ware-liefde-en-diepgaande-verbinding
Fanny Willems
11/15/2023

Hoe vind je ware (zelf)liefde en diepgaande verbinding?

11/15/2023

Twee weken geleden begon ik met het omschrijven van de kenmerken van verschillende soorten relaties die je kunt tegenkomen in je leven, de kenmerken, de valkuilen en de karakteristieken. Ik ben zelf verschillende varianten tegengekomen in mijn leven en inzicht in de dynamieken en verschillen helpt. Het geeft bewustzijn en helderheid, zodat je gezondere keuzes kunt maken in jouw (liefdes) relaties. 


Luister het artikel hier rechtstreeks of via Apple Podcasts 

Of lees verder...

Ik begon in de twee voorgaande artikelen met de karmische relatie, de trauma-bond en de soulmate relatie (OntpopCast #44), vervolgens schreef ik over de twin-flame, tweelingzielen en een relatie met een narcistische partner In dit artikel gaan we verder in op codependentie en het principe dat je in je leven eerst soorten relaties hebt, die jou helpen om helemaal bij jezelf te komen, waarna je vervolgens volledig in staat bent om een gelijkwaardige, respectvolle en liefdevolle, gezonde relatie aan te gaan, wat ik een interessante theorie vindt! 

Mensen zijn gemaakt om samen te leven

Mensen zijn zoogdieren en gemaakt om samen te leven in paren en groepen. En hoewel het super fijn is om alleen te zijn, te genieten van je single leven, waarin je alles zelf kan en mag bepalen en doen en dat je gewoon gelukkig kunt zijn met jezelf, willen we uiteindelijk diep van binnen allemaal ergens bij horen. Samen zijn, veiligheid en geborgenheid zijn belangrijk om te kunnen ontspannen en los te laten, zonder dat je continu je voelsprieten moet hebben uitstaan, uit angst voor een aanval of om in de steek gelaten te worden. 

In welke mate is dit afhankelijkheid en wanneer slaat afhankelijkheid door naar codependentie en een ongezonde relatie dynamiek?

Ik schreef eerder artikelen over codependentie, wat het is en hoe je er vanaf komt. Lees mijn artikel over de relatiebalans, over de verschillende hechtingsstijlen en over codependentie. In het kader van deze serie over verschillende typen relaties, hun kenmerken en valkuilen, wil ik het hier met name hebben over hoe codependentie zich manifesteert als een dynamiek in bijvoorbeeld karmische relaties en trauma-bond relaties waarin codependentie vaak plaatsvindt.

Hoe uit afhankelijkheid en codependentie zich in relaties?

Karmische relaties: In karmische relaties zie je vaak codependent gedrag, waarbij een partner zich sterk hecht aan de ander en zijn of haar eigen welzijn opoffert om de relatie in stand te houden. Deze relatie kan gebaseerd zijn op ongezonde patronen van geven en ontvangen, waarbij één partner de neiging heeft om te veel te geven en de andere partner te veel te nemen. Codependentie kan leiden tot een gevoel van emotionele afhankelijkheid en angst voor verlating.

Trauma Bond Relatie: In trauma-bond relaties zie je ook vaak codependente kenmerken. Partners kunnen emotioneel afhankelijk worden van elkaar als gevolg van gedeelde traumatische ervaringen. Ze kunnen proberen elkaar te "redden" of te "fixen" in een poging de pijn van het trauma te verzachten. Dit kan leiden tot een verstikkende en destructieve afhankelijkheid, waarbij beide partners moeite hebben om hun eigen identiteit en welzijn te behouden. Lees hier meer over de karmische en de trauma-bond relatie.

Codependentie kan in elke relatie voorkomen en is schadelijk voor de relatie en kan de persoonlijke groei van beide partners belemmeren. Daarom is het super belangrijk om je bewust te worden van codependente / afhankelijkheid patronen en te streven naar gezonde, evenwichtige relaties waarin beide partners zich ondersteund en gewaardeerd voelen zonder hun eigen welzijn op te offeren. 

Liefde en verlangen naar diepgaande verbinding

De liefde vind ik zo’n intrigerend onderwerp! Het is iets dat ongrijpbaar is en voor iedereen anders. Niet voor niets worden er zoveel liedjes, boeken, films, gedichten en meer gemaakt over de liefde. Een heel groot deel van ons leven bestaat uit de liefde en onze reis van het zoeken naar de liefde in onszelf om zo meer liefde en verbinding te ervaren in ons leven. Voordat je die ene, diepe en betekenisvolle liefde vindt, moet je eerst bepaalde lessen doormaken.

