vind-je-soulmate
Fanny Willems
05/28/2024

Vind je ware soulmate: Van gewonde naar gezonde mannelijke en vrouwelijke energie in relaties

05/28/2024

In het leven en in de liefde streven we allemaal naar verbinding en begrip, maar soms merk je dat je vastzit in patronen die je belemmeren om echt intieme en vervullende relaties aan te gaan. We hebben helaas allemaal te maken met pijn en verdriet, die voortkomen uit vervelende situaties in het verleden en onverwerkte emoties, die we vervolgens, vaak herhaaldelijk meenemen in nieuwe relaties. Zolang je jezelf niet toestaat je bewust te worden van deze onverwerkte emoties en de patronen die hierdoor ontstaan in jouw relaties, blijf je tegen dezelfde problemen aanlopen in relaties en weerhoud je jezelf van het vinden van jouw ware soulmate en om pure en oprechte, diepgaande verbinding te realiseren met een partner. 

Luister hier als OntpopCast: 

  

Of lees rustig verder...

Wat is gewonde goddelijke mannelijke en vrouwelijke energie?

In dit artikel spreken we over goddelijke vrouwelijke en goddelijke mannelijke energie, wat feitelijk gaat over de meest pure essentie van wie jij bent, vrij van trauma’s en belemmeringen, gezond dus. We bespreken ook hoe je herkent of je in jouw gewonde vrouwelijke of mannelijke energie zit en hoe dit zich manifesteert in jouw relaties.

Voor de duidelijkheid, iedereen heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich, en het is mogelijk dat je je als vrouw meer kunt identificeren met mannelijke energie of als man meer met vrouwelijke energie.

Gewonde energie, zowel mannelijk als vrouwelijk, komt voort uit ervaringen en trauma's die je kern hebben beschadigd en gekwetst, waardoor je jezelf gedrag, reacties, gevoelens en overtuigingen hebt aangeleerd die je op latere leeftijd in de weg staan om gezonde relaties en meer diepgaande verbinding te creëren.

Kenmerken van gewonde mannelijke energie

 • Angstig: Voelt zich onzeker en is vaak bezorgd over zichzelf en de toekomst.
 • Vermijdend: Ontwijkt confrontaties en moeilijke gesprekken.
 • Warm en koud: Wisselt tussen nabijheid en afstandelijkheid.
 • Twijfelachtig: Heeft moeite met beslissingen nemen en vertrouwt zichzelf niet.
 • Ongrijpbaar: Moeilijk te begrijpen of te bereiken, zowel fysiek als emotioneel.
 • Houdt ware gevoelens achter: Verbergt zijn echte emoties en gedachten.
 • Gesloten: Moeite met het delen van zijn innerlijke wereld.

Een relatie met een partner die in gewonde mannelijke energie zit

Als partner van iemand met gewonde mannelijke energie, zul je vaak merken dat de relatie gekenmerkt wordt door inconsistentie en vermijdend gedrag. Inconsistentie betekent dat er een gebrek is aan stabiliteit en voorspelbaarheid in gedrag, waardoor acties en reacties onvoorspelbaar en tegenstrijdig kunnen zijn. Daden niet overeenkomen met woorden en beloftes niet worden nagekomen. Hierdoor is er voor jou geen veilige ruimte om je vrij te voelen jezelf volledig te uiten en los te laten in de verbinding en in het vertrouwen. Dit gebrek aan veilige ruimte zorgt voor onzekerheid, verwarring en angst (en een overbelast zenuwstelsel), omdat je je continu afvraagt waar je aan toe bent en wat de werkelijke gevoelens van je partner zijn. Dit leidt tot een voortdurende en angstige afstemming op de energie van de ander om zichzelf emotioneel 'veilig' te stellen. Het effect is dat er emotionele afstand ontstaat en een diepere verbinding in de relatie niet mogelijk is.

Kenmerken gewonde vrouwelijke energie

 • Afhankelijk: Zoekt bevestiging en goedkeuring van anderen.
 • Hyper onafhankelijkheid: Sterk geneigd om zelfstandig te handelen en hulp of steun van anderen af te wijzen.
 • Overmatig zorgzaam: Neemt de rol van verzorger op zich, soms ten koste van zichzelf.
 • Manipulatief: Probeert controle te krijgen over situaties en mensen door subtiele manipulatie.
 • Zelfopofferend: Negeert eigen behoeften om anderen te pleasen.
 • Overgevoelig: Reageert overdreven emotioneel of reactief op kritiek of afwijzing.
 • Passief-Agressief: Uit gevoelens van onvrede op indirecte manieren, zoals negeren, sarcasme of het opzettelijk uitstellen van taken om de onvrede uit te drukken zonder te praten.

