bewuste-relatie
Fanny Willems
01/31/2024

Bewuste relaties: de toekomst van de liefde?

01/31/2024

Tussen de leeftijd van 35 en 55 jaar oud, is de kans groot dat je een scheiding hebt meegemaakt of meerdere relatiebreuken hebt ervaren. Cijfers van het CBS laten zien dat in deze leeftijdscategorie 35,6% vrijgezel is. Een scheiding of relatiebreuk is een ingrijpende gebeurtenis die je leven verandert en een proces van persoonlijke ontwikkeling en groei in gang zet en tegelijkertijd zorgt voor de angst om in dezelfde valkuil te stappen. Juist bij deze leeftijdscategorie, waarin mensen vaak een significante groei in persoonlijke ontwikkeling en zelfbewustzijn doormaken, zien we een opkomst van bewuste relaties. In tegenstelling tot ongezonde en afhankelijkheidsrelaties, waarin de verbinding vooral gefundeerd is op de angst om elkaar te verliezen, streven mensen in bewuste relaties naar een diepere verbinding gebaseerd op wederzijds respect, authenticiteit en groei. 

In dit artikel zal ik de bewuste relatie (conscious relationship) belichten en hoe deze je kan helpen helen en groeien, in tegenstelling tot eerdere relaties waarin je jezelf kwijtraakte of verwikkeld raakte in veel gedoe, conflicten en problemen.

Luister hier als podcast:

 

Of lees rustig verder!

Je wilt niet in dezelfde valkuil stappen

Wekelijks spreek ik mensen die zo teleurgesteld en gekwetst zijn in relaties en waarbij het zelfvertrouwen zo sterk is gedaald, dat zij relaties afzweren of denken dat de liefde niet meer voor hen is weggelegd. Ondanks de diepgewortelde behoefte die zij hebben om hun leven te delen met een partner. Zonde! Veel onderzoeken wijzen namelijk uit dat het hebben van diepgaande betekenisvolle relaties één van de grootste factoren is voor het ervaren van geluk en daarnaast niet alleen een groot effect hebben op je psychologisch welzijn maar ook op je fysieke gezondheid en je persoonlijke groei. 

Ander onderzoek toonde aan dat mensen in ongezonde relaties vaak voortdurend in een staat van "fight or flight" verkeren. Deze constante stressreactie wordt geactiveerd door het gevoel van dreiging of gevaar, zelfs in situaties die niet acuut bedreigend zijn. Daarentegen ervaren mensen in gezonde relaties een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Ze voelen zich vrij om zichzelf te zijn, wetende dat hun partner aan hun emotionele behoeften kan en zal voldoen. Hierdoor kan hun zenuwstelsel ontspannen, wat bijdraagt aan een gevoel van rust en welzijn. 

Aan je zenuwstelsel en intuïtie kun je voelen of je in contact met de ander veel spanning en opwinding voelt en dus in de 'fight or flight' modus schiet (vaak wordt verward met sterke aantrekkingskracht en verliefdheid), of dat het juist volledig ontspannen voelt en je in contact met de ander helemaal mag zijn wie je bent en je een gevoel van thuiskomen hebt. 

Jezelf alleen helen of in verbinding met anderen

Tot op zekere hoogte kun je jezelf helen. Daarbij is een periode van zelfreflectie en terugkomen bij jezelf en jouw behoeften onmisbaar na een relatiebreuk, maar de diepere emotionele wonden kunnen alleen geheeld worden in relatie met een ander, door de spiegel van de verbinding. In je relaties zullen de pijn die niet eerder naar boven kwam, de woede die je nog niet hebt uitgedrukt of de rouw die je nog niet hebt geaccepteerd altijd aan de oppervlakte komen. De triggers die in een relatie en in contact met een ander naar boven komen zijn de spiegel van je ziel en brengen je blinde vlekken naar boven en de stukken die je nog moet helen in jezelf. 