Maar hoe zit het nu met die drie liefdes en het pad dat veel mensen moeten bewandelen, vóórdat zij ‘de ware’ tegenkomen of een relatie waarbij zij een pure, diepgaande verbinding ervaren?

Wat echt telt in dit avontuur is jouw eigen groei, ongeacht het type relatie waarmee je te maken hebt. Het gaat om het ontwikkelen van zelfbewustzijn, het cultiveren van zelfliefde en het voortdurend werken aan je persoonlijke groei. Dat is de sleutel tot het creëren van gezonde en vervullende relaties, wat voor soort relatie je ook hebt. Je reis in de liefde is uniek en waardevol op zijn eigen manier. Het begrijpen van jezelf en het investeren in je eigen welzijn is onmisbaar bij het vinden van liefde en verbinding in je leven.

Relaties zijn echte spiegels van jezelf. Dat wat jij nog hebt op te lossen in jezelf, daarmee wordt je door jouw relaties geconfronteerd. Relaties, en zeker intieme relaties, zijn daarom bij uitstek een kans om te groeien en je persoonlijk en emotioneel te ontwikkelen, wat jou in staat brengt, niet alleen om meer van jezelf te houden maar ook om op een gezonde manier en dieper niveau te verbinden met anderen. 

Met deze infographic 'De reis naar ware (zelf)liefde', krijg je meer inzicht in welk type relatie jij je op dit moment bevindt en waar je zit op de reis naar ware (zelf)liefde. Zo kun je het in een grotere context zien, wat helpt in jouw groeiproces, zodat je sneller voluit en stevig op jezelf kunt staan en van jezelf kunt houden. Download deze infographic / cheatsheet hier. reis-ware-zelfliefde

Drie grote liefdes in je leven

"Three Big Loves” (De drie grote liefdes) is het boek dat geschreven werd door Kate Rose: "The key to finding the one you're meant to be with." De sleutel om die ene persoon te vinden, waarmee jij bedoeld bent om samen te zijn. Het boek richt zich op het idee dat er drie belangrijke soorten liefdesrelaties zijn die we in ons leven ervaren, en dat elk van deze liefdes ons op unieke manieren beïnvloedt en bijdraagt aan onze persoonlijke groei.

Deze drie liefdes omvatten: 

De Eerste Grote Liefde: Dit is vaak de liefde die we ervaren in onze tienerjaren of in onze vroege volwassenheid. Het is vaak gepassioneerd en intens, maar kan ook vol onzekerheden en ontdekkingen zijn. Deze liefde kan ons helpen te ontdekken wat we in een partner zoeken en wie we zelf zijn. 

De Transformerende Liefde: Dit is de liefde die ons leven op zijn kop zet. Het kan gepaard gaan met diepgaande veranderingen, uitdagingen en groei. Het is vaak een relatie waarin we onze zwakheden en sterktes leren kennen en waarin we onszelf beter begrijpen. 

De levenslange liefde: Dit is de liefde die duurzaam en ondersteunend is, vaak gevonden in een partner waarmee we ons leven delen. Het is een liefde die gebaseerd is op respect, acceptatie en groei samen. Het kan een bron van stabiliteit en vreugde zijn gedurende ons hele leven.

Het Pad naar Herstel: Zelfliefde en Onafhankelijkheid

Het herstellen van je eigenwaarde en onafhankelijkheid na karmische en trauma-bond relaties is een cruciale stap op weg naar gezondere en vervullende liefdesrelaties. Deze stappen kun je nemen om steviger op jezelf te staan:

  • Zelfbewustzijn: Het begint met zelfbewustzijn en het herkennen van je patronen en valkuilen, je neiging om jezelf opzij te zetten, angst voor verlating en het aantrekken van destructieve relaties.
  • Zelfliefde: Zelfliefde is de basis. Ongeacht je relatiestatus is het belangrijk om van jezelf te leren houden. Het betekent jezelf op de eerste plaats zetten, voor je eigen behoeften zorgen en gezonde grenzen stellen.
  • Onafhankelijkheid: Daarnaast is het opbouwen van onafhankelijkheid essentieel. Dit omvat financiële onafhankelijkheid, het ontwikkelen van eigen interesses en het cultiveren van een ondersteunend sociaal netwerk.
  • Zelfontwikkeling: Door te werken aan je eigen persoonlijke groei en zelfontwikkeling leer je nieuwe vaardigheden, kun je je passies najagen en je zelfvertrouwen vergroten.
  • Therapie en begeleiding: Soms is professionele begeleiding nodig om diepgewortelde overtuigingen en trauma's aan te pakken. 
  • Gezonde relaties opbouwen: Na het versterken van zelfliefde en onafhankelijkheid, ben je beter in staat om gezondere relaties aan te trekken die gebaseerd zijn op wederzijds respect, steun en groei.

