blog-spirituele-groei
Fanny Willems
06/11/2024

Omarm je persoonlijke pad en groei door ups, downs & schaduwkanten

06/11/2024

Ken je dat gevoel? Je werkt hard aan jezelf, doorbreekt patronen, voelt beter wat je nodig hebt, staat sterker in je grenzen en volgt je eigen pad. En dan ineens; BAM! val je terug in oude gewoonten en gedrag. Je krijgt weer hetzelfde effect of reactie als eerder en lijkt het alsof je niets hebt geleerd en weer van voor af aan moet beginnen. Super frustrerend is dat! Zoals ik dit zelf steeds weer ervaar, krijg ik vaak de vraag van mensen die mijn programma volgen; Zijn al mijn inspanningen voor niets zijn geweest? Doe ik iets ‘fout’? Helaas vindt persoonlijke groei niet lineair in een rechte lijn plaats maar als een hobbelige rit met ups en downs. Terugval en zelfs stilstand zijn onvermijdelijke fases van jouw groeiproces. Ontdek hoe dat werkt en waarom juist die hobbelige manier van groei jou helpt in je persoonlijke groeiproces.

Luister hier de OntpopCast:

  

of lees rustig verder...

Groei gaat om het verhogen van je energie

Om uit te leggen wat een groeiproces in wezen is, gaan we eerst even helemaal terug naar de bron. Alles om ons heen bestaat uit energie. Hoewel je alles wat je ziet met je brein kunt onderscheiden, bestaat je lichaam bestaat uit cellen, cellen bestaan uit atomen en atomen bestaan uit kolkende deeltjes energie. De kwantumfysica leert ons dat je lichaam bestaat uit 99,9999% uit energie en maar voor 0,00001% uit materie. Feitelijk zijn wij dus niets tastbaars maar pure energie, trillend op een bepaalde frequentie.

Alles om je heen trilt op een bepaalde frequentie: zoals je gedachten, emoties, de mensen om je heen, objecten en zelfs de aarde zelf. Je eigen frequentie bepaalt in grote mate je realiteit. Hoe lager je frequentie, hoe meer je aangetrokken wordt tot negatieve ervaringen. Je denkt negatieve gedachten, ervaart negatieve emoties en trekt negatieve mensen en gebeurtenissen aan. Zo leef je in een soort vicieuze cirkel van negativiteit. In tegenstelling daarop geldt ook dat hoe positiever jouw gedachten en emoties, hoe hoger jouw frequentie en hoe meer je positieve mensen, ervaringen en gebeurtenissen zult aantrekken.

Persoonlijk & spiritueel groeiproces 

Een groeiproces is feitelijk ascensie, dus een verhoging van je eigen frequentie. Door je bewustzijn te vergroten, je schaduwkanten (hierover zo meer) te integreren en je trilling te verhogen, transformeer je van een lager naar een hoger niveau van bewustzijn. Dit proces gaat altijd gepaard met ups en downs, uitdagingen en momenten van stilstand. Maar met toewijding en doorzettingsvermogen kun je deze obstakels overwinnen en je ware potentieel, eigenlijk jouw authentieke zelf en zoals jij bedoelt bent, bereiken.

De downs of dieptepunten ontstaan vaak uit je schaduwkanten

Nu je weet dat groei te maken heeft met het verhogen van je energiefrequentie, vraag je je misschien af waarom je:

  • Blijft hangen en niet vooruit komt,
  • Steeds opnieuw tegen dezelfde soort problemen aanloopt
  • Steeds eerst 'omlaag' moet, en een terugval moet ervaren, voordat je weer omhoog kunt gaan in jouw groei.

Dit heeft te maken met schaduwkanten. 

Iedereen heeft delen van zichzelf die je liever niet ziet, wegstopt en dus niet accepteert. Je wilt ze niet in het licht zetten omdat je niet wilt dat iemand deze kant van jou ziet, daarom noemen we dit schaduwkanten. Schaduwkanten kunnen voortkomen uit negatieve ervaringen in onze jeugd, trauma's, overtuigingen die je hebt aangenomen uit zelfbescherming, issues, conditioneringen en emotionele wonden, of eigenschappen die je als "slecht" of "zwak" beschouwt. Het lijkt het makkelijkste om je schaduwkanten te negeren, te onderdrukken of weg te stoppen maar uiteindelijk komen ze altijd bij je terug, zolang je ze niet aangaat.

