uit je comfortzone
Fanny Willems
07/22/2022

Hoe doorbreek je belemmerende overtuigingen?

07/22/2022

Waarom is het zo lastig om de stap te nemen en te kiezen voor jezelf? Je wéét dat de potentie er is om daarmee uit jouw conflict te stappen en eindelijk kunt leven in vrijheid, rust, liefde en verbinding. Maar toch lukt het je niet om het te veranderen.

Je eigen pijn en verdriet serieus nemen

Het vraagt moed om je eigen pijn en verdriet serieus te nemen en te begrijpen waarom de situatie waar je in zit jou zo klem zet. Het is je gewoonte geworden om bezig te zijn met de anders' behoeften en wensen maar het is ook een manier om jezelf af te leiden van je eigen pijn en verdriet, zodat je je eigen pijn niet hoeft aan te gaan.

Dagelijks kloppen vrouwen en ook mannen bij mij aan die worstelen met:

  • een hoogconflictscheiding, complexe scheiding of vechtscheiding
  • een terugkerend ongezond relatiepatroon en het aantrekken van 'de verkeerde' persoon
  • voortdurende triggers en problemen in privé- en werkrelaties in het algemeen

Het lijkt vaak veel gemakkelijker om het probleem niet aan te gaan en je emoties weg te stoppen, de pijn te verzachten met daten, alcohol, emotie eten, of andere manieren die er zijn om je eigen pijn en verdriet te verzachten of niet te hoeven voelen.

Herstel begint bij jezelf

Jezelf toestaan om jezelf serieus te nemen, de pijn, het verdriet, de onmacht en het ongemak te mogen voelen en erkennen, dat is de weg naar herstel. Misschien ben je je ervan bewust dat de conflicten en ongezonde patronen juist ontstaan doordat je deze gevoelens steeds uit de weg gaat maar het aangaan ervan roept direct weerstand op. Gevaar! En dat is precies de crux.

Durven kijken naar jezelf, naar jouw aandeel, jouw verleden, inzien wat ervoor heeft gezorgd dat jij dit patroon hebt ontwikkeld en hoe je in deze situatie terecht bent gekomen is heel kwetsbaar. Maar als je de denkbeeldige bal niet meer met kracht onder water hoeft te drukken en het er gewoon mag zijn, aan de oppervlakte, dan kost het geen energie meer.


Leren los van de ander te durven kijken naar jezelf en opnieuw verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en jouw acties.


Maar ik heb geen tijd, geen geld, geen energie...

Juist als je het gevoel hebt compleet in beslag te worden genomen door zorgen, financiën, zorg voor je kinderen, je ouders en ga zo maar door… De zorg voor jezelf staat waarschijnlijk op de allerlaatste plek. Of niet? De zorg voor alle anderen rust op jouw schouders en dat is zwaar. Heel zwaar. Eigenlijk ondraaglijk. Maar je voelt dat, als jij instort, de zorg voor alle anderen met jou mee instort.

Eigenlijk ben je altijd met anderen bezig en het zorgen voor anderen om je beter te voelen over jezelf, je waardevol te voelen. Nodig. Eigenlijk hunker je naar liefde, aandacht en erkenning. Maar hoeveel je ook geeft en hoeveel je anderen ook helpt. Jouw leegte wordt niet opgevuld van buitenaf naar binnen.

Je leeft je leven verkeerd om

Draai het om. Zorg dat jouw basis zo sterk wordt als een huis. Zodat jij niet alleen op jezelf kunt bouwen en vertrouwen maar zodat jij er ook veel beter voor anderen kunt zijn. En dat is niet egoïstisch! In het vliegtuig moet je ook eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten voordat je anderen helpt. Jij bent de basis en de bron. Zorg voor jezelf, zodat jij er vanuit liefde voor jezelf en vanuit volheid ook kunt zijn voor anderen.

Ik hoor je denken; “Ik heb al zó veel gedaan en ik ben al zo diep gegaan. Ik heb therapie gehad, boeken gelezen en misschien ook wel andere programma’s gevolgd. Maar niets heeft ervoor gezorgd dat hetgeen wat ik heb geleerd beklijft en dat dingen écht veranderen. Mijn leven is nog steeds niet zoals ik zou willen dat het is. Ik voel nog steeds zoveel onrust en conflict. Maar ik ben er klaar mee, ik wil door met mijn leven en mijn verleden achter me laten!”

Ik weet hoe het voelt

Ik hoor je. En ik weet precies hoe het voelt omdat ik een paar jaar geleden zelf in jouw schoenen stond. Machteloos, oververmoeid, radeloos, angstig, noem maar op. Ik had al zoveel aan mezelf gewerkt en ik deed zo ontzettend mijn best om het voor alles en iedereen ‘goed te doen’ maar toch kwam ik steeds weer in conflict. Met mezelf en met mijn omgeving. Ik zat compleet klem en het zoog me helemaal leeg. Ik trok overal aan de bel maar nergens kreeg ik gehoor. Niemand begreep echt hoe ik me voelde en niemand kon me helpen.

Ik draaide mijn leven totaal om

Met heel veel wilskracht, discipline, doorzettingsvermogen en de juiste tools en vooral ook de volgorde van hoe ik de informatie tot mij nam en de inzichten die ik kreeg, is het mij gelukt om mijn leven compleet om te draaien.

