De topprestatie om jezelf te zijn
4 min. leestijd

De topprestatie om jezelf te zijn

Ik heb me nooit eerder gerealiseerd, hoe inspirerend de Olympische Spelen zijn! Dit jaar kijk ik er voor het eerst heel veel naar. Zo mooi, die enorme toewijding, focus en je lijf tot het uiterste in staat brengen! Wat een diep respect heb ik voor die atleten, die zo diep en zo ver gaan om maar die ene gouden medaille te winnen.

Je weet niet half waartoe je in staat bent

Ongelofelijk waar je als mens toe in staat bent, als je:

  • precíes weet wat je wilt
  • dag in dag uit traint
  • je eigen grenzen blijft verleggen
  • Niet opgeeft bij tegenslag maar blijft doorzetten en volhouden

Zo is het bij de atleten niet alleen fysiek maar zéker ook een enorme mentale uitdaging. Denk alleen al aan de enorme druk die je voelt, wanneer de hele Wereld toekijkt, hoe jij op één moment of in één wedstrijd die ene topprestatie moet leveren!

Veerkracht

Zoals je misschien al hebt meegekregen van Simone Biles. De Amerikaanse turnster trok zich ter plekke terug van vier van de vijf turn onderdelen, omdat ze voelde dat ze niet in optimale mentale conditie was. Zij had een mentale blokkade, waardoor ze niet de topprestatie kon leveren die nodig is bij de Spelen. En het mooiste is, dat zij daar gewoon open en eerlijk voor uit kwam.

Kwetsbaar, emotioneel intelligent en super veerkrachtig! Na jaren trainen en toewerken naar dit moment, koos zij ervoor niet het risico te nemen geblesseerd te raken, te luisteren naar haar lijf en zij accepteerde dat dit niet het moment was.

Tegenzin

Gisteren deed Anouk Vetter voor Nederland mee aan het meerkamp atletiek en de verwachtingen waren hoog. Ze presteerde echter niet zo goed als verwacht. Zij gaf daarna aan, mentaal niet in top conditie te zijn, waardoor het niet lekker ging en zij er niet zoveel plezier in beleefde als nodig is om er voor de volle 100% voor te kunnen gaan. Daarom trok zij zich ook terug van het laatste onderdeel omdat zij niet ongelukkig daar wilde zijn en niet tegen haar gevoel in mee wilde doen.

Ik vind dat echt knap! Het is echt helemaal niet erg en volledig menselijk om af en toe de handdoek in de ring te gooien. Zelfs als het een Olympische ring betreft.; )


 “Als je heel hard presteert, moet je ook heel hard rusten”


Balans tussenlichaam en geest

Met deze atleten die continue bezig zijn met functioneren op top niveau wordt het extra duidelijk hoe belangrijk de balans tussen lichaam en geest is. Sporten is niet alleen fysiek en het is ook niet alleen mentaal. Het gaat om het vinden van de perfecte balans tussen lichaam en geest.

Het perfecte trainingsprogramma dat je èn uitdaagt en de mogelijkheid geeft om het beste in jezelf naar boven te halen. Maar met ook voldoende rust tussendoor, zodat je spieren en je lijf kunnen herstellen en je weer mentaal kunt klaarmaken voor de volgende training. Daarbij is het super belangrijk goed in contact te zijn met je lijf en de signalen serieus te nemen. Want heel vaak geeft je lijf fysieke klachten, wanneer er mentaal iets aan de hand is. Zie dit dan, net als deze atleten, als een signaal om even rustte nemen en te voelen.

Je anders voelen

Voelen waar specifiek jouw lijf tegen kan qua voeding en training. Ieder lichaam is anders en iedere sport is anders. Je kunt jezelf nooit vergelijken met anderen omdat jij alleen kunt voelen wat specifiek voor jou werkt en wat niet. Wèl kun je jezelf optrekken aan anderen en anderen als voorbeeld nemen.

Met altijd maar doorgaan en bijna met oogkleppen op door het leven gaan, kom je niet ècht verder. Het zorgt ervoor dat je steeds tegen je eigen plafond aanloopt omdat je jezelf op deze manier belemmert om het beste uit jezelf naar boven te halen. Als je niet de rust hebt in je hoofd om jezelf volledig te committeren aan de ideale uitkomst, dan gaat je mind aan de haal met je gedachten en doemen negatieve gedachten en belemmeringen op. Dan is het héél lastig om nog goed te presteren.

Rust om te ontdekken

Dus ga eens heel hard rusten. Luisteren naar je lijf en voelen. Neem je rust tussendoor of ga lekker op vakantie. Ontdek nieuwe dingen over de wereld en over jezelf. Je bent namelijk tot veel meer in staat dan je zelf voor mogelijk houdt. Leer ècht te luisteren naar jezelf en te handelen naar wat goed is voor jou, in plaats van jezelf te vergelijken met anderen en te doen wat je denkt dat anderen van jou verwachten. En laat je vooral niet tegenhouden door angst.

Jij bent jij. Jij bent anders en uniek, net zoals ieder ander mens op deze Wereld. Accepteer dat en “The sky is the limit”. Dan kan ook jij, niet alleen topprestaties leveren maar dan voel je je echt vrij en gelukkig omdat het dus ècht goed genoeg is om jezelf te zijn.

Ik gooide mijn leven om

Ook ik was jaren geleden, mentaal totaal niet in vorm en ongelukkig. Ik had geen plezier meer in mijn leven. Niet zodanig dat ik niet meer wílde leven maar zodanig dat ik mezelf niet meer was. Ik wist dat er veel meer in zat en dat ik zelf de enige was, die daar iets aan kon veranderen. Ik gooide mijn hele leven om en besloot mezelf weer serieus te gaan nemen en van mezelf te leren houden, zodat ik mijn geluk weer in eigen handen kon nemen.

Met de jarenlange ervaring die ik opdeed, de oefeningen en inzichten die mij hebben geholpen en een diepgewortelde drive om andere vrouwen hiermee te helpen, heb ik de Ontpop Methode ontwikkeld, die je stap voor stap leert met Ontpop Je Basis.

Een online programma om, met begeleiding, in 6 weken tijd jouw knop om te zetten. Het programma helpt je om de perfecte balans te vinden tussen enerzijds alle uitdagingen die je iedere dag weer tegenkomt en anderzijds, positiviteit, verdieping en de opdrachten en rust die jij nodig hebt, om jezelf in staat te brengen om te voelen dat jij goed bent, precies zoals je bent en dat vast te houden.

Jij kan het ook

Voel jij dat je er NU klaar voor bent om voor de volle 100% te gaan voor jouw eigen geluk? Plan dan zonder twijfelen en terug beredeneren een gratis online transformatiesessie in, dan vertel ik je alles over het programma en kun je zelf voelen of dit op jouw lijf geschreven is. Het is zonder risico, gratis en voor niets. Waar wacht je nog op?