Echte groei ontstaat pas in verbinding met een ander

Waar vriendschappen je een gevoel van verbondenheid, steun en begrip geven, waardoor je sociale vaardigheden ontwikkelt, je zelfvertrouwen vergroot en kunt vertrouwen op emotionele steun in moeilijke tijden, zorgen alleen liefdesrelaties voor een diepere intimiteit en unieke emotionele steun en geborgenheid. In een gezonde liefdesrelatie kun je je kwetsbaarheid delen, je diepste gevoelens uiten en verlangens delen. Je wordt uitgedaagd om te groeien, je grenzen te verleggen en je doelen en ambities na te streven en leert jezelf op een veel dieper niveau te begrijpen en ontwikkelen.

Het ontstaan van de bewuste relatie

Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau laat zien dat mensen tegenwoordig steeds kritischer zijn, hogere eisen stellen aan een partner en er meer tijd voor nemen de juiste persoon te vinden voordat zij zich binden waardoor zij een duurzamere relatie kunnen opbouwen met met iemand die echt bij hen past. 

Relaties die je op latere leeftijd aangaat, gaan niet langer puur over het samenwerken en het voorzien in je basisbehoeften aan voedsel, onderdak en veiligheid. Moderne relaties gaan veel verder dan biologische behoeften en gaan veel meer over een emotionele en spirituele verbinding. Een gevolg is dat steeds meer mensen kiezen voor een bewuste relatie ofwel, de conscious relationship.

In een bewuste relatie kun je volledig jouw diepste waarheid uitspreken en puur en oprecht jezelf zijn. Als dat niet het geval is, dan is het geen bewuste relatie. 

Niet ondanks negatieve ervaringen maar dankzij

Dankzij jouw eerdere pijnlijke ervaringen, waarbij relaties vaak gepaard gingen met veel pijn, conflict en frustratie, biedt een bewuste relatie je nu de kans op een verbinding die natuurlijk aanvoelt en waarin je veel makkelijker en moeitelozer kunt verbinden en die tot diepgaande vervulling leidt, juist omdat je nu bewuster bent geworden door die eerdere ervaringen.

Als je vastbesloten bent om niet meer in ongezonde relaties terecht te komen en in plaats daarvan een prachtige, liefdevolle en diepgaande verbinding wilt opbouwen die gebaseerd is op wie jij ten diepste bent en waarvan jij tot rust komt, dan is een bewuste relatie een ideale situatie. Een bewuste relatie gaat namelijk volledig uit van jezelf en de groei en de kansen en mogelijkheden van een verbinding. Door radicale openheid en eerlijkheid met je partner haal je het beste uit jezelf, elkaar en uit de relatie naar boven en kun je op een duurzame manier samen in verbinding blijven groeien en ontwikkelen.

Hoe bereik je een bewuste relatie?

Om een bewuste relatie te bereiken en te cultiveren, zijn er specifieke stappen die je kunt nemen, zowel wanneer je single bent als wanneer je al een relatie hebt. De volgende stappen zijn essentieel voor het opbouwen van een diepere verbinding en het ervaren van vervulling:

 • Je hebt een diepe, betekenisvolle relatie met jezelf opgebouwd - Je bent bereid om jezelf dieper te begrijpen en te ontdekken wat er nog onbewust verborgen ligt of wat je nog onderdrukt omdat je weet dat je het zo kunt helen en je nog beter zal voelen.
 • Je cultiveert zelfcompassie en acceptatie - Je accepteert jezelf en jouw genezingsproces volledig, staat jezelf toe om je emoties te doorvoelen en te waarderen
 • Je bent committed aan het ontdekken van jezelf - Je bent dagelijks bewust bezig met het begrijpen van je eigen mind en neemt radicale verantwoordelijkheid over je eigen emoties, gedrag, ervaringen en reacties binnen de relatie.
 • Je maakt zelfliefde en zelfzorg jouw prioriteit - Je erkent het belang van zelfliefde en zorg, omdat dit de basis vormt voor het gelijkwaardig kunnen geven en ontvangen in alle relaties.
 • Je cultiveert emotionele stabiliteit - Je leert jezelf kalmeren en je veilig en geborgen te voelen in je eigen lichaam, wat essentieel is voor het omgaan met de ups en downs van een relatie.
 • Je vergroot je emotionele intelligentie - Je weet precies wat jij nodig hebt in een relatie om je goed te voelen en wat je nodig hebt om jezelf beter te voelen als dat nodig is en je leert conflicten op een gezonde, constructieve manier op te lossen. 
 • Je communiceert jouw behoeften en wensen vanuit liefde - Je ontwikkelt de vaardigheid om op een open en liefdevolle manier je behoeften en verlangens te uiten aan je partner.
 • Je bewaart je autonomie - Jullie zijn in staat om met compassie naar elkaar te luisteren en  respecteren elkaars individuele behoeften, grenzen,verschillen en standpunten binnen de relatie.
 • Je bent committed, bewust en oprecht aanwezig in de relatie - Je bent actief aanwezig in de relatie, werkt samen om de verbinding te versterken en toont oprecht je waardering voor je partner en de relatie.
 • Je hebt een groei mindset en ziet conflicten als kansen voor groei - Je omarmt uitdagingen en conflicten als mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en groei en om jullie onderlinge relatie nog meer te versterken. 
 • Je stelt gezonde grenzen - Je luistert goed naar je lijf en stelt de grenzen die jij nodig hebt om jezelf te beschermen en je eigen welzijn te waarborgen.

Een bewuste relatie vraagt radicale eerlijkheid en moed

Hoe meer je ‘het werk’ doet van jouw persoonlijke ontwikkeling en je eigen hart en intuïtie volgt, hoe meer het universum haar werk doet en je precies met de juiste mensen in contact brengt, die jou helpen helpen onopgeloste zaken uit het verleden aan te pakken en te helen, waardoor je nog meer groeit in verbinding met anderen. Houd er rekening mee dat er in het begin van de meest gezonde en ‘bewuste’ relaties vaak de meeste ‘conflicten’ zijn, juist omdat je elkaar dan nog het meeste triggert en de schaduwkanten moet oplossen om dichter tot elkaar te komen. 

Als je ervoor kiest een bewuste relatie aan te gaan, dan accepteer en omarm je niet alleen je eigen schaduwkanten die je nog geheeld moeten worden, maar ook die van je partner. De angsten en triggers die loskomen in verbinding met je partner dagen je uit om kwetsbaar te zijn, overtuigingen los te laten en je hart te laten spreken, zelfs als dat eng en oncomfortabel voelt. Het vraagt jezelf te zien als heel en compleet en helemaal goed zoals je bent en hetzelfde te zien in je partner en je ziet de relatie op zichzelf als iets dat zich blijft ontwikkelen en evolueren.

In essentie kunnen relaties je de meest waardevolle lessen bieden, vooral wanneer je durft te kiezen voor een partner die net als jij committed is om samen met jou te groeien en te helen, waarbij jullie elkaar ondersteunen in dit proces en er steeds weer voor kiezen terug te keren naar de onvoorwaardelijke liefde tussen jullie. 

Ben jij bereid om jezelf oprecht in de spiegel te kijken, je zelfbewustzijn te vergroten, je schaduwkanten aan te gaan en jezelf persoonlijk te ontwikkelen en te groeien, zodat je veerkrachtiger en bewuster wordt en gezondere relaties kunt aangaan en cultiveren? 

Met Stevig op Jezelf Staan krijg je in 6 weken tijd de specifieke houvast en structuur om dat te doen en je vastgeroeste overtuigingen en gewoonten te doorbreken en te herprogrammeren. Voor partners die samen hun relatie willen versterken is er de ‘Stevig op Jezelf Staan & Samen sterker verbinden’ bundel. Het Ontpop Membership dat je er een maand gratis bij krijgt en ook los af te sluiten is, biedt je de veilige ruimte, het persoonlijke contact en de verbinding die nodig zijn om jezelf te evolueren naar het volgende level. 

Doe mee aan de relatie revolutie voor positieve, duurzame en gezonde relaties en verbindingen met anderen, door een fantastische en veerkrachtige relatie met jezelf te ontwikkelen!


Categorieën