nieuwe-vrienden
Liefde & verbinding
Fanny Willems
Liefde & verbinding
03/12/2024

Het verlies van relaties en vrienden en het ontstaan van nieuwe

03/12/2024

Wanneer je je pad van persoonlijke ontwikkeling bewandelt, zul je merken dat sommige relaties niet langer in lijn zijn met wie je aan het worden bent. Deze ontdekking kan emotionele schommelingen met zich meebrengen terwijl je jezelf losmaakt van oude banden en een nieuwe richting inslaat. Deze overgangsperiode kan aanvoelen als een leegte, maar het is belangrijk om te erkennen dat dit een natuurlijk onderdeel is van jouw groei. In dit artikel gaan we het hebben over hoe persoonlijke ontwikkeling invloed heeft op jouw vriendschappen en waarom het normaal is om oude contacten te verliezen en nieuwe aan te trekken.

Luister het artikel hier als podcast:

  

Of lees rustig verder...

Het verschuiven van energie en golflengtes

Wanneer je groeit, veranderen niet alleen jouw gedachten en overtuigingen, maar ook jouw energie en vibraties of frequentie. Net zoals een radio die is afgestemd op een bepaalde frequentie, kun jij je energie niet langer synchroniseren met degenen die op een andere golflengte zitten. Deze verschuiving kan resulteren in het vervagen of verbreken van vriendschappen die niet langer resoneren met wie je bent geworden. Het is alsof je van station verandert, en de mensen die niet meebewegen verdwijnen langzaam uit jouw leven.

Hier volgen een paar situaties in de praktijk, waaraan je kunt merken dat vriendschappen niet meer bij je passen

  • Veranderende interesses: Je hebt altijd genoten van uitgaan en feesten, maar naarmate je meer bezig bent met persoonlijke groei, voel je je steeds minder aangetrokken tot dit soort activiteiten. Je merkt dat je vrienden nog steeds gefocust zijn op het nachtleven, terwijl jij je meer richt op rustige en reflectieve activiteiten zoals meditatie of het lezen van zelfhulpboeken.
  • Diepgaande gesprekken: Je voelt de behoefte om meer diepgaande gesprekken te voeren over persoonlijke groei, spiritualiteit en zelfontdekking. Echter, wanneer je probeert deze onderwerpen aan te snijden met je vrienden, merk je dat ze niet geïnteresseerd zijn of dat ze oppervlakkige reacties geven.
  • Veranderde levensdoelen en ambities: Je begint helderder te zien wat je wilt bereiken in het leven en streeft actief naar jouw doelen. Echter, je realiseert je dat jouw huidige vriendenkring niet dezelfde ambitie heeft of niet begrijpt waarom je bepaalde keuzes maakt die gericht zijn op jouw persoonlijke groei en ontwikkeling.
  • Je komt energetisch niet meer op één lijn: Je voelt je dan steeds meer uitgeput na contact met bepaalde mensen, alsof ze jouw energie leegzuigen. Je merkt dat je jezelf niet meer kunt zijn in hun aanwezigheid en dat je vaak gespannen of overweldigd raakt nadat je met hen hebt afgesproken.

De leegte en het belang van je eigen identiteit

Deze overgangsperiode kan een gevoel van leegte veroorzaken, vooral als je jezelf jarenlang hebt weggecijferd in een relatie waarin je jezelf kwijtraakte. Wanneer je dusdanig gefocust bent geweest in je partner en op den duur gaat leven, niet vanuit jezelf en vanuit jouw eigen behoeften, maar vanuit de behoeften van je partner, dan wordt het steeds moeilijker om je eigen identiteit te definiëren. De contacten en mensen in jouw omgeving stemmen af op wie je bent of was ten tijde van die relatie en weerspiegelen dan niet wie jij in werkelijkheid bent in jouw puurste vorm. Als je echter begint te groeien en dichter bij jouw ware zelf komt, en weer in verbinding komt met jouw waarden, behoeften en wensen, dan ontstaat er nieuwe ruimte en een nieuwe energie voor vriendschappen en contacten die veel beter resoneren met wie jij bent. 

Het effect van jouw groei op anderen

Jouw persoonlijke groei en veranderingen hebben niet alleen invloed hebben op jou, maar ook op de mensen om je heen. Het kan een uitdaging zijn om hen mee te nemen in jouw ontwikkeling, vooral als ze gewend zijn aan de persoon die je eerder was. Probeer dan ook geduld en begrip te hebben voor anderen en geef hen de tijd om af te stemmen op jouw nieuwe 'ik'. Zie confrontaties vooral als tekenen van jouw groei!