Schaduwkanten zorgen voor ruis op de lijn en negatieve energie

Deze schaduwkanten, of je je er nu van bewust bent of niet, zorgen ervoor dat jij op een lagere frequentie vibreert. Je kunt je voorstellen dat als jij met negatieve situaties worstelt, je daardoor vol negatieve gedachten zit, je daardoor negatieve ervaringen aantrekt, er vervolgens met je vrienden over praat, die daardoor ook worden gedwongen op jouw lagere frequentie te vibreren om jou te erkennen en te helpen.

In contact met een ander, gaat je energie automatisch altijd op dezelfde frequentie trillen. Als de ander een hogere frequentie heeft, dan laadt jij op van de ander. Maar als de ander een lage frequentie heeft, dan gaat jouw frequentie ook omlaag en loop je leeg.

Dit is de wet van aantrekkingskracht in werking. Het is een natuurwet die altijd werkt, of je je er nu bewust van bent of niet. Door de wetenschap van dit principe en van hoe je met jouw eigen energie, gelijke energie aantrekt, kun je bewuste keuzes maken over je gedachten en emoties, je leven transformeren en de realiteit creëren die je wenst.

Het effect van schaduwkanten op jouw relaties

Schaduwkanten zorgen voor een lage frequentie die al jouw relaties beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld jouw onopgeloste pijn uit het verleden projecteren op anderen, jezelf saboteren, of verdoven met verslavingen of andere manieren van afleiding. Je schaduwkanten blijven je op deze manier achtervolgen en zorgen voor veel leed, pijn, negativiteit en struggle. Niet alleen bij jou maar ook bij je kinderen, je partner en iedereen om je heen. Want zolang je (onbewust) blijft reageren vanuit jouw schaduwkanten, is er ruis op de lijn in de verbinding tussen jou en de ander. En ja, iedereen heeft schaduwkanten, ook jij.

Wist je dat 95% van je gedachten en reacties onbewust gebeurt? Wanneer je meer dan die 95% wat nu onbewust gebeurt, naar boven haalt in jouw bewustzijn, kun je enorme shifts maken in jouw persoonlijke en spirituele groei en je realiteit.

De wereld zou een véél mooiere plek zijn als mensen hun eigen schaduwkanten en shit zouden aangaan, zodat ze anderen er niet mee lastigvallen. Stel je eens voor…

Hoe kom je van je schaduwkanten af, zodat je jezelf bevrijd en kunt groeien?

1. Door je er bewust van te worden dat je ze hebt, 

2. Inzicht te krijgen in wat ze precies zijn in jouw geval

3. Ze te accepteren dat je ze hebt en dat dit heel menselijk en normaal is

4. In te zien hoe ze jou hebben verrijkt en geholpen in eerdere ervaringen 

5.  Door ze te integreren en jezelf te zien als compleet mens.

Jouw schaduwkanten zijn ooit ontstaan om jou te helpen groeien en hebben bijgedragen aan jou als het complete en volwaardige mens dat je bent. Maar door ze weg te stoppen, niet te erkennen en niet te accepteren als een stukje van jezelf, negeer je een deel van jezelf en laat je jezelf niet oprecht zien aan een ander zoals je bent. Hoe meer schaduwkanten je verzamelt, hoe meer sh*t er tussen jou en een ander instaat en hoe moeilijker het is om te verbinden met jezelf en met de ander.

Als je jouw schaduwkanten integreert en jezelf helemaal mag zijn wie je bent, dan bevrijd je jezelf al die belemmerende lage energieën en negatieve patronen die jou blokkeerden. Dat werkt niet alleen heel bevrijdend en verrijkend voor jezelf maar ook op iedereen om je heen!

De dieptepunten zorgen dat je jouw lessen kunt integreren

Nu je weet dat je wellicht wordt tegengehouden door bewuste of onbewuste schaduwkanten kun je bewust de keuze maken om niet meer weg te lopen voor jezelf maar in plaats daarvan je eigen 'troep' op te ruimen en de ruis op de lijn te verwijderen, zodat je beter, puur en oprecht zoals jezelf kunt verbinden met anderen. Dat doe je door bewust aan jezelf te werken en je eigen bewustwording. Als je dat doet, ontstaat er weer meer ruimte om nieuwe informatie op te nemen, te leren en te groeien.

