koppigheid
Fanny Willems
04/17/2024

Hart boven Ego: Overwin koppigheid en open jezelf voor meer liefde en authenticiteit

04/17/2024

Ik kan best wel eens heel koppig en standvastig zijn. In relaties kwam dit ook vaker ter sprake. Hoewel ik heel open minded ben, kon ik, als ik ergens echt van overtuigd was, daarin blijven vastzitten en dat maakte het lastig om verder te groeien en ontwikkelen. Maar nu ik een aantal jaren verder ben in mijn persoonlijke groei en ontwikkeling, weet ik dat die koppigheid, zoals het eerder een meer negatieve benaming kreeg, een hele goede functie had maar ook een uitnodiging is om naar jezelf te kijken. Hoe wordt je meer bewust van de koppigheid of standvastigheid in jezelf en wat kun je daarvan leren over jezelf en jouw relatie met jezelf of over jouw relatie met de ander? 

Met dit artikel wil ik je meer inzicht bieden in wanneer je tè koppig of standvastig bent en het jou belemmert in je vooruitgang en groei en wanneer het juist nodig en effectief is.

Luister het hier als podcast:

  

Of lees rustig verder...

Emoties bij koppigheid en wat ze jou vertellen

Voordat we dieper duiken in koppigheid, is het goed om eerst de verschillende emoties die je daarbij ervaart uit te filteren, zodat je je meer bewust kunt worden, van wat er met jou persoonlijk gebeurt in situaties waarbij jij een van deze emoties voelt opkomen en merkt dat je blokkeert of in conflicten met anderen verzeild raakt.

  • Frustratie kan bijvoorbeeld optreden wanneer je je realiseert dat je acties niet overeenkomen met je eigen, diepste verlangens.
  • Weerstand kan aangeven dat je aarzelt om een verandering aan te brengen, zelfs als je weet dat het nodig is voor jouw groei.
  • Boosheid & woede wijzen op het overschrijden van je persoonlijke grenzen en het gebrek aan respect voor jouw waarden en waar jij voor staat.
  • Koppigheid is een beschermingsmechanisme voor je ego wanneer je je bedreigd voelt in je overtuigingen en identiteit.

Al deze emoties zijn dus feitelijk persoonlijke richtingaanwijzers, die je duidelijk maken waar jouw grens bereikt is, wat jouw diepste verlangen is en om meer te luisteren naar je hart en je intuïtie.

Het conflict tussen hart en ego

Het ego en je beschermingsmechanismen komen vaak in conflict met je hart en intuïtie.

  • Het ego is vooral gericht op zelfbehoud en identiteit, en zoekt naar manieren om je te beschermen tegen mogelijke bedreigingen van buitenaf. Dat kan ervoor zorgen dat je vasthoudt aan bekende patronen, zelfs als die niet in lijn zijn met je diepste verlangens of intuïtie.
  • Je hart en intuïtie zijn echter verbonden met je ware zelf en je diepste verlangens. Ze zijn een uiting van jouw innerlijke wijsheid en kunnen je leiden naar wat echt belangrijk voor je is en wat je werkelijk nodig hebt voor groei en vervulling. Wanneer je leert om naar je hart en intuïtie te luisteren, kun je voorbij de beperkingen van het ego en jouw beschermingsmechanismen gaan en een diepere verbinding met jezelf en anderen ervaren.

Dit artikel is een vervolg op mijn vorige artikel dat ging over keuzes maken vanuit je hart en intuïtie of vanuit je hoofd. Lees het hier of luister de OntpopCast #62. Luister ook naar de radiouitzending van Echt Esther op Radio Aalsmeer waarin ik te gast was en waar we een mooi gesprek voeren over keuzes maken vanuit je hoofd of je hart en intuïtie, hoe je het verschil herkent en hoe je weet of je de juiste keuzes maakt of juist niet. We hebben het in de uitzending ook over het ego en hoe dit je kan belemmeren en tegenwerken.