Een relatie met een partner die in gewonde vrouwelijke energie zit

Als partner van iemand met gewonde vrouwelijke energie kun je je verstikt of gecontroleerd voelen door de overmatige zorg en afhankelijkheid. De relatie raakt uit balans doordat de ander zichzelf voortdurend opoffert, wat leidt tot wederzijdse wrok en schuldgevoel. Er ontstaat een dynamiek waarin je je vaak moet aanpassen aan de stemmingen en gevoeligheden van de ander, waardoor het voelt alsof je voortdurend op je tenen moet lopen, wat leidt tot frustratie en onbegrip. Dit leidt tot een gevoel van belemmering en beperking in de relatie, waarbij beide partners zich niet vrij voelen om volledig zichzelf te zijn. De overmatige zorg en afhankelijkheid kunnen de autonomie van beide partners ondermijnen en de relatie verstikken, waardoor individuele groei en een gezonde, gelijkwaardige verbinding beperkt is.

Proberen relaties aan te trekken vanuit gewonde energie

Zolang je in relaties vanuit gekwetste mannelijke of vrouwelijke energie handelt, en je niet het werk doet om vanuit jouw gezonde mannelijke of vrouwelijke energie te handelen, zal je partners en relaties aantrekken die instabiel aanvoelen en gekenmerkt wordt door misverstanden en een gebrek aan emotionele veiligheid. Je kunt in dat geval nooit helemaal jezelf zijn in je relatie, wat leidt tot (onderhuidse), vaak onuitgesproken spanningen en conflicten. Kortom, je blijft de patronen uit het verleden herhalen, totdat je verantwoordelijkheid hebt genomen over jouw eigen patronen en gedrag en ze hebt vervangen voor nieuwe, gezonde patronen.

Spiegelen in een gezonde relatie

In een gezonde relatie is het onmisbaar dat partners elkaar spiegelen op een positieve manier waarbij je elkaar steunt en aanmoedigt om te groeien en te ontwikkelen. Dat kan alleen door open communicatie, begrip en het creëren van een veilige ruimte waarin beide partners zich vrij voelen om zichzelf te zijn en hun emoties te uiten. Dit soort spiegelen zorgt voor een steeds diepere verbinding en wederzijds begrip, wat essentieel is voor een gezonde en gelukkige relatie en waardoor de liefde alleen maar groeit. Lees over de noodzaak van spiegelen in relaties ook mijn artikel 'Relatie mythes ontmaskerd; 3 als 'toxisch' bestempelde elementen die onmisbaar zijn in een gezonde relatie', OntpopCast #65.

Als je partner niet mee groeit

Heb jij jouw 'werk' gedaan en heb je jezelf geheeld maar reageert de ander nog steeds vanuit de gewonde energie, dan leidt dit tot een onevenwichtige dynamiek in de relatie. Hoe veel je ook probeert de ander te steunen en aan te moedigen om te groeien, als je partner vasthoudt aan de gekwetste energie, zorgt het voor frictie en conflicten binnen de relatie. In dat geval is het belangrijk dat je grenzen stelt, voor jezelf zorgt en je eigen groei en welzijn prioriteit te geven. Zelfs als dit betekent dat je de moeilijke beslissing moet nemen om afstand te nemen van de relatie.

Het effect van geheelde energie op relaties

De eerste stap naar heling en persoonlijke groei is het herkennen en erkennen van je wonden en het nemen van verantwoordelijkheid voor je emoties en gedrag. Door bewust te werken aan je innerlijke zelf, jouw emoties en je triggers, kun je in jouw nieuwe zelf stappen en puur en oprecht en op een gezonde manier meer diepgaande en vervullende relaties aangaan met anderen.

Als je bereid bent aan jezelf te werken, verantwoordelijkheid neemt over je eigen emoties en gedrag en kiest voor nieuwe, gezonde patronen in plaats van de oude belemmerende patronen en overtuigingen, zal je ook partners aantrekken die emotioneel beschikbaar en stabiel zijn. De enige manier om een gezonde, evenwichtige en diepgaande relatie te krijgen, die gebaseerd is op wederzijds respect en authentieke verbinding, is door eerst een gezonde en diepgaande relatie met jezelf te realiseren.