  • Ik sta nu veel sterker op mezelf, los van wat anderen zeggen of doen
  • Ik laat me niet meer teveel raken of leiden door invloeden van buitenaf
  • Ik neem niet meer de verantwoordelijkheid over van een ander die niet van mij is
  • Ik ken en herken mijn behoeften en grenzen en handel daarnaar

Niet alles is ‘maakbaar’ en te controleren of beïnvloeden. Er zullen altijd problemen en uitdagingen zijn in het leven en situaties ontstaan waarop jij geen invloed of controle hebt. En het loopt meestal anders dan verwacht. Zeker in relaties!

Stap uit het conflict en de negativiteit

Ik wil je op het hart drukken om te stoppen met het focussen op anderen, hun gedrag, conflict en negativiteit. Start in plaats daarvan, te kijken naar jezelf. Leer afstemmen op jouw innerlijke kompas, jouw houding en hoe je met situaties en gebeurtenissen omgaat. Dàt is namelijk alles waar jij invloed op hebt en wat ook binnen jouw verantwoordelijkheid valt.


Handel puur en met eer en geweten naar jezelf en zorg ervoor dat je alles hebt gedaan wat binnen jouw mogelijkheden en verantwoordelijkheid ligt.


Als je dat doet, dan kun je elke uitkomst en ieder eindresultaat accepteren en de rest loslaten. Dit werkt bevrijdend! Deze manier waarop ik nu in het leven sta geeft mij een enorm krachtig gevoel van ruimte en vrijheid! Het leven ‘overkomt’ mij niet meer, ik heb het zelf in de hand.

Focussen op vóóruit en dat waar je wèl invloed op hebt

Ik gebruik in mijn coaching vaak de beeldspraak van een rivier. Aan de overkant van de rivier staat jouw ideale ‘ik’. Jouw ‘ik’ waarbij het leven moeiteloos stroomt. Je voelt je gelukkig & vrij, onafhankelijk van anderen of situaties waarop je geen invloed hebt. Eindelijk rust! En omdat je je goed voelt over jezelf en trouw bent aan jezelf en gezonde grenzen hanteert, stroomt er automatisch meer liefde en verbinding je leven binnen. Je trekt moeiteloos de juiste mensen en contacten aan die passen bij jou.

uit je comfortzone

‍Je moet er doorheen

Maar om aan de overkant te komen bij jouw nieuwe ‘ik’, zal je eerst de woelige rivier moeten oversteken. Voordat je het weet wordt je meegesleurd in de stroming van jouw negatieve gedachten, overtuigingen, eerdere negatieve ervaringen… en voordat je bij de overkant bent aangekomen, ga je snel weer terug naar waar je was. Want dat is tenslotte jouw bekende weg.

Dat is wat er steeds opnieuw gebeurt wanneer je een weer een zelfhulpboek leest, een keer per week therapie krijgt, je zo nu en dan mediteert of een goed gesprek hebt met een vriendin tijdens een koffiedate. Je durft even een stukje die rivier over te steken en zodra je weer in de de gang van alledag zit, begint de stroom van negatieve gedachten en overtuigingen weer. Je wordt weer meegesleurd en kruip je verderop aan dezelfde kant van de rivier weer op het droge.

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je had

Om aan de overkant van de rivier te komen, zal je dingen anders moeten doen dan je gewend was. Tegen je natuur en tegen de stroming in. En dat vraagt energie.Maar het kost veruit véél meer energie, pijn, moeite, tranen en zelfvertrouwen en teleurstelling om steeds opnieuw tot je tenen of zelfs halverwege die rivier te komen maar telkens niet aan de overkant aan te komen!

Houvast en zekerheid

Met het online programmaOntpop je basis’ leer je structureel, stap voor stap en precies in de volgorde die werkt, alles wat ik hierboven heb omschreven en hoe jij dit kunt toepassen in jouw leven.Het programma, de lessen, de tools die je leert en de oefeningen die je doet, geven jou de zekerheid en houvast om die rivier voor eens en altijd over te steken.

Het is als een stevig touw naar de overkant, waaraan je ook nog eens gezekerd bent met de 24/7 persoonlijke begeleiding. Zes weken lang ben je, niet een enkele keer maar iedere dag heel bewust bezig met het oversteken van die rivier, waarbij je ook nog wordt aangemoedigd door de anderen. Dan ga je niet zo snel meer terug. Je houdt vol en zet door totdat je aan de overkant bent.

Als je aan de overkant bent bent aangekomen en je ontdekt hoe moeiteloos het gaat, dan vraag je jezelf af waarom je dit niet veel eerder hebt gedaan!

“ik gun iedereen dit programma! Zonder Fanny en Ontpop was ik doorgegaan met mezelf wegcijferen, mijn eigen behoeften negeren en me als een kameleon aan te passen aan mensen die mij niet waardeerden. Mijn ogen zijn geopend en ik voel me bevrijd! Ik heb meer rust en voel me beter, sterker en gelukkiger dan ooit tevoren!”

Pak dit touw vast, dat ik je aanreik. Want je bent niet alleen! Zes weken en je bent aan de overkant! Wat zijn zes weken, tegenover maanden, jaren of zelfs een leven lang blijven worstelen? Doe mee en schrijf je meteen in!

Je kan iedere maandag starten, zodat je meteen als je de ‘urge’ voelt, kunt instappen. Ja, ik voel ‘m!Categorieën