tweelingziel of narcist
Fanny Willems
02/21/2024

De illusie van een relatie met narcisme

02/21/2024

Het voelde alsof je in een gezonde, diepgaande en voedende relatie zit met een zielsverwant, maar in werkelijkheid zit je in een ongezonde, leegzuigende relatie met een narcistische partner. Dit is heel verwarrend en heeft te maken met de illusie van verbinding, waardoor je continu aan jezelf en je eigen beoordelingsvermogen gaat twijfelen. Uiteindelijk kom je erachter dat het is alsof je in twee verschillende universums leeft met beiden een totaal andere en eigen waarheid. Hoe ga je hiermee om? En wat kun je doen om die illusie van de verbinding te verbreken en terug in de werkelijkheid te komen, zodat je jezelf kunt bevrijden?

Luister het artikel hier als OntpopCast:  of lees rustig verder...

Narcisten staan bekend om hun charme, charisma en vermogen om intense emotionele connecties te simuleren, vooral in de beginfase van een relatie. In het begin voelt het daardoor als voorbestemd en de perfecte partner, die jou helemaal begrijpt en aanvult. Alles wat jij leuk vindt, vindt hij of zij ook leuk. Hij of zij doet alles om jou gelukkig te maken (en in te pakken). Dit wordt ‘the love bomb’ genoemd, waarbij je helemaal wordt overstelpt met liefde en aandacht. Eindelijk voel jij je helemaal gezien en goed zoals je bent en het voelt alsof je eindelijk je soulmate hebt gevonden!

Kenmerken van narcistische partner

Na verloop van tijd komt echter de ware aard naar boven. Ze vertonen kenmerken als jaloezie, egocentrisme, manipulatie, gebrek aan empathie en het streven naar controle over de ander. Dit kan leiden tot emotioneel misbruik en trauma bij de niet-narcistische partner.

Waarom voelt het dan alsof er zo'n diepe verbinding is? Dit heeft veel te maken met de illusie die gecreëerd wordt. Ze weten precies waar jouw zwakke plek zit en hoe ze gebruik kunnen maken van jouw behoefte aan liefde, begrip en verbinding om zichzelf beter te voelen. Manipulatie dus. Ze spelen in op jouw verlangens en creëren een schijnwerkelijkheid en schijnveiligheid, waarin jullie twee zielen diep met elkaar verbonden zijn en samen de hele wereld aankunnen Dit is de bron van de verwarring.

Er wordt vaak gezegd dat een narcist puur bewust manipuleert en jou op het verkeerde been wil zetten, maar daar ben ik het niet mee eens.

De werkelijke dynamiek van narcistische relaties

Het is een overlevingsmechanisme dat ook voortkomt uit een diepgeworteld verlangen om gezien en geliefd te worden, waardoor hij of zij te veel focust op anderen. Echter doet een narcist dat niet zoals jij uit het verlangen naar een diepe verbinding en een gelijkwaardige relatie. Zij gaan een stapje verder en willen bewonderd en geadoreerd worden omdat zij zich superieur willen voelen omdat gelijkwaardigheid nog te onveilig voelt. Zij focussen op anderen, puur en alleen om hun eigen ego te voeden en maken gebruik van de kwetsbaarheid van anderen om hen nog verder te kleineren zodat zij zichzelf daar boven kunnen plaatsen om zichzelf beter te voelen. Het gaat hier dus niet om oprechte verbinding maar om zelfzuchtige behoeften en controle.

Een narcist zoekt voeding bij sterke en onafhankelijke mensen

Het is een misvatting dat kwetsbare, onzekere mensen een relatie met een narcist aantrekken. Een narcist voelt zich namelijk juist aangetrokken tot een sterke, onafhankelijke partner waaraan hij of zij zich kan optrekken en waar voldoende ‘voeding’ en kracht in zit om dankbaar gebruik van te maken voor eigen gewin.

