onderbuikgevoel-baarmoeder
Omgaan met emoties
Fanny Willems
Omgaan met emoties
01/27/2023

Baarmoederklachten en de link met het gevoel van onveiligheid

01/27/2023

Ik heb iets ontdekt! Deze ontdekking kan het verschil maken tussen het blijven struggelen in relaties en het gevoel dat jij altijd aan het kortste eind trekt of je vervuld voelen in je relaties en in leven in flow. Na mijn jarenlange proces om mezelf te helen van de effecten van een ongezonde relatie, het deconditioneren van mijn ongezonde relatiepatroon van pleasen en mezelf wegcijferen om weer ontspannen en voluit mezelf te kunnen zijn zoals ik ben kwam één ding duidelijk naar voren. 

Luister het artikel hier als OntpopCast:

 of lees rustig verder...

Geleid door mijn intuïtie, volgde ik de ene na de andere therapie. Uit gesprekken met heel veel van de vrouwen in mijn community en programma’s, ontdekte ik bij hen structureel, vergelijkbare emotionele en fysieke klachten die zich allemaal bundelen in het centrum van je lijf; je baarmoeder en bekkenbodem en dus de onderste twee energiecentra en chakra’s.

Verbinding met jezelf

Je baarmoeder en bekken zijn verantwoordelijk voor je emotionele balans, seksualiteit en creativiteit. Het is de plek waar we ons verbonden voelen met onszelf en anderen, en waar we onze emoties verwerken. Wanneer we ons verbonden voelen met deze gebieden, voelen we ons in balans en kunnen we ons volledig uiten en verbinden met de wereld om ons heen. De baarmoeder wordt zelfs gezien als een extra brein omdat er een directe verbinding van de baarmoeder naar de hersenen is via de vagus nervus, de grootste zenuw in je lichaam. 

Emoties en spanningen die worden ervaren in de baarmoeder, kunnen ook invloed hebben op de mentale en emotionele gezondheid en andersom. Het is een plek waar emoties en herinneringen worden opgeslagen en is niet alleen het centrum van je lijf maar ook van de manier waarop jij jouw plek inneemt in het universum, de wereld en jouw relaties met anderen. Als je goed en stevig op jezelf staat, in je eigen kracht en waarde gelooft en voor jezelf instaat, dan ben je in balans en kun je jouw ruimte ook voor jezelf innemen. Precies zoals de bedoeling is.

Stevig op jezelf staan

Ik had niet alleen tijdens mijn (3) zwangerschappen maar in verschillende fases in mijn leven, regelmatig last van bekkenklachten. Ik had al vaker fysiotherapie gehad, mensendieck therapie en bekkentherapie om zogenaamde genetisch bepaalde, gekantelde bekken weer ‘recht te zetten’, wat zorgde voor spanning achterin mijn hamstrings en vervelende bekkenpijn. Ik ontdekte dat, wanneer ik in een periode zat van onzekerheid over mijn plek en wanneer ik het moeilijk vond om mezelf te zijn en op mijn eigen benen te staan, ik dan altijd last kreeg van mijn bekken. De uitdrukking "Op eigen benen staan", wordt vaak gebruikt om te beschrijven dat iemand onafhankelijk is en in staat is om zichzelf te onderhouden en te verzorgen zonder hulp of steun van anderen. Als iemand die financieel of emotioneel onafhankelijk en in staat is om eigen beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen voor zijn of haar eigen leven.

Laat die onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid nou de belangrijkste kwaliteiten maar óók de grootste valkuilen zijn van mij en de vrouwen die bij mij terecht komen en het patroon van pleasen en zichzelf wegcijferen willen doorbreken!

Verbinding body & mind

Als je nog niet helemaal thuis bent in de energiecentra van je lichaam; Chakra's zijn energiecentra die in het lichaam aanwezig zijn, volgens oosterse filosofieën zoals yoga en ayurveda. Er zijn zeven belangrijke chakra's die zich in het lichaam bevinden, vanaf de basis van de ruggengraat tot aan de top van het hoofd. Elk chakra is verbonden met specifieke emoties, organen en emotionele en fysieke gezondheid en zijn eigenlijk richtingaanwijzers voor het verband tussen je lichaam en geest. Je bekken, baarmoeder en onderrug zijn het gebied waar de onderste twee chakra’s gelegen zijn.

Fysieke en emotionele veiligheid, balans, seksualiteit en creativiteit

Het eerste chakra, de muladhara, ook wel bekend als het wortelchakra, ligt in de basis van je ruggengraat bij je stuitje en staat symbool voor je fysieke en emotionele veiligheid. Het tweede chakra, de svadhisthana, ook wel bekend als het sacraal chakra, is gelegen in het bekkengebied (en onderrug) en staat voor je emotionele balans, seksualiteit en creativiteit. 

Er is een verband tussen spanning in de baarmoeder en deze onderste twee chakra's. Wanneer je je emotioneel en fysiek onveilig voelt, kan dit leiden tot spanning in deze chakra's, wat kan leiden tot fysieke en emotionele problemen. 

Spanning in de baarmoeder en het sacraal chakra kan leiden tot:

  • menstruatieproblemen, 
  • seksuele problemen en 
  • creatieve blokkades. 

