hoofd hart liefde
Fanny Willems
04/10/2024

Intuïtie vs. verstand: Kiezen met je hart of je hoofd? Ontdek de kracht van liefde!

04/10/2024

Ken je dat gevoel? Het voortdurende gevecht tussen je verstand en je gevoel, waarbij je twijfelt tussen wat logisch lijkt en wat je intuïtief aanvoelt? Als je voor een keuze staat, voelt het soms alsof je in een interne flipperkast zit, heen en weer geslingerd tussen angst en liefde, tussen rationeel denken en emotionele reacties. Maar wat als dit conflict meer is dan alleen maar verwarrend? Wat als het eigenlijk een kans is om dieper in jezelf te kijken en te ontdekken wie je werkelijk bent en wat jouw doel in het leven is? In dit artikel nemen we een kijkje in de verschillende aspecten van dit innerlijke conflict, van de strijd tussen je hart en je hoofd tot aan de kunst van het luisteren naar je intuïtie. Ontdek hoe dit conflict je kan leiden naar een vervuld en authentiek leven, en hoe het je de weg kan wijzen naar innerlijke rust, vrede en verbinding. Ik neem je mee! Ontdek hoe je van angst naar liefde beweegt, zodat je meer in harmonie kunt leven met jezelf en de wereld om ons heen.

Luister het artikel hier als podcast:

  

of lees rustig verder...

Kiezen vanuit je hoofd of je intuïtie

Je hebt je analytische geest, die ook wel fungeert als je ego en je beschermingsmechanismen die gedreven worden door angst en jou ten alle tijden veilig willen houden, en je in staat stellen om situaties te ontleden, risico’s te evalueren en strategische keuzes te maken, zodat je goed doordachte beslissingen kunt nemen.

Aan de andere kant heb je jouw intuïtie, die je op een veel subtiele manier vertelt wat goed voelt voor jou, en je in contact brengt met je diepste gevoelens en verlangens en wat jouw ziel ten diepste nodig heeft om je beste, vredige en vrije zelf te zijn. Je intuïtie is áltijd de weg van jouw hart en kiezen voor liefde.

Je intuïtie vertelt je wat goed voelt, zelfs als het misschien niet helemaal logisch lijkt. Je voelt in je buik dat je die ene kans moet grijpen, maar wanneer je hoofd zegt dat het te riskant is, haak je alsnog af. Het is die innerlijke stem die je waarschuwt voor gevaar, zelfs als alles er aan de buitenkant prima uitziet en niemand snapt waar je het over hebt. Dit innerlijke conflict kan behoorlijk verwarrend zijn en kan leiden tot twijfel, angst en onzekerheid.

Hoe weet je het verschil tussen hart (intuïtie) en hoofd (of angst)?

Wanneer je je meer bewust wordt van wanneer je handelt vanuit angst en wanneer vanuit liefde, kan dit je helpen om de innerlijke rust en wijsheid te vinden die je zoekt. Als het je lukt om te luisteren naar en te vertrouwen op je intuïtie en de kracht en liefde van het universum dat ons altijd altijd helpt en de juiste richting op stuurt, kun je jezelf bevrijden van dat eeuwige over analyseren, die negatieve stemmetjes in je hoofd en al die angstige gedachten.

Het is een vraag die ons allemaal wel bekend voorkomt: Hoe weet je nou, of je op je intuïtie kunt vertrouwen of dat het beter is om naar je verstand te luisteren?