De functie en het nadeel van het ego

Het ego en jouw beschermingsmechanismen hebben hun functie en zijn soms nodig voor zelfbehoud, maar ze kunnen ook een belemmering vormen voor ware groei en verbinding als ze te dominant worden of teveel overheersen. Door je bewust te worden van hun invloed en te leren luisteren naar je hart en intuïtie, kun je een evenwicht vinden tussen zelfbescherming en openheid voor nieuwe ervaringen en relaties.

Wat is je ego?

Je ego is al jouw overtuigingen, ervaringen, alles wat jij jezelf hebt aangemeten als zijnde waarheid en wat je belichaamd hebt als zijnde ‘ik’. Het is vooral je hoofd en gedachten. Ken je die uitspraak; je bent niet je gedachten? Nou, je bent ook niet je ego. Je ego dient alleen als bescherming van jouw ‘zijn’. Het is functioneel en je hebt het nodig als mens. Maar om echte diepgaande verbinding aan te gaan met andere mensen, is het vaak nodig om je ego bij te stellen en andere perspectieven en inzichten te krijgen. Dat betekent niet dat je jezelf kwijtraakt of dezelfde mening moet hebben, maar meer dat je jezelf openstelt voor de verbinding en daarbij het perspectief van de ander waardeert en respecteert, zoals je dat ook bij jezelf doet.

Wanneer het ego verbinding belemmert

Als het ego te groot wordt, kan het je onbereikbaar maken voor anderen, terwijl je je in werkelijkheid vanbinnen veel kleiner en kwetsbaarder voelt dan wat je aan de buitenkant laat zien. Het ego als beschermingsmechanisme voor je 'zelf' en kan zo groot en hard worden, dat het je afsluit van diepere verbinding en intimiteit met anderen. Met een heel groot ego vermijd je fouten toe te geven en nederigheid en kwetsbaarheid te tonen uit angst om weer gekwetst te worden, wat uiteindelijk leidt tot een gevoel van afstand en isolatie.

Ego als gevolg van kwetsing, trauma en negatieve ervaringen

Als gevolg van veel nare en negatieve ervaringen in je intieme relaties, zoals bij je opvoeding of een intieme liefdespartner, kan het gebeuren dat je jezelf zo hebt moeten beschermen en afschermen dat je als het ware een hard schild om je heen hebt gekregen. Je bent dan helemaal vast komen te zitten in jouw beschermingsmechanisme, je overtuigingen en gedrag om jezelf te beschermen voor mogelijke toekomstige negatieve invloeden van buitenaf. Maar omdat je zo hard, onbuigzaam en ondoordringbaar bent geworden, scherm je dan niet alleen de negatieve invloeden af, maar ook alle positieve en mooie invloeden van buitenaf. Je bent dan als een zwaar bewapend fort.

Als je ego tussen jou en de liefde kunnen ontvangen instaat

Ik spreek vaak mensen die aanvankelijk heel trots op zijn op hoe zij zichzelf kunnen beschermen en verweren. “Ik laat niet over me heenlopen!” of “Mij krijg je niet klein!” zijn dan herkenbare uitspraken. Maar als ik dat hoor, dan weet ik dat zij zichzelf teveel afgeschermd en verhard hebben, wat hen juist belemmert in het ervaren van gevoelens zoals rust, geborgenheid, liefde en steun. Wat zij ten diepste willen is gezien en geliefd worden voor wie zij zijn maar door dit harde schild om hen heen, laten zij zichzelf en hun eigen kwetsbaarheid niet zien. Als je niet laat zien wie je in werkelijkheid bent, dan kun je ook niet van anderen verwachten dat zij jou oprecht ‘zien’ zoals je bent.

Puur en oprecht zijn wie je bent, vanuit hart en ziel

De enige manier om puur en oprecht gezien te worden voor wie jij bent, is door jezelf te laten zien en horen wie je bent. Dit betekent dat je dat harde schild mag laten zakken en je kwetsbaarheid omarmt, wat essentieel is voor het opbouwen van echte verbindingen en relaties. Ik weet hoe spannend het is om alle manieren waarop je jezelf altijd hebt beschermd en die jou eerder hebben geholpen en gediend, te laten zakken en om weer terug in verbinding te komen met je hart en ziel. Door je beschermingsmechanismen te doorbreken en je kwetsbaarheid toe te laten, kun je de diepere verbinding ervaren waar je zo naar verlangt.