Mensen die hun leven en zaakjes goed voor elkaar hebben zijn een extra uitdaging voor de narcist om zo macht te kunnen veroveren over de innerlijke kracht en onafhankelijkheid van hun partner. Dat is waarom een relatie met een narcist vaak voelt als een continuë machtsstrijd.

Gelukkig zijn vanuit jezelf, los van externe goedkeuring

Waarom je een relatie met een narcist aantrekt

Aan de andere kant komen mensen die in een relatie met een narcistische partner belanden, vaak in zo’n relatie terecht, vanwege hun eigen innerlijke kracht en onafhankelijkheid, ontstaan vanuit het gemis van de benodigde aandacht en bevestiging in hun jeugd. Deze ervaring heeft hen doen geloven dat liefde voorwaardelijk is en dat je er hard voor moet werken. Ze hebben de neiging het goede in iedereen te zien en de kwetsbaarheid, onzekerheid en onhandigheid van een narcist te herkennen, wat hen juist onbewust aanspoort om de uitdaging aan te gaan: "Challenge accepted!

Een wederzijdse uitdaging, dat is het, een ongelijkwaardige, ongezonde en toxische relatie met een narcist!

Hoe herstel je van een toxische relatie?

Het herkennen van deze destructieve dynamiek is de eerste stap naar heling. Let op. Als je jezelf in een relatie met een narcistische partner bevindt, is het essentieel om goede hulp en ondersteuning te zoeken.

Ik begrijp vanuit eigen ervaring diepgaand hoe het is om je in de kern niet begrepen en erkend te voelen in je ervaringen. Vaak houd je de negatieve gevoelens al jarenlang verborgen, en wanneer jouw omgeving niet echt ziet of begrijpt wat er met je gebeurt, geef je jezelf de schuld en erken je misschien niet hoezeer het je heeft beïnvloed. Dit is precies waarom ik Ontpop vier jaar geleden ben begonnen, omdat ik er wilde zijn voor anderen die vergelijkbare ervaringen doormaken. Het gebrek aan begrip vanuit je omgeving en het zoeken naar de verkeerde hulp kunnen je herstelproces aanzienlijk en onnodig vertragen.

Als herkenning en erkenning ontbreken, herstel je niet.

Daarom is het van cruciaal belang om gelijkgestemde individuen te vinden en begeleiding te krijgen van iemand met ervaring in deze situatie. Het kan namelijk extra schadelijk zijn (bovenop het trauma dat je al hebt ervaren) wanneer je 'specialistische hulp' krijgt van mensen die zelf nooit hebben meegemaakt hoe het echt is om een relatie met een narcist te hebben.

Het is een misstap om meteen je eigen rol en aandeel in de situatie te benadrukken, zonder eerst de diepe herkenning en erkenning te vinden die zo noodzakelijk zijn. Wanneer je te snel overgaat tot het nemen van 'eigen verantwoordelijkheid' en je eigen rol in de relatie, zonder het fundamentele verschil in machtsverhoudingen te erkennen, is de kans groot dat je jezelf juist slechter gaat voelen, in plaats van beter. In feite loop je het risico om de 'schuld' (die vaak aan de niet-narcistische partner wordt toegeschreven in een relatie met een narcist) op jezelf te nemen, wat schadelijk is voor je eigenwaarde en je herstel.

Dagelijkse training, houvast en ervaringsdeskundige begeleiding

Mijn programma ‘Stevig op Jezelf Staan’, biedt 6-weken lang, dagelijks de specifieke houvast en begeleiding (vanuit eigen ervaring), die je helpt om te herstellen van een toxische relatie en om in plaats van altijd te focussen op anderen, voortaan bij jouw eigen grenzen te blijven. Vanuit een veilige basis met gelijkgestemden met herkenning en erkenning ontstaat de ruimte en openheid om je eigen gevoel te erkennen, te durven voelen en opnieuw te waarderen, zodat je een nieuwe, stevige basis in jezelf opbouwt en het patroon waarbij je het gevoel hebt hard te moeten werken voor liefde en aandacht kunt doorbreken.

