veranderen van patronen
Kiezen voor jezelf
Fanny Willems
Kiezen voor jezelf
05/06/2021

Omgaan met verandering

05/06/2021

Volgens mij ben je als mens, je hele leven op zoek naar balans. Zo zijn we bedraad. Je lijf geeft in de basis vanzelf signalen wanneer je iets nodig hebt. Bij honger ga je iets eten, bij dorst iets drinken, bij vermoeidheid val je in slaap, bij kou dek je jezelf toe etc.

Signalen negeren

Er zijn echter veel behoeften waarbij je lichaam minder duidelijke signalen geeft. Of je verstand neemt het over (uit angst) en je negeert de signalen van je hart en je lijf. In dat geval raak je uit evenwicht. Raak je uit balans, dan zorgt dat voor onrust, stress, vermoeidheid en depressieve gevoelens. Bij iedere tegenslag of moeilijke situaties in je leven moet je weer bijstellen en wordt jouw veerkracht op de proef gesteld.

Weet jij wat jou in balans brengt?

Tegenslag of moeilijke situaties zorgen voor veranderingen en daar houden we als mens meestal niet zo van omdat het ons dwingt uit onze comfortzone. Veranderingen voelen daarom snel onveilig. Deze tijd van Corona brengt veranderingen, en dus ook angst, stress en onrust naar boven. Bijvoorbeeld:

  • Je relatie staat op losse schroeven
  • Je bent je baan of vaste inkomsten kwijt⠀
  • Je worstelt met je gezondheid of maakt je zorgen om je naasten⠀
  • Reactie vanuit angst
  • Je eerste reactie op de angst, stress en onrust is dat je weer controle wilt krijgen over wat er gebeurt.
  • Je probeert de situatie te houden zoals deze is en de verandering te voorkomen en negeert de signalen die je lijf jou geeft.
  • Je probeert anderen te beïnvloeden of te controleren en de situatie buiten jezelf te veranderen zodat je de verandering kunt voorkomen
  • Je schiet door in het helpen van anderen waardoor je jezelf vergeet en weer je eigen signalen negeert.

Berusting in onzekerheid

Alles wat je hiermee doet is weggaan van jezelf en de signalen van jouw hart en jouw lijf. Je in het zoeken naar controle wordt je alleen maar onrustiger en de spanning in je lijf bouwt op. Weggaan van de angsten onrust werkt niet. Zéker niet op de lange termijn. Hoe kun je dan tóch rust vinden in de verandering en onzekerheid? Het is helemaal oké om te voelen dat je even niet weet wat je moet doen en waar je naartoe gaat. Gun het jezelf om even te schommelen tussen wat er was en wat er nog komt, zonder dat je vaste grond onder je voeten (zekerheid) hebt en weet waar je naartoe gaat.

Nu is nu

Vond je schommelen vroeger (of nog steeds) niet heel leuk? Stel jezelf dan iedere keer even voor op die schommel, vooruit en achteruit en geniet van het moment. Want als jij jezelf de tijd geeft om even te schommelen, dan ontstaat vanzelf jouw volgende stap of kans. Berust erin dat je het op dit moment even niet weet en doe dingen waar jij blij van wordt. Ga wandelen in de natuur, doe yoga, spreek af met een goede vriendin, lees een boek of ga letterlijk eens schommelen.  

Openstaan voor nieuwe mogelijkheden

Je zult zien dat, wanneer je je erbij neerlegt dat het is zoals het is en jij de tijd neemt om niet weg te lopen van jezelf en de signalen die je lijf jou geeft, zich vanzelf nieuwe kansen en mogelijkheden laten zien. Je ziet de dingen in eens in een ander perspectief. Ineens biedt iemand uit onverwachte hoek jou hulp aan of je oog springt ineens op een vacature van een baan die jou op het lijf geschreven is. Zo werkt het!


Vertrouw erop dat alles precies gebeurt op het juiste moment en op de juiste manier.


Vertrouwen krijgen in jezelf

Dus ga lekker schommelen en op het moment dat die kans zich voordoet en de schommel voor op het hoogste punt is, spring dan en voel het huppeltje in je buik als je springt en de stap neemt waarvan jij ineens voelt dat je die moet nemen. Je kunt er dan helemaal op vertrouwen dat het goed komt. Gewoon omdat ‘jij’ het voelde. In plaats van proberen met al jouw kracht die schommel tegen te houden, geniet je van het uitzicht en wacht je op het juiste moment om te springen. Hoe vaker jij springt en merkt hoeveel je gegroeid bent door jouw sprong, hoe meer vertrouwen je krijgt in jezelf.

Niet durven maar doen.

‍Wil jij leren hoe je stap voor stap meer kunt vertrouwen op jezelf, de controle durft los te laten en juist daardoor meer vertrouwen in jezelf en houvast krijgt op je leven? Kijk bij mijn programma's wat het beste bij jou past of plan een afspraak voor een gratis online sessie. Via deze link kun je mijn gratis e-book 'Ontpop je zelfliefde in #5 stappen' downloaden.

Categorieën