Je hoeft niet eerst perfect te zijn om een gezonde relatie te hebben

Wat ik wil benadrukken is dat iedereens pad anders is en dat je nooit perfect kunt zijn of hoeft te zijn om een gezonde relatie aan te kunnen gaan. Het denken dat je ‘eerst dit moet oplossen’ of ‘dat moet hebben’ vóórdat je iemand tegenkomt of een gezonde relatie kunt aangaan, is een overtuiging die je belemmert om gewoon open te staan voor jouw eigen pad en dat wat het leven jou te bieden heeft. 

Probeer de invulling en het 'hoe' los te laten en laat je ‘gewoon’ verrassen!

Met mijn online programma 'Stevig op Jezelf Staan' met 'Membership' begeleid ik mensen door dit proces van herstel en zelfontwikkeling. In een paar weken tijd is er dan al een enorme positieve verbetering voelbaar in positiviteit, zelfvertrouwen en zelfbewustzijn en de mogelijkheid om even stil te staan en duurzame, gezonde keuzes te maken voor en vanuit zichzelf. Het is normaal om terug te vallen in oude patronen. Maar met commitment en persoonlijke support, kan een nieuw hoofdstuk worden geschreven, waarin zij sterker en onafhankelijker dan ooit tevoren in hun (liefdes) relaties en op zichzelf in het algemeen staan.

Relaties zijn er om jou te helpen groeien

Liefdesrelaties kunnen je uitdagen en helpen groeien, en ze spelen een hele belangrijke rol in ons leven. Door je bewust te zijn van de verschillende soorten relaties en te werken aan zelfliefde en onafhankelijkheid, kun je een positieve verandering teweeg brengen in je liefdesleven en je persoonlijke welzijn. Het begint allemaal met het bereid zijn om jezelf te helen en te versterken.

Ik hoop dat dit artikel uit de serie van drie artikelen over verschillende relatietypen jou meer inzicht heeft gegeven in de ontwikkeling van verschillende liefdesrelaties in je leven. Stel mij gerust jouw vraag via de WhatsApp optie rechtsonder in het scherm of (nog leuker!) spreek jouw vraag in als een voicenote, zodat ik hem kan beantwoorden in een OntpopCast

Je kunt vandaag nog gratis starten met gelukkiger en sterker op jezelf te staan, ongeacht wat anderen doen of zeggen en los van situaties of ervaringen waar je geen invloed op hebt met mijn online 3-daagse programma Onbelemmerd

Gratis toegang tot Onbelemmerd

Boeken voor gezonde relaties

Als je je nog wat meer wilt verdiepen in de liefde en jouw ongezonde of niet wederkerige relaties wilt ombuigen naar gezonde, liefdevolle en gelijkwaardige relaties, volgen hier nog een paar boekentips die je ook kunt terugvinden in mijn boekenshop of lees verder in mijn blog

"Houd me vast van Sue Johnsson" - hét relatie boek wat iedereen zou moeten lezen die een hechte en veilige relatie wil. Het maakt precies duidelijk hoe communicatie werkt in relaties. Hoe je je van elkaar afsluit door persoonlijke ervaringen en trauma's en ook hoe je dat kunt doorbreken en dichter tot elkaar kunt komen.

"De vijf liefdestalen" door Gary Chapman - Dit boek bespreekt hoe mensen verschillende manieren hebben om liefde te geven en te ontvangen, wat heel relevant is voor het begrijpen van verschillende manieren waarop mensen in een relatie liefde geven en ontvangen. 

"Verbonden" door Amir Levine en Rachel Heller - Dit boek bespreekt de hechtingsstijlen in relaties, waaronder verlatingsangst en bindingsangst.

"Voorbij Codependentie" door Melody Beattie - Dit boek richt zich op codependentie en zelfopoffering in relaties, gericht op mensen die zichzelf wegcijferen.

"De drie grote liefdes" door Kate Rose - Over de drie grote liefdes in je leven, de soulmates, karmische partner en tweelingzielen en hoe je deze liefdes van elkaar kunt onderscheiden. 

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om jezelf terug te vinden, in verbinding te komen met jezelf en jouw zelfliefde te laten groeien, zodat je uit de cyclus komt van ongezonde en ongelijkwaardige relaties en een gezonde, gelijkwaardige relatie kunt aantrekken? Met mijn programma 'Stevig op Jezelf Staan' doorbreek je in 6 weken jouw patronen door middel van herprogrammering, zodat je voortaan gezondere keuzes zult maken vanuit jezelf. Plan vrijblijvend een kennismaking in als je hierover meer wilt weten. 

Liefs Fanny


Categorieën