goede relaties zorgen voor meer geluk
Fanny Willems
11/12/2020

Goede relaties, meer geluk

11/12/2020

Uit vele onderzoeken is gebleken dat het hebben van betekenisvolle relaties één van de belangrijkste factoren is voor geluk. Dan gaat het niet alleen over de relatie met je partner, maar ook de relatie met jezelf, kinderen, collega’s en leidinggevende. Je kunt je eenzaam voelen in een groep of een huwelijk. Het gaat om de kwaliteit van de relaties.

Bij relaties is het van belang dat je erop kunt vertrouwen dat je je emotioneel richting elkaar kunt openstellen. Dat betekent dat je kunt afstemmen op elkaar, emotioneel betrokken bent en elkaars signalen herkent. Door deze wisselwerking groeit het wederzijdse respect, het zelfrespect, zelfvertrouwen, jouw persoonlijke geluk en ook je gezondheid.

Opgroeien en spiegelen van relaties

Tijdens het opgroeien van kind naar volwassene spiegel je jezelf aan de mensen die het dichtst bij je staan, zoals je ouders. Wanneer de reactie van je ouders niet helemaal aansluit op jouw beleving en je voelt je niet voldoende begrepen dan kan het zijn dat je niet voldoende hebt kunnen spiegelen. Ook kan het zijn dat een ouder emotioneel minder beschikbaar of niet aanwezig is. In dat geval kan het zijn dat jouw 'relatie intelligentie' niet optimaal is ontwikkeld waardoor je ongezonde relatie patronen en overtuigingen hebt ontwikkeld. In dit artikel lees je meer over deze patronen en overtuigingen en waar ze vandaan komen.

Privé en werkrelaties

Zolang je je niet bewust bent van deze ongezonde patronen en overtuigingen kunnen ze jou in de weg staan. Privé maar ook zakelijk levert dit moeilijkheden en problemen op die vaak jarenlang kunnen aanhouden. Dus als jij jezelf altijd wegcijfert voor een ander, dan doe je dat niet alleen bij je liefdespartner maar ook bij je collega's of je baas. Iedereen om je heen weet niet beter dan dat jij dit doet en maakt daar dan ook gebruik of 'misbruik' van. Op den duur raak je zo verstrikt in het web dat je voor jezelf gesponnen hebt, dat je geen kant meer op kunt. Je voelt je gevangen, ondergewaardeerd en niet gerespecteerd. Je hebt continue je eigen grenzen verlegd waardoor je niet meer weet waar ze liggen. Thuis en op je werk. Dat is ontzettend vermoeiend. Je verliest je zelfrespect, zelfvertrouwen en daardoor blijf je zitten waar je zit. Laat je dit lang genoeg op deze manier doorsudderen, kan het leiden tot een burn-out of depressie. Bij mij waren mijn burn-out, echtscheiding en de scheiding met mijn zakenpartner, mede te wijten aan mijn eigen ongezonde relatiepatronen. Daarover kun je hier meer lezen. Werk aan jouw relatie met jezelf, dan verandert je relatie met anderen.

Transformeren van relaties

Wat je vroeger niet goed hebt geleerd, kun je later alsnog leren. Net zoals je spieren kun je ook je 'mind' trainen om te groeien en sterker te worden. Het vergt wel wat tijd, aandacht en doorzettingsvermogen maar het is een investering waar je een leven lang van zult profiteren. Drie belangrijke stappen die je moet maken zijn:

  • Jouw waarde(n) bepalen - (her)ontdekken wat jij belangrijk vind en waar jij van houdt.
  • Kennis vergroten - leren hoe relaties wel werken en hoe niet.
  • Verbinding - Leren en verbeteren hoe jij zelf in relatie tot anderen staat.

Jouw persoonlijke waarde(n)

Als je jezelf jarenlang hebt weggecijferd, dan ben je de verbinding met jezelf kwijtgeraakt. Je weet dan niet meer waar je van houd, wat je leuk vind, wat jij belangrijk en onbelangrijk vind en dus weet je ook niet meer waar jouw eigen grenzen liggen. Met het vergroten van jouw zelfbewustzijn kun je jezelf weer gaan herontdekken. Je leert dan meer en meer weer te vertrouwen op jezelf en jouw intuïtie en kunt voor jezelf jouw nieuwe waarden 'vastleggen' en jezelf het ook weer 'waard' vinden.

Kennis vergroten

Het is niet alleen belangrijk om je zelfbewustzijn te vergroten en jezelf beter te leren kennen maar ook om te leren hoe relaties werken en hoe niet. Alleen al het verschil tussen mannen en vrouwen. Als je meer kennis hebt over hoe mannen in elkaar zitten, dan kun je hun gedrag gemakkelijker plaatsen en betrek je het minder op jezelf. Daarbij is de kans groot, dat je door jouw 'ongezonde patroon' keer op keer in ongezonde relaties terecht bent gekomen. Bindingsangst en verlatingsangst, relaties met een partner die emotioneel of fysiek onbeschikbaar is of een relatie met een partner die het tegenovergestelde van jou is, waardoor je in een symbiotische relatie terecht komt. Een relatie waarbij er een enorme betrokkenheid en afhankelijkheid tussen beide partners ontstaat, die het bijna onmogelijk maakt om van los te komen. Daarover schreef ik eerder dit artikel. Het vergroten van je kennis en inzicht hierover, vergroot je bewustzijn en zorgt ervoor dat je bewust andere keuzes kunt maken.

