ware liefde vinden
Fanny Willems
02/14/2019

In welk level naar ware liefde zit jij?

02/14/2019

Ware liefde, wie wil dat nou niet? Wanneer je in een relatie zit, dan wil je graag dat de liefde blijft stromen. Dat je liefdevolle aandacht krijgt en er van je gehouden wordt. Veiligheid en geborgenheid voelen in je relatie. Een relatie waarbij je het beste in elkaar naar boven brengt en waarin er ruimte is voor jezelf alleen en voor ruimte voor en met elkaar. Een relatie waarbij je samen groeit, elkaar inspireert, prikkelt en elkaar scherp houdt, waardoor je steeds meer verdieping in de verbinding krijgt.

Luister het artikel hier als OntpopCast:  of lees rustig verder...

Gescheiden of single en weer op zoek

Als je gescheiden of single bent, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar iemand waarmee je dit kunt ervaren. Mensen zijn bedraad om verbinding te maken met anderen. De datingsites liegen er niet om. Er zijn volgens het CBS zo'n drie miljoen singles in Nederland waarvan in de leeftijdscategorie 40-50 jaar ongeveer 450.000 tot 500.000 hetere mannen en 400.000 tot 450.000 vrouwen. Naarstig wordt er gezocht naar de liefde. En waarom is dat eigenlijk zo?

Het groeiende aantal vrijgezellen, vooral onder de leeftijdscategorie van 40-50 jaar, heeft deels te maken met een verschuiving in sociale en economische dynamiek. We zijn veel meer gericht op individuele vrijheid, carrière maken en persoonlijke groei, wat leidt tot een verlenging van de periode van het vrijgezel zijn. Daarnaast spelen ook veranderingen in normen en verwachtingen rond relaties een rol. We zijn steeds selectiever geworden in onze zoektocht naar een partner, waarbij we veel meer streven naar verbinding en echt bij elkaar passen op een diepgaande niveau. Vroeger was het gebruikelijker dat mensen op jongere leeftijd trouwden en zich eerder settelden, vaak onder invloed van sociale druk of traditionele verwachtingen.

Waarom een liefdesrelatie?

Je verlangt naar iemand om je heen, iemand die er voor je is in goede en slechte tijden. Het is de behoefte aan een partner die je begrijpt, je troost en je een gevoel van geborgenheid geeft. Door de aanwezigheid van deze belangrijke ander voel je je gesteund en gesterkt in het leven. Naast emotionele steun heb je als mens ook nabijheid en intimiteit nodig. Fysieke aanraking, diepe gesprekken en gedeelde ervaringen geven je een gevoel van verbondenheid. Samen zijn, echt samen zijn, is wat je gelukkig maakt en vervulling geeft. Een liefdesrelatie geeft je niet alleen steun, maar ook de mogelijkheid tot persoonlijke groei en ontwikkeling.

Samen kun je beter groeien

Door interactie met je partner leer je meer over jezelf, ontdek je je sterke punten en werk je aan je zwakke punten. Samen stimuleren jullie elkaar om te groeien en te worden wie je wilt zijn. Op een dieper en evolutionair niveau heeft het verlangen naar een partner ook te maken met voortplanting en overleving. Kortom, het verlangen naar samenzijn met een belangrijke ander zit diep geworteld in jouw behoefte aan verbinding, intimiteit, groei en ook voortplanting en het hebben van een liefdevolle relatie kan jouw leven verrijken, je gelukkiger maken en je een gevoel van betekenis geven. In mijn artikel 'Zijn bewuste relaties de toekomst van de liefde?' OntpopCast #56 lees je meer over de ontwikkeling en een nieuwe, bewuste vorm van relaties, die past bij de ontwikkelingen die we als collectief in de laatste decennia doormaken.

Oppervlakkige focus op uiterlijk

Dating apps zijn vaak gefocust op uiterlijk. Profielen swipen op basis van een foto, geobsedeerd door de perfecte looks. Je mist hiermee de kern: ware liefde gaat natuurlijk veel dieper dan de oppervlakte. Het gaat om een emotionele, innerlijke connectie die twee mensen bindt, duurzaam en op de lange termijn. Wanneer je gericht blijft op de buitenkant, negeer je je eigen innerlijke leegte en tekorten. Je projecteert je idealen op anderen en verwacht dat een ander je compleet maakt. Dat is een onmogelijke opgave, en leidt tot teleurstelling en frustratie in je relaties. Ware liefde is een reis die begint bij zelfliefde en zelfacceptatie waarvoor je je eigen patronen, tekorten en gemis eerst zal moeten erkennen. Je hoeft niet perfect te zijn, maar het is belangrijk eigen verantwoordelijkheid te nemen over jouw 50% van de relatie. Pas wanneer je compleet bent in onszelf, kun je een gezonde en duurzame verbinding met een ander aangaan. Je bent dan niet langer op zoek naar iemand die je leegte vult, maar naar iemand die jouw reis deelt en je inspireert om verder te groeien.