Goddelijke Mannelijke Energie

 • Geaard: Stevig verankerd in het huidige moment, betrouwbaar.
 • Reageert snel: Neemt beslissingen snel en efficiënt.
 • Aanwezig: Volledig betrokken en beschikbaar, zowel emotioneel als fysiek.
 • Consistent: Toont stabiliteit en voorspelbaarheid.
 • Communicatief: Spreekt openlijk en eerlijk over gevoelens en gedachten.
 • Eerlijk: Transparant en oprecht in woorden en daden.
 • Kwetsbaar: Durft zwakheden en emoties te tonen.

Vanuit goddelijke mannelijke energie:

 • Trek je partners aan die emotioneel volwassen zijn en die in staat zijn om op een diep niveau te verbinden.
 • Relaties zullen gekenmerkt worden door stabiliteit, vertrouwen en open communicatie.

Wil je meer weten over mannelijke energie en hoe je jouw mannelijke energie meer kunt ontwikkelen, lees dan 'Het belang van mannelijke energie in jezelf en in relaties' of luister OntpopCast #59.

Goddelijke Vrouwelijke Energie

 • Zachtaardig: Toont vriendelijkheid en empathie.
 • Liefdevol: Geven en ontvangen van liefde komt natuurlijk.
 • Intuïtief: Vertrouwt op de eigen innerlijke wijsheid en gevoelens.
 • Accepterend: Neemt mensen zoals ze zijn, zonder oordeel.
 • Communicatief: Deelt openlijk gevoelens en gedachten.
 • Eerlijk: Transparant en oprecht in communicatie.
 • Kwetsbaar: Durft emoties en kwetsbaarheden te tonen.

Vanuit goddelijke vrouwelijke energie:

 • Trek je partners aan die jouw kwetsbaarheid en intuïtie waarderen en respecteren.
 • Relaties zullen gekenmerkt worden door liefde, acceptatie en diepe emotionele connectie en er is sprake van wederzijdse zelfreflectie en verantwoordelijkheid

Wil je meer weten over vrouwelijke energie en hoe je jouw vrouwelijke energie meer kunt ontwikkelen lees dan 'Terug in jouw vrouwelijke energie' of luister OntpopCast #14.

Erkennen van gewonde energie en een gezonde relatie met jezelf creëren

Pas wanneer je erkent dat je in jouw relaties zelf ook handelt vanuit jouw gewonde mannelijke of vrouwelijke energie, hoe ongelijkwaardig of niet wederkerig je relatie ook is, kun je werken aan jouw heling en de stap zetten om in jouw pure energie te stappen en de goddelijke essentie van wie jij bent. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen emoties en gedrag, kun je gezondere en diepere relaties aangaan.

Ik weet hoe oncomfortabel het is om echt eerlijk naar jezelf te worden en je eigen patronen en gedrag onder ogen te zien. Maar ik kan je verzekeren dat het heel veel pijnlijker en oncomfortabeler is om jezelf te verloochenen, kwijt te raken of een relatie in stand te houden waarin je je niet veilig en vrij voelt om voluit jezelf te zijn en te groeien in liefde en verbinding. En ook om herhaaldelijk partners aan te trekken die reageren vanuit gewonde energie. Hoe eerlijker, puurder en oprechter jij bent tegenover jezelf en reageert vanuit jouw gezonde en volwassen 'ik', hoe sneller jij jouw ware soulmate zal vinden die resoneert met dezelfde mate van emotionele groei en ontwikkeling.

Wil je jouw patronen aangaan en kun je wel wat structuur, houvast en begeleiding gebruiken om dat te doen? Sluit je aan bij de Ontpop Jezelf Community, nu de eerste maand voor maar 1,- /dag of start met het inzicht krijgen in jouw eigen patronen en gedrag om jezelf vervolgens te herprogrammeren met nieuwe, gezonde gewoonten met mijn 6-weken programma Stevig op Jezelf Staan.

Het leven is niet bedoeld om jezelf klein te houden en in drama rond relaties of relatiepatronen te blijven hangen. Jij verdient een liefde waarin jij voluit en ongegeneerd jezelf kunt zijn en alleen maar kunt blijven groeien in jezelf, in vertrouwen en in verbinding.

Liefs ❤ Fanny

Categorieën