Het erkennen van de illusie of deceptie van de relatie die je dacht dat het was en de werkelijkheid en het herstellen van je eigenwaarde en zelfliefde zijn cruciale stappen op weg naar een gezonde, liefdevolle relatie. Om een liefdevoller, beter leven voor jezelf te creëren, is dagelijkse training nodig om positievere en meer liefdevolle denk- en gedragspatronen ten opzichte van jezelf te ontwikkelen. Met de dagelijkse training, lukt het daadwerkelijk om je gewoonten te veranderen en te transformeren, zodat jij erkent en het voelt dat jij helemaal goed bent, zoals je bent.

Deze tips kunnen je helpen in je herstel

  • Zoek ervaringsdeskundige hulp: Het is belangrijk om ondersteuning te krijgen van iemand met ervaring in het omgaan met narcistische relaties. Ze kunnen je helpen om te herstellen en sterker te worden. Plan vrijblijvend een gesprek om kennis te maken.
  • Zoek gelijkgestemden: Praat met mensen die vergelijkbare ervaringen hebben gehad. Het delen van verhalen en steun bij mensen die begrijpen wat je hebt doorgemaakt, kan helend zijn. In de Ontpop Community vindt je de veilige omgeving om jouw ervaringen te delen en met het Ontpop Membership kun je wekelijks deelnemen aan een online groepsmeeting en heb je 24/7 toegang tot persoonlijke support via de app. Elke keer als je anderen spreekt, wordt het voor jezelf duidelijker dat jij niet 'gek' bent en helpt het je een stap verder. Het Membership krijg je een maand gratis bij het 6-weken programma 'Stevig op Jezelf Staan'.
  • Werk aan jouw zelfliefde en eigenwaarde: Zelfliefde is de sleutel tot herstel. Leer om van jezelf te houden en jezelf te waarderen, ongeacht je relatiestatus. Download het gratis e-book 'Ontpop Je Zelfliefde'
  • Onderzoek je eigen patronen vanuit erkenning voor jouw gevoel: Neem de tijd om je gevoel serieus te nemen en jouw eigen rol in de relatie te begrijpen, zodat je weer verantwoordelijkheid over jouw eigen geluk en leven kunt terugnemen en zal groeien vanuit deze ervaring. Niet ondanks, maar dankzij. Lees meer over 'Stevig op Jezelf Staan', waarbij je de structuur en houvast krijgt om in 6 weken tijd jouw leven te veranderen en weer stevig op jezelf te staan, ondanks alles.

Bronnen en boeken die je verder kunnen helpen:

Echte, pure, ware en onvoorwaardelijke liefde bestaat! Maar het kan alleen bestaan vanuit onvoorwaardelijke liefde voor jezelf.

Ik hoop vanuit het diepste van mijn hart, dat jij een super mooie, pure en liefdevolle, gezonde relatie hebt met jouw zielsverwant. Als dat niet het geval is, weet dan dat er hulp voor jou beschikbaar is om je herstel aanzienlijk te versnellen, zodat je eindelijk voluit gelukkig kunt zijn vanuit jezelf, zonder angst of voortdurende aanpassing aan anderen. Zes weken maken een wereld van verschil! Jij verdient alle liefde en geluk en alle aandacht en genegenheid die ieder mens nodig heeft!

Plan vrijblijvend een afspraak voor een kennismaking als je wilt weten hoe ik jou kan helpen of schrijf je gratis in voor Onbelemmerd, het 3 dagen programma, waarbij je de #3 cruciale stappen leert om gelukkig te zijn vanuit jezelf, los van wat anderen denken, vinden of wat er buiten jou om gebeurt.

Onbelemmerd en gelukkig jezelf zijn

Categorieën