Onopgeloste emoties en problemen herhalen in volgende relaties

Zie het verbreken van een relatie als een uitnodiging om dieper in jezelf te groeien en onopgeloste emoties en wrok op te lossen voordat je meteen op zoek gaat naar een nieuwe relatie. Herhaalde patronen in relaties en ook de groeiende dating markt, ontstaan vaak doordat onopgeloste emotionele bagage wordt meedragen geprojecteert op nieuwe partners. Ook wanneer je je in een relatie bevindt die niet meer vervullend is en waarvan je eigenlijk wilt loskomen is een ander, iets buiten jezelf of het vinden van een nieuwe partner zelden de oplossing voor interne problemen die je met je meedraagt. Deze problemen en patronen zullen zich blijven herhalen in nieuwe relaties en totdat je ze in jezelf hebt opgelost.

Relatieproblemen oplossen in jezelf

Ik ben er een voorstander van problemen binnen een relatie aan te pakken voordat je besluit om verder te gaan. Met 'Stevig op Jezelf Staan en samen sterker verbinden' begeleid ik koppels hun relatie te versterken, waarbij beiden individueel aan hun eigen bewustzijn, patronen en relatie met zichzelf werken, om van daaruit samen beter en oprechter verbinding te maken.

Een uitzondering is wanneer je je in een destructieve relatie bevindt die schadelijk is voor je welzijn en je niet helpt groeien maar die je steeds verder afbreekt en waarbij je voelt dat je inteert op jezelf. In zo'n situatie is het essentieel om jezelf te beschermen en de relatie te beëindigen om verdere schade te voorkomen. Stevig op Jezelf Staan kan je in dat geval helpen je eigenwaarde, kracht en moed op te bouwen om uit jouw destructieve relatie te stappen, en terug in je eigen positieve energie te komen, te starten met helen en te werken aan je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling. De ervaringsdeskundige en persoonlijke begeleiding met het Ontpop Membership helpen je terug in de realiteit en om te gaan met deze overgang en transformatie waarin je weer gaat leven en navigeren vanuit jezelf, in plaats van vanuit een ander.

In welk van deze drie levels naar ware liefde zit jij?

Ik heb ontdekt dat je eerst drie levels door moet om ware liefde in jouw leven te manifesteren en cultiveren. In welk van deze drie levels naar ware liefde bevindt jij je? Deze stappen geven jou houvast in hoe je jouw weg naar persoonlijke groei en vervulling kunt vinden:

1. Neem jezelf serieus - Stop met jezelf weg te cijferen en anderen belangrijker te maken dan jezelf. De enige die jou gelukkig kan maken en je leven ten positieve kan veranderen, dat ben jij zelf. Het hoort niet zo te zijn dat jij je iedere dag beroerd voelt met het gevoel dat je het leven niet in de hand hebt. Echt niet!‍

2. Maak ruimte - Ruim op wat niet meer bij je past en maak ruimte voor alles wat jou blij maakt. Laat oude wrok los, woede, trauma’s, schuld, eigenlijk alles wat (nog) zorgt voor negatieve energie in jouw leven. Ruim je kast op, je huis en misschien wel vriendschappen of relaties die jou te veel energie kosten en te weinig opleveren. Maak weer ruimte voor jou. Ontdek opnieuw wat jij leuk vindt en waar jij van houdt.

‍3. Hou van jezelf - Hou van jezelf zoals je zou willen dat iemand anders van jou houdt. Zorg dat je als het ware verliefd wordt op jezelf. Wanneer je van jezelf houdt, dan trek je vanzelf de mensen om je heen aan die dat ook doen en die jou respecteren en goed behandelen. Wordt een kei in van jezelf houden totdat je op het punt komt dat je voelt dat je niemand anders 'nodig' hebt om jezelf ‘het waard’ te voelen. Blijf investeren in jezelf, net als in een echte relatie, het gaat niet vanzelf. Doe wat jij leuk vind en waar jij van houdt. Hoe meer geduld je hebt hoe beter het wordt.

Als je jezelf committeert aan deze stappen en trouw blijft aan jezelf, geen genoegen neemt met mensen en situaties die jou veel teveel energie kosten en te weinig opleveren en oprecht je hart volgt en dat wat jou energie geeft, dan gaat alles stromen en trek je als vanzelf de situaties en mensen naar je toe die jou helpen groeien en waarbij jij alleen maar helemaal jezelf hoeft te zijn.

Zo simpel is het! Alles wat je nodig hebt, zit in jezelf. Je moet het zelf doen en ontdekken maar ik kan je wel helpen met de structuur en houvast. Neem gerust contact met me op.

❤️ Liefs Fanny

Categorieën