Ego in ongezonde of gezonde relaties

Wanneer je in ongezonde relaties voelt dat jouw waarden en wie jij bent in de kern, wordt aangetast, voel je dat je jezelf moet verdedigen en je ego en afweer sterker moet maken om jezelf overeind te houden. Maar in een gezonde en gelijkwaardige relatie, waarin je persoonlijke waarden overeenkomen en er sprake is van wederzijds respect en onvoorwaardelijke liefde, merk je juist dat je je ego en beschermingsmechanismen kunt laten zakken, omdat je je veilig bij elkaar voelt om helemaal jezelf te zijn. Zo raak je in een ongezonde of ongelijkwaardige relatie steeds verder bij jezelf vandaan, terwijl je in een gezonde en gelijkwaardige relatie juist steeds dichter bij jezelf komt. In mijn artikel over de machtsstrijd die vaak ontstaat in relaties lees je over welk effect het afweermechanisme van het ego en het gebrek aan kwetsbaarheid en openheid heeft op de polariteit in een relatie en de mannelijke en vrouwelijke energie. Je kunt dit ook beluisteren op de OntpopCast #50.

Je ego moet wel 100x doodgaan, voordat je puur en oprecht kunt verbinden met anderen.

Ego-dood en relaties als spiegel van jezelf

Het idee dat je ego herhaaldelijk moet "sterven" voordat je echt verbinding kunt maken met anderen, betekent dat je steeds meer van je overtuigingen en aannames mag loslaten en veranderen en groeien en dichter bij jezelf mag komen, zodat je ook beter, puurder en oprechter met de ander kunt verbinden.

Je intieme relaties zijn vaak de grootste spiegel van je ego. Ze laten je precies zien wat je nog moet loslaten en waar je aan moet werken. Iedere keer wanneer je bijvoorbeeld jaloers, bang of boos bent in een relatie en getriggerd raakt, is dat een teken dat je ego in de weg staat. Het betekent dat je vasthoudt aan oude overtuigingen en patronen die je niet langer dienen en is dan een uitnodiging om je bij jezelf af te vragen wat deze situatie je zegt over jou en jouw gevoel. Het proces van het laten "sterven" van je ego betekent dat je bereid bent om je oude patronen los te laten en jezelf open te stellen voor verandering. Het kan oncomfortabel en ongemakkelijk zijn en het vraagt je om uit je comfortzone te stappen, maar het opent de deur naar diepere verbindingen en meer liefde in jezelf en in je relaties.

Heb je al veel geprobeerd om jouw patronen te doorbreken maar heeft vooralsnog niets echt geholpen, dan kan ik je helpen door je de structuur en houvast te geven om weer terug in verbinding te komen met jezelf en wie jij ten diepste bent. De patronen en beschermingsmechanismen zitten vaak al zo lang en zo diep ingeworteld, dat je ze met 'normale therapie' vaak niet weg krijgt. Mijn 6-weken programma helpt je geleidelijk aan, dagelijks kleine stapjes te zetten in je bewustzijn, die je vervolgens direct in de praktijk gaat toepassen, zodat je je eigen gedachten, gedrag en emoties gaat herprogrammeren en nieuwe gewoonten creëert. En nog beter: jouw leven verandert!

De persoonlijke begeleiding, herkenning en erkenning van het Ontpop Membership, zorgen voor een veilige basis om weer te ontspannen en verzachten, zodat je eindelijk weer de mooie en fijne gevoelens kunt voelen en toelaten in je leven en rust en vertrouwen vindt in jezelf!

Als jij er klaar voor bent om weer de mooie dingen toe te laten in je leven, nodig ik je uit om een transformatiesessie in te plannen. Helemaal gratis! Dan kun je zelf ervaren wat het met jou doet. Plan hier een tijd die jou het beste uitkomt.

Liefs Fanny


Categorieën