Kwetsbaarheid en verbinding

Wanneer je eenmaal weer inzicht hebt in jouw persoonlijke 'grondwet' en jouw kennis hebt vergroot over de verschillen tussen mannen en vrouwen en in relaties in het algemeen, dan kun je weer leren om te verbinden. Dit gaat over jouw eigen positie ten opzichte van anderen en hoe je verbinding maakt, zonder jezelf weer te verliezen. Echt verbinding maken met een ander kan echter alleen als jij je kwetsbaarheid durft te tonen en je dus ook emotioneel openstelt richting een ander. Dat kan best onwennig en angstig voelen, na jouw eerdere vervelende ervaringen in relaties. Maar nu jij weer weet wat jouw waarden zijn en wat jij belangrijk vind, kun je dit ook duidelijk maken aan anderen. Je kunt weer jouw wensen kenbaar maken, je gevoelens uiten en jouw grenzen aangeven. Dat deed je eerst niet omdat je bang was om mensen te verliezen maar nu je dat wel doet, merk je dat mensen jou alleen maar meer accepteren en zien zoals jij bent.

Ontpopt

Als je in de toekomst toch weer geraakt wordt, heb je geleerd jouw emoties te doorvoelen en verwerken vóórdat je (af)reageert op een ander. Je legt jouw zekerheid en veiligheid niet meer in handen van een ander maar hebt het in jezelf gevonden. Situaties, mensen of dingen die niet meer bij je passen, hebben geen ruimte meer in je leven, nu jij weet wie je bent, waar jij voor staat en waar jouw persoonlijke grenzen liggen. Dit is wat transformatie van binnenuit met je doet. Het effect is van onschatbare waarde. Het legt de basis voor jouw nieuwe leven. De nieuwe jij 2.0. Een leven dat je leeft vanuit jezelf, vanuit jouw hart en wat jij vanuit jouw oorsprong te bieden hebt aan anderen. Leven met de vrijheid om helemaal jezelf te zijn, vol geluk en liefde.

Betere werk prestaties

Zoals ik hierboven als schreef; 'hoe je bent in één ding, zo ben je in alles'. Het effect van jouw transformatie bereikt niet alleen jouw privé leven maar ook jouw zakelijke leven. Doordat je jezelf hebt teruggevonden zit je lekkerder in je vel, ben je persoonlijk gegroeid en heb je meer zelfvertrouwen. De positieve drive en energie die je hebt teruggevonden neem je ook mee naar je werk. Je staat weer in contact met jouw eigen krachten en talenten, die je nu veel meer tot uiting kunt brengen in je werk en daarbij communiceer je gemakkelijker met collega's vanuit jezelf, dus zonder dat het ten koste gaat van jou. Je hebt nu jouw duurzame, nieuwe basis waarop je weer vol energie kunt verder bouwen en ontwikkelen. Werkgevers vergoeden ook Ontpop Programma's als onderdeel van het POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan). Vraag hier de informatie aan specifiek voor werkgevers.

Het recept voor succes

Meer dan twintig jaar lang ben ik bezig geweest met experimenteren en uitvinden wat ervoor nodig is om in contact met mezelf te komen en een blijvend gevoel van vrijheid, geluk en liefde te ervaren in mijn leven. En nu heb ik het! Het is mijn levenswerk, mijn recept voor succes. En ik weet nu dat dit niet alleen voor mij bestemd is maar ook voor al die miljoenen andere vrouwen die worstelen met dezelfde problemen. Vrouwen die verstrikt zijn geraakt in hun eigen web door het jarenlang wegcijferen van zichzelf, waardoor hun leven niet meer past bij wie zij zijn. Met dit recept, met de exacte ingrediënten en hoeveelheden samen de juiste temperatuur van de oven (jouw lichaam) hoef jij niet meer te experimenteren (lees; worstelen) en kom je snel tot succes. Jouw nieuwe versie 2.0.!

Blijf je het advies opvolgen van en luisteren naar de mensen die dichtbij je staan, dan krijg je wat je altijd had. Trek je jezelf op aan iemand die al is op de plek waar jij naartoe wilt, kun je écht groeien en transformeren. Ik geef je het recept en help je om het te blijven volgen, totdat jij precies weet hoe het moet zodat het jouw nieuwe werkelijkheid blijft. Plan een afspraak voor een één op één sessie, dan vertel ik je precies hoe.

Ja, vertel mij hoe!

Volg mij ook op Facebook en Instagram voor meer tips en inspiratie over dit onderwerp. Als je één van mijn gratis of betaalde producten afneemt, word je Ontpop Insider, waarmee je toegang krijgt tot de besloten online 'Ontpop Community' met gelijkgestemden die allemaal in hetzelfde proces zitten. Hier worden dagelijks tips en ervaringen gedeeld. Het heeft echt een meerwaarde als vrouwen elkaar kunnen helpen en steunen en je voelt dat je niet meer alleen bent.

Online Ontpop community

Mijn doel, mijn missie is zoveel mogelijk vrouwen te inspireren en begeleiden om weer in balans en terug bij zichzelf te komen zodat zij op hun beurt volledig in hun volle potentie kunnen gaan leven. Vertel mij meer over het recept voor succes! Heb je mijn e-book al? Schrijf je in voor gratis inspiratie, tips en nieuws en ontvang het e-book gratis in je mailbox. 

Categorieën