Goede communicatie en openlijk praten over jouw ontwikkeling en groeiproces, maakt dat je omgeving beter begrijpt waar je doorheen gaat en waarom jij je anders gedraagt dan wat zij van jou gewend waren. Met begrip, compassie en geduld kun je samen met de mensen om je heen ontwikkelen naar een meer authentieke en vervullende en ook meer diepgaande verbinding.

Je trekt vanzelf nieuwe vriendschappen & relaties aan!

Misschien heb je al eens gemerkt dat je tijdens jouw eigen groeiproces vanzelf nieuwe mensen aantrekt, die echt resoneren met jouw vernieuwde energie en golflengte. Het zijn vaak deze mensen die ineens onverwacht op je pad verschijnen en waarbij je direct een gevoel van begrip, herkenning, ondersteuning en inspiratie hebt. Vaak bewandelen zij een vergelijkbaar pad en hebben zij te maken (gehad) met dezelfde soort worstelingen als jij. Ze duiken vaak precies op het juiste moment op en helpen jou als een katalysator op je reis van zelfontdekking. Je bouwt een band op gebaseerd op puurheid, oprechtheid en wederzijds respect, wat een bron van groei en vervulling is. Dat voelt bevrijdend! Want waar je eerder het gevoel had stukjes van jezelf te moeten verbergen om de vriendschap of relatie in stand te houden, voel je nu dat je vooral zoveel mogelijk jezelf mag zijn! Sterker nog, je voelt dat je gestimuleerd wordt om vooral jezelf te laten zien en het beste van jezelf naar boven te brengen. 

Waarom komen bepaalde mensen op je pad?

Sommige van deze contacten zullen slechts voor een korte periode in je leven blijven, hun rol vervullen als leermomenten of steunpilaren tijdens specifieke fases van je ontwikkeling, om vervolgens weer uit beeld te verdwijnen. Anderen blijven misschien juist de rest van je leven bij je. Het is een feit en een intrigerend aspect van persoonlijke groei en het leven en heel mooi om je ervan bewust te zijn, dat de mensen die je aantrekt en tegenkomt altijd op de één of andere manier een essentiële rol spelen in jouw evolutie en je helpen om steeds dichter bij je ware zelf te komen.

Het verliezen van oude vriendschappen op jouw pad van persoonlijke groei kan heel verdrietig zijn. Maar probeer het te zien als een symbool en bewijs van jouw groei en vooruitgang! Terwijl jij ontwikkelt en groeit naar jouw beste zelf, veranderen jouw relaties op een natuurlijke manier met je mee. Als je bereid bent te accepteren dat sommige contacten of vriendschappen jou wellicht niet meer dienen en je meer energie kosten dan dat ze je iets opleveren, kun je ze vanuit liefde voor jezelf, met liefde loslaten. Door trouw te blijven aan wie je werkelijk bent en jouw pad van zelfontdekking en ontwikkeling te omarmen, vind je uiteindelijk de vriendschappen die jou volledig ondersteunen en inspireren.

Verandering is onvermijdelijk als je wilt groeien

Daarom is het zó fijn om dat samen te kunnen doen met gelijkgestemden. Als je cirkeltjes blijft ronddraaien in je eigen gedachten en analyses, blijf je onnodig lang hangen in situaties en relaties die niet voedend zijn voor jou maar die jou houden waar je bent. En als je niet tevreden bent met waar je op dit moment 'uithangt' in het leven, is het beste wat je kunt doen, vaak het tegenovergestelde dan wat je normaal gesproken zou doen! Dat betekent uit je comfortzone en nieuwe situaties, ervaringen en plekken opzoeken waar gelijkgestemde mensen samenkomen die zich bezighouden met dingen waar jij ook van houdt. Netwerkborrels, sportclubjes, leuke events zoals de Ontpop LIVEDAG Stevig op Jezelf of online met het Ontpop Membership bijvoorbeeld. 

Samen kom je veel sneller verder èn is het ook veel leuker dan alleen! 

De LIVEDAG Stevig op Jezelf wordt een hele gave dag! Samen met Joni Reiche, die systemisch coach en (familie)opsteller is, gaan we in het thema 'Stevig op Jezelf' mooie (familie)opstellingen, visualisaties en energie oefeningen doen, met een groepje van maximaal 16 personen. Doorbreek jouw oude patronen, ervaar een nieuwe boost aan energie en kom in contact met jouw eigenwaarde en andere gelijkgestemden. Het is in Utrecht op zaterdag 13 april aanstaande en we zouden het super leuk vinden als jij erbij bent!

Categorieën