jouw oude, jou niet meer dienende patronen, herprogrammeert en overschrijft met nieuwe gezonde patronen. Het resultaat is dat je na zes weken nieuwe neurale paden hebt aangelegd en een nieuwe, stevige basis hebt gecreëerd om voortaan op een vele gezondere, meer gelijkwaardige manier en op een diepgaander niveau, met anderen te verbinden!

Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek. Jij hoeft het niet alleen te doen!

❤️ Liefs Fanny

Categorieën