Spanning in het wortelchakra kan leiden tot:

  • angst, 
  • depressie, 
  • een gebrek aan zelfvertrouwen en 
  • gevoelens van onveiligheid.

Het effect van een ongezonde, toxische relatie op je lichaam

In het bijzonder bij een ongezonde, toxische relatie kan de voortdurende stress en spanning ervoor zorgen dat je veel spanning opslaat in je baarmoeder en deze onderste twee chakra's, waardoor deze problemen kunnen ontstaan of verergeren. Bij een partner, die je emotioneel of fysiek misbruikt, waarbij je niet jezelf kan uiten, of die jouw grenzen niet respecteert of kan accepteren, geeft dat een angstig en emotioneel onveilig gevoel, en spanning in het wortelchakra. 

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aantonen, dat stress en spanning van een toxische relatie een directe impact kan hebben op de baarmoeder en de gezondheid van de vrouw. Een studie uitgevoerd door de Universiteit van California, Berkeley, liet zien dat vrouwen die in een toxische relatie zaten een verhoogde activiteit van het stresssysteem in hun lichaam hadden. Een ander super interessant onderzoek van het Gotmann Institute, waarbij koppels over een periode van 40 jaar werden gevolgd, wees uit dat bij ongezonde relaties het zenuwstelsel continu overbelast is. Lees hierover het artikel 'De 4 wetenschappelijke factoren van relaties op je zenuwstelsel' of luister Podcast #57. Een overbelast of overactief zenuwstelsel zorgt voor veranderingen in de hormonale niveaus, zoals een verhoging van cortisol (het stresshormoon), dat kan leiden tot verstoringen in de menstruatiecyclus, ovulatie en zwangerschap. 

Angst, depressie, PTSS en een laag zelfbeeld

Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Reproductive Immunology, toonde aan dat vrouwen die in een ongelijkwaardige of destructieve relatie zaten, een verhoogde bloedstroom naar de baarmoeder hadden, wat kan leiden tot baarmoederhalsontsteking, baarmoederontsteking en andere gynaecologische problemen. Emotioneel gezien kan de stress en spanning van een ongezonde relatie leiden tot angst, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere mentale gezondheidsproblemen zoals een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en gevoelens van eenzaamheid en isolement. En tot slot heeft het effect op je darmflora en op je immuunsysteem zodat je eerder vatbaar bent voor infecties en ontstekingen in het bekkengebied en in het algemeen. Natuurlijk zit iedereen anders in elkaar en variëren deze effecten van persoon tot persoon. Het herstellen en loslaten van deze spanning kost tijd en toewijding. Heb jij symptomen zoals deze, schakel dan altijd de hulp in van een arts!

Je gevoel serieus nemen en volgen

Een ongezonde relatie laat jou steeds twijfelen aan je eigen beoordelingsvermogen. Daarnaast verlies je doordat je jarenlang je eigen grenzen aan de kant hebt geschoven en verlegd, om de vrede te bewaren, het vertrouwen in jezelf. Terwijl je altijd een heel gevoelig en intuïtief persoon was, ben je nu bang geworden om op jezelf te vertrouwen omdat je jezelf in deze relatie, vaak jarenlang in de steek hebt gelaten.Jouw onderbuikgevoel en jouw intuïtie zijn er altijd geweest en hebben je nooit in de steek gelaten. De signalen waren er vaak in overvloed maar je hebt ze genegeerd en gebagatelliseerd. 

Het is jouw hoofd en hoe wij bedraad zijn als mens, dat ervoor heeft gezorgd dat jij over je eigen grenzen hebt laten gaan en het vertrouwen in jezelf bent verloren. Je bent gemaakt om onszelf in leven te houden en om in verbinding samen te leven met anderen en dat zorgt voor automatische reacties en patronen die voorkomen dat je die verbinding verliest, omdat dat ons evolutionair gezien veilig hield. Maar dat systeem staat soms lijnrecht tegenover je intuïtie en je onderbuikgevoel. Ik geloof dat er maar één weg is om gelukkig te worden; en dat is jouw eigen weg. Weer vertrouwen in jezelf en jouw eigen intuïtie en jezelf laten leiden door dat wat jou plezier geeft en waarvan je een warm gevoel krijgt van binnen.

"The only way to do great work is to love what you do. If you haven't found it yet, keep looking. Don't settle. As with all matters of the heart, you'll know when you find it." - Steve Jobs

Wil jij jouw verhaal kwijt en meer leren van ervaringen van andere vrouwen? Wordt dan lid van mijn Ontpop Membership. Het abonnement op een hogere frequentie, positiviteit, empowerment en veel (h)erkenning en verbinding om je te helpen, jouw commitment vast te houden en blijvende verandering te bereiken van binnenuit. 

Met Stevig op Jezelf Staan kun je door dagelijkse training en met persoonlijke begeleiding jouw ongezonde relatiepatronen doorbreken en jezelf nieuwe gezonde gewoonten aanleren. Wanneer je een gezonde relatie realiseert met jezelf, accepteer je geen relaties of situaties meer die jouw zenuwstelsel overbelasten en een inbreuk doen op jouw lichaam en gezondheid. Stevig op jezelf staan helpt je om thuis te komen bij jezelf, zodat je van daaruit gezonder, gelijkwaardiger en op een meer diepgaand niveau kunt verbinden met anderen. 

Liefs Fanny

Categorieën