herprogrammeren
Fanny Willems
04/21/2023

Je brein inzetten voor persoonlijke ontwikkeling

04/21/2023

Als mens hebben we allemaal verschillende ervaringen in ons leven, sommige positief en sommige minder positief. Deze ervaringen hebben invloed op ons denken, gedrag en emoties en kunnen ons helpen groeien, maar ook belemmeren om ons volledige potentieel te bereiken. Vaak ontwikkelen we negatieve overtuigingen over onszelf en onze omgeving door deze ervaringen, die ons in de weg staan en onze mogelijkheden beperken. Misschien ben je al lang bezig met zelfontwikkeling en zelfbewustzijn, maar lukt het nog steeds niet om deze overtuigingen te veranderen en de patronen te doorbreken die je beperken in je dagelijks leven.

Ik herprogrammeerde mezelf en ontwikkelde de Ontpop methode intuïtief en op basis van mijn eigen ervaring maar ontdekte later pas, dat dit niet zomaar ‘een theorie’ of zelfs ‘zweverig’ was, maar dat het met neurowetenschappen en kwantumfysica ook echt wetenschappelijk onderbouwd is. In dit artikel leg ik je uit, hoe het herprogrammeren werkt en hoe je het kan toepassen om een positieve verandering in je leven te creëren.

Wat vertelt de wetenschap je over jouw geluk in je leven?

Neurowetenschappen hebben aangetoond dat ons brein neuroplasticiteit heeft, wat betekent dat het zich kan aanpassen en veranderen op basis van onze ervaringen en omgeving. Dit betekent dat we ons brein kunnen herprogrammeren door nieuwe gewoonten te creëren en nieuwe manieren van denken en handelen te oefenen.

Aan de andere kant heeft kwantumfysica, de laatste jaren heel populair en bekend met het concept van ‘de Wet van Aantrekkingskracht’, aangetoond dat alles bestaat uit energie en dat onze gedachten en emoties deze energie beïnvloeden. Dit betekent dat als we ons concentreren op positieve gedachten en emoties, we de energie om ons heen kunnen veranderen en positieve veranderingen in ons leven kunnen creëren.

Door te begrijpen hoe je brein en energie werken, kun je op een effectieve en dus bewezen manier jezelf herprogrammeren om zo positieve veranderingen in je leven te realiseren.

Het waarnemen van je eigen gedachten, emoties en gedrag

Het waarnemerseffect vind ik ook een super interessant concept in de kwantumfysica dat ons leert, dat je als waarnemer zelf invloed hebt op datgene wat je waarneemt. Dat betekent hoe jij de  wereld om je heen ziet, niet vaststaand is, maar dat je met de manier waarop jij naar jouw omgeving kijkt, de realiteit creëert. Dat klinkt magisch toch?!

Als je jezelf bijvoorbeeld ziet als beperkt en onbekwaam, dan zal je jouw leven ook door deze lens ervaren. Als je echter jezelf ziet als bekwaam en succesvol, dan zal je jouw leven ook op deze manier ervaren. Ik hoor je denken; maar mijn omgeving en ervaringen zijn toch feitelijk zoals ze zijn? Niet helemaal. Dat wat jij ervaart en beleeft, komt altijd vanuit de manier waarop jij dingen waarneemt en dat kun je veranderen. Tastbare dingen zijn meer vast, maar ook die kun je veranderen.

Wat je denkt dat de ander denkt over jou, dat denk je zelf

Dit is waarom het zo belangrijk is om je bewust te zijn van je gedachten en overtuigingen, en deze bewust te veranderen wanneer ze je beperken. Op het moment dat je jouw overtuigingen begint te herprogrammeren en jezelf op een positievere manier gaat waarnemen, begint jouw nieuwe realiteit zich op deze manier al te vormen en verandert jouw omgeving.

Alles wat jij wilt, dat is er al - het kwantumveld

De kwantumfysica leert ons dat alle mogelijkheden die ooit kunnen bestaan al aanwezig zijn in het kwantumveld, wat je ook wel ‘het universum’ kunt noemen. Dit betekent dat alles wat jij kunt bedenken en voelen, in potentie al aanwezig is. Het enige wat nog moet gebeuren, is dat het zich manifesteert en dus realiteit wordt in jouw fysieke wereld. Dat kan alleen gebeuren wanneer jij vastberaden bent om te veranderen en jouw bewustzijn, structureel en doelgericht gaat richten op het creëren van jouw ideale leven.