De ups en de momenten van heldere inzichten en positieve ervaringen die daarop volgen, geven je dan de energie, de motivatie en inspiratie om door te gaan. Ze laten je de schoonheid en het potentieel zien dat voor je ligt en geven je een boost in je verlangen om te blijven groeien. Juist doordat je dan ervaart welke onbeperkte mogelijkheden er voor je zijn, je voelt hoe krachtig je bent en hoe je jouw eerdere problemen en schaduwkanten hebt overwonnen, win je kracht, het zelfvertrouwen en wijsheid. Zo kun je een volgende 'down' weer beter aan en nog makkelijker met meer vertrouwen verder groeien.

Waarom is deze non-lineaire groei noodzakelijk?

Er zullen altijd momenten in jouw leven en in je groeiproces zijn waarop je fouten maakt, gefrustreerd raakt en soms het gevoel hebt om op te willen geven. Dit zijn precies de momenten waarop het belangrijk is om je te realiseren dat terugval geen mislukking is, maar een noodzaak. De terugval vindt alleen plaats om de lessen die je eerder hebt geleerd, nu nog beter te integreren. Het is een soort examen voor het volgende level. Heb je jouw les geleerd en jouw gedrag veranderd? Dan ga je door naar het volgende level!

Door te blijven oefenen, ondanks de uitdagingen of tegenslag, ontwikkel je jouw mentale spieren en de vaardigheden die je nodig hebt om jouw kennis en gedrag en daarmee je realiteit te beheersen. En door geconfronteerd te worden met uitdagingen en tegenslagen, ontwikkel je de kracht, veerkracht en wijsheid die je nodig hebt om je nieuwe, hogere frequentie, vast te houden en jouw leven te creëren dat is afgestemd op liefde, geluk en overvloed. In plaats van op angst, ongeluk en schaarste.

Zonder de ups en downs zou je de ware waarde van je successen niet kunnen waarderen en zonder de uitdagingen zou je jouw kracht en veerkracht niet kunnen ontwikkelen. De ups en downs zijn dus echt twee kanten van dezelfde medaille, beide essentieel voor je spirituele groei.

Dus omarm jezelf en jouw reis in al haar complexiteit. Vier je successen, leer van je mislukkingen en blijf trouw aan jezelf en jouw pad. Met geduld, toewijding en een open geest zul je de wijsheid en kracht ontwikkelen die je nodig hebt om je ware potentieel te bereiken.

In de lift

Heb je al een tijdje het gevoel dat je vastloopt in jouw vicieuze cirkel en lukt het je niet om een nieuw ingeslagen richting voor jouw leven vol te houden? Of heb je de neiging op een schijnbaar veilig en comfortabel niveau te blijven hangen en voel je dat je een duwtje in de rug nodig hebt om jouw schaduwkanten te omarmen en te integreren?

Stap dan in de lift en laat je helpen en begeleiden met structuur en houvast om stap voor stap jouw zelfbewustzijn te vergroten. Met de wetenschap dat je brein leert door herhaling en training stap je met hulp van Ontpop in de lift om na 6 weken op een veel hoger level uit te stappen. Met dagelijkse training van een half uurtje, train je jouw mentale spieren en daag je jezelf uit om meer en meer jezelf te zijn, je schaduwkanten te omarmen en je lessen te integreren. Stap na 6 weken uit op een level waarin jij je vrij voelt en de ruimte voelt om voluit, puur en oprecht jezelf te zijn en waarin je voelt dat jij zelf in de lead bent over jouw leven en jouw ervaringen. En:

Wat je bent, dat trek je aan.

Met Stevig op Jezelf Staan ervaar je in korte tijd een verbetering op alle vlakken van je leven maar met name in de relatie en verbinding met jezelf en anderen. Je kunt nu ook de eerste maand voor 1,- / dag de Ontpop Jezelf Community proberen, voor dat persoonlijke steuntje in de rug en wekelijkse online Powersessies samen met anderen die gedreven en gecommitteerd zijn aan hun persoonlijke groei.

Je hoeft het niet alleen te doen. Trek jezelf op aan anderen en neem geen genoegen meer met stilstand.

Fanny

Categorieën