 • Let op de signalen van je lichaam: Intuïtie voel je in je lichaam voordat het je gedachten bereikt. Let op hoe je lichaam reageert wanneer je een beslissing overweegt. Voelt het licht en ontspannen, of gespannen en zwaar?
 • Voel je rust of juist onrust?: Intuïtie komt vaak vanuit een plek van innerlijke rust, terwijl gedachten die voortkomen uit angst vaak leiden tot innerlijke onrust en twijfel. Let op de kwaliteit van je innerlijke staat wanneer je een beslissing overweegt. Wanneer je al in een staat van onzekerheid en twijfel verkeert, is het niet het juiste moment om een belangrijke beslissing te nemen en kun je het beter wat meer tijd geven, zodat je vanuit rust meer naar je gevoel kunt luisteren.
 • Gevoel van alignment: Wanneer je op je intuïtie vertrouwt, voelt het alsof alles op zijn plek valt en dat je in lijn bent met jezelf en je waarden. Als je hoofd je vertelt om iets te doen dat in strijd is met je diepste overtuigingen, is dat waarschijnlijk een teken om je intuïtie te volgen.
 • Probeer het uit: Soms is de enige manier om erachter te komen of je intuïtie je de juiste richting wijst, door het gewoon uit te proberen. Vertrouw op je intuïtie voor een klein besluit en kijk hoe het uitpakt. Als het goed voelt en positieve resultaten oplevert, kun je meer vertrouwen opbouwen in je intuïtie voor grotere beslissingen.
 • Reflecteer achteraf: Neem de tijd om na te denken over eerdere beslissingen die je hebt genomen op basis van je intuïtie en hoe ze zijn uitgepakt. Dit kan je helpen om patronen te herkennen en meer vertrouwen op te bouwen in je innerlijke leiding.

Door deze benaderingen te combineren, kun je meer vertrouwen opbouwen in je intuïtie en leren hoe je het onderscheid kunt maken tussen je intuïtie en je verstand. Dit stelt je in staat om beslissingen te nemen die in lijn zijn met je diepste waarheid en waarden, en om een leven te leiden dat vervuld is van vreugde, vrede en verbondenheid. Luister ook podcast #1 waarin ik Suzan spreek en ook inga op deze vraag.

Van in- en extern conflict naar vrijheid en rust

Wanneer je de kracht van je intuïtie ontdekt, kom je achter het ware doel van dat innerlijke conflict: het is allemaal bedoeld om jou de juiste richting op te sturen, zodat je helemaal jezelf mag zijn, precies zoals jij bent. Zodat je doet wat de bedoeling is voor jou en jij je volle potentie kunt leven en zijn. Zie het als een spel en een uitdaging om te begrijpen dat elk moment, elke keuze, elk besluit een kans is om te kiezen tussen deze twee polen: angst of liefde. Dit is waar de èchte transformatie plaatsvindt. Het is niet alleen een kwestie van het herkennen van het conflict, maar ook van het actief en bewust kiezen voor liefde in plaats van angst. Die beweging van angst naar liefde leidt naar het ultieme doel. Leven vanuit een diepe verbinding met jezelf en anderen, om je innerlijke kracht te omarmen en gelukkig te leven vanuit liefde en in verbinding met anderen.

Van angst naar liefde is hèt grote doel

Ik ben van mening dat dit het allesomvattende doel is op aarde, de beweging van angst naar liefde, en zie het als een groot experiment;

Houden wij ons als mensheid, onszelf en onze natuur vanuit liefde en compassie in stand met alle uitdagingen van het samenleven met alle andere aardbewoners of laten we angst, dualiteit en verderf overheersen en het experiment mislukken zodat de aarde vernietigt? 

Er zijn veel mensen nodig die liefde willen verspreiden in plaats van mee te gaan in de beweging van angst. Mensen die bereid zijn bij zichzelf te beginnen, verder te kijken dan de ‘status quo’ of wat als 'normaal' wordt bestempeld en de angst en die bewust de terugkeer willen maken naar leven vanuit liefde en compassie. Het is een enorme krachtige en positieve beweging die gaande is en die hard nodig is om de energie op aarde overwegend liefdevol en positief te maken, zodat we de angst en negativiteit kunnen verdrijven. De vele mensen zoals ik, die voorgaan en hier anderen mee helpen met hun eigen specifieke gaven, talenten en krachten zijn de lichtwerkers die het verschil kunnen maken.

Troetelbeertjes; een symbool voor lichtwerkers

Als kind voelde ik het al. Hoewel het toen werd bestempeld als kinderlijke dromen van een idealistisch en dromerig ‘vissen’ meisje, voelde ik en wíst ik diep vanbinnen dat ik hier ‘iets’ mee te doen had en ook dat ik hier heel veel mensen mee kon bereiken. Ik was helemaal geïntrigeerd door de Troetelbeertjes die allemaal andere speciale krachten hadden en door hun krachten te bundelen konden zij de liefde, vreugde en vriendelijkheid over de wereld verspreiden. Wat toen een droom leek, wordt nu werkelijkheid!

Want ik weet nu, dat alle ervaringen die ik in mijn leven heb opgedaan en heb moeten doorstaan, als doel hadden, om daar nu anderen mee te kunnen helpen. En met alles wat ik heb geleerd over kwantumfysica, de wet van aantrekkingskracht, de werking van je brein en het effect dat mijn programma Stevig op Jezelf Staan heeft op de velen die het al volgden, weet ik dat het pure realiteit is en een wetenschap.

Weet je het nog? 


Omdraaien van angst naar liefde

Om het conflict dat plaatsvindt tussen je hoofd en je hart te stoppen gaat het erom je gedachten en gevoelens van angst en onrust om te draaien naar gevoelens van liefde en vertrouwen. Het is een wetenschappelijk en natuurlijk fenomeen, dat dat wat binnen in jezelf plaatsvindt en de gedachten en de emoties die jij hebt, worden weerspiegeld in je omgeving en in jouw ervaring. Dat gebeurt niet alleen op kleine schaal maar ook op grote schaal en wereldwijd. Wie je bent, wat je denkt, wat je voelt en hoe je je gedraagt, dat krijg je terug uit je omgeving. Dat is de natuurkundige wet van aantrekkingskracht.

Om voortaan je leven te leiden vanuit liefde en vertrouwen, moet je eerst je eigen hart zuiveren en je diepgewortelde angsten, twijfels en onzekerheden erkennen en overwinnen, zodat je liefde voor jezelf kunt voelen. Zonder al die angsten en overlevingsmechanismen kun je vanuit liefde voor jezelf leven, verdwijnen oordelen en ontstaat compassie voor je medemens. Pas als je puur jezelf bent, puur en oprecht vanuit je eigen hart leeft, kun je alle conditioneringen en programmeringen die gebaseerd zijn op angst loslaten en ze vervangen voor liefdevolle gedachten, acties en pure, oprechte en gezonde relaties ontwikkelen en laten groeien.

Leven vanuit liefde en compassie

Wanneer je je bezig houdt met persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling, dan ben je in de kern al bezig met de beweging van angst naar liefde. Het gaat om het overwinnen van je ego-gedreven en op materialistische en uiterlijk gerichte verlangens en controledrang, en in plaats daarvan open te staan voor de universele kracht van liefde en verbondenheid.

Als je terugkeert naar liefde, transformeer je niet alleen je relatie met jezelf, maar ook met anderen en de wereld om ons heen. Je leert vergeven, te helen en te groeien vanuit een plek van compassie en empathie. Je herontdekt je ware aard als liefdevolle, mededogende wezens, en omarmt jouw capaciteit om te geven en te ontvangen met een open hart.

6 manieren om van angst naar liefde te bewegen in je dagelijkse leven:

 • Zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om naar binnen te kijken en je bewust te worden van je gedachten en emoties. Vraag jezelf af waar je angsten vandaan komen en welke overtuigingen je tegenhouden om liefdevolle keuzes te maken.
 • Leef in het ‘Nu’: Leer om in het moment te leven en je aandacht te richten op het hier en nu. Bewustwording helpt je om je gedachten en emoties te reguleren en een plek te geven, zonder erdoor overspoeld te worden, zodat je vanuit jezelf en jouw eigenwaarde de ruimte creëert voor liefdevolle reacties in plaats van reacties vanuit angst.
 • Omarm zelfcompassie: Wees lief en begripvol voor jezelf, vooral wanneer je worstelt met angsten en twijfels. Sta het jezelf toe om menselijk te zijn en fouten te maken, en herinner jezelf eraan dat je het waard bent liefde te ontvangen, zowel van anderen als van jezelf.
 • Stel jezelf open voor liefdevolle verbindingen: Maak verbinding met anderen vanuit openheid en mededogen. Laat je hart spreken in je contact met anderen en wees bereid om jouw kwetsbaarheid te tonen, omdat echte, pure verbinding alleen ontstaat door puurheid en oprechtheid vanuit jezelf.
 • Oefen dankbaarheid: Richt je aandacht op de positieve dingen in je leven en wees dankbaar voor de liefde en steun die je ontvangt, zeker in moeilijke tijden. Dankbaarheid helpt je om je te richten op liefdevolle energie en om meer liefde in je leven aan te trekken.
 • Vertrouw op je intuïtie: Leer om te luisteren naar je innerlijke wijsheid en vertrouw op je intuïtie om je de weg te wijzen naar liefdevolle keuzes. Sta open voor de signalen van je hart en durf te vertrouwen op de kracht van liefde in je leven.

Door deze tips toe te passen in je dagelijkse leven, kun je stap voor stap de beweging van angst naar liefde maken en een leven leiden dat vervuld is van vreugde, vrede en verbondenheid.

Wat kun je nog meer doen om liefde te omarmen?

De keuze om de beweging van angst naar liefde te maken, vraagt bewustwording en training. Het werkt niet om één keer een artikel of een boek lezen, het gaat om het aanleren van een andere ‘way of life'. Ik probeer me iedere dag, bij bijna iedere keuze die ik maak of reactie die ik geef, me eerst bewust te worden van mezelf en of ik deze keuze of reactie maak vanuit angst of uit liefde. Iedere dag opnieuw, ieder uur of zelfs iedere minuut kun je ervoor kiezen om mee te gaan in onze angstcultuur, wat anderen doen en hoe het zogenaamd hoort, òf te kiezen voor de puurheid van jouw hart, vanuit liefde te handelen en vanuit wat jij voelt dat goed is voor jou èn het grotere goed.

Structuur en houvast om te leven vanuit liefde

Als je voelt en weet dat je meer houvast nodig hebt om te leven vanuit liefde en om uit jouw negatieve en belemmerende gedachten en patronen te komen, kan ik je helpen. Ik heb in mijn eigen leven aan den lijve ervaren hoe het is om jezelf te verliezen in de liefde en in relaties en heb jarenlang heel veel kennis, ervaring en tools opgedaan om mijn overtuigingen en mindset te herprogrammeren naar liefde van binnenuit. Mijn programma Stevig op Jezelf Staan geeft je in 6 weken tijd de houvast om die shift te maken en voluit en ongegeneerd jezelf te zijn en te voelen dat je jouw leven en geluk zelf in de hand hebt, in plaats van dat het je ‘overkomt’ en dat je meer aan het overleven bent. En met de persoonlijke begeleiding en support van het Ontpop Membership krijg je de ondersteuning en support om echt te gaan staan voor wie jij bent, ondanks alles. Wil jij dat ook? Plan dan een vrijblijvende transformatiesessie en ervaar wat het met jou doet.

Terugkeer naar liefde

Als je dit net als ik super interessant vindt en er meer over wilt lezen, dan is één van de meest invloedrijke boeken over dit onderwerp "Terugkeer naar Liefde" van Marianne Williamson. Het is gebaseerd op een ‘Cursus in Wonderen', wat echt een soort spirituele bijbel is als een zelfstudiecursus, maar wat heel dik en intensief is en soms wat moeilijker om te begrijpen. Terugkeer naar liefde is daarentegen geschreven in begrijpelijke taal en met praktische voorbeelden uit het dagelijkse leven en biedt diepgaande inzichten over het transformeren van angstgedachten naar liefdevolle en compassievolle gedachten. Het gaat helemaal over het belang van zelfliefde, vergeving en het omarmen van de kracht van liefde als tegenhanger van angst en echt een grote aanrader!

terugkeer naar liefde


Categorieën