Het waarnemerseffect, zoals eerder besproken, speelt hierbij ook een belangrijke rol. Want door jouw bewustzijn te richten op de door jou gewenste toekomst, verander je jouw waarneming van de werkelijkheid en beïnvloedt je de manier waarop het universum op jou reageert. Door je te concentreren op jouw gewenste uitkomst, stuur je een signaal naar het kwantumveld / het universum, waarin deze uitkomst al bestaat en zich nu alleen nog maar hoeft te manifesteren.

Het conflict tussen hoofd en hart - angst en liefde

Dat betekent jammer genoeg niet dat alles wat je wilt, je zomaar in je schoot valt. Je zal nog steeds zelf actie moeten ondernemen, je moeten inzetten om je doel te bereiken en te navigeren in het conflict tussen je hoofd en hart. Je brein zal jou namelijk ten alle tijden veilig willen houden en in jouw oude, vertrouwde en bekende leven (angst), terwijl je hart weet waar jij naartoe wil en dat dat je jouw leven wilt veranderen (liefde). Het is oncomfortabel en voelt soms zelfs onveilig, om dingen anders te gaan doen, dan jij gewend bent, maar het is de enige manier om te veranderen. Daarbij is het belangrijk om een balans te vinden in jezelf, zodat je in de geschikte, positieve energie blijft, om jouw doel te bereiken. 

Loskomen van die negatieve spiraal

Als iemand die heel veel strijd, pijn en moeite heeft ervaren in mijn leven, weet ik hoe moeilijk het kan zijn om beperkende overtuigingen en negatieve gedragspatronen te doorbreken. Het voelt alsof je vastzit in een negatieve spiraal en geen manier kunt vinden om eruit te komen. Het is super frustrerend als je voor je gevoel al alles al hebt geprobeerd maar dat het maar niet lukt om je beter te voelen en om meer geluk te realiseren in je leven. 

Bij het ervaren van intense emoties, wordt er een diepere indruk achtergelaten in ons brein. Dit komt doordat je emoties je hersenen beïnvloeden op zowel fysiologisch als neurologisch niveau. Wanneer je een traumatische gebeurtenis meemaakt, zal je brein deze ervaring daarom opslaan als een "diep patroon" (neuraal pad) dat moeilijker te veranderen is. Maar, dat betekent niet dat het onmogelijk is om deze patronen te herprogrammeren. Het vraagt alleen meer commitment en doorzettingsvermogen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en jezelf de tijd te geven die nodig is om deze patronen te doorbreken en nieuwe, gezonde patronen te creëren. 

De energie van jouw gedachten en emoties

Volgens de Wet van Aantrekking trekken we datgene aan, wat onze frequentie uitzendt. Wanneer je je richt op positieve gedachten en emoties, trek je meer positieve ervaringen aan maar focus je op negatieve gedachten en emoties, dan trek je nog meer negatieve ervaringen aan. Dr. David Hawkins, is een Amerikaanse psychiater en spiritueel leraar die met behulp van metingen door spiertesten en biofeedback heeft aangetoond, dat onze emoties een bepaalde frequentie hebben, variërend van laag tot hoog. Emoties zoals angst, schuld, schaamte en verdriet hebben een hele lage frequentie, terwijl emoties zoals liefde, dankbaarheid en vreugde een hoge frequentie hebben.

Als je jezelf wilt herprogrammeren voor persoonlijke ontwikkeling, is het belangrijk om je bewust te zijn van de frequentie van onze gedachten en emoties en ons te richten op het verhogen van onze frequentie naar hogere niveaus. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld positieve affirmaties, meditatie, dankbaarheidsoefeningen en het beoefenen van zelfcompassie. Je kunt er bewust voor kiezen om je aandacht te richten op hogere frequenties, zodat je jouw energie verhoogt en meer positieve ervaringen aantrekt. 

Waarom meditatie onmisbaar is bij het jezelf herprogrammeren

Meditatie stelt je in staat om je geest te kalmeren en je bewustzijn te verschuiven naar een staat van zijn, waarin je je kunt openen voor alle mogelijkheden die zich bevinden in het kwantumveld. Door regelmatig te mediteren, kun je je verbinden met de energie en frequentie van jouw ideale toekomst en deze manifesteren in je leven. Het helpt je ook om te gaan met stress en de emoties die je anders zouden kunnen afleiden van je doelen.

Een van de belangrijkste voordelen van meditatie is dat het je in staat stelt om alpha golven in onze hersenen te produceren. Dit zijn de hersengolven die zorgen voor creativiteit, ontspanning en genezing. In deze staat van zijn, kun je je geest openstellen voor nieuwe ideeën en mogelijkheden die je kunnen helpen je leven op een positieve manier te veranderen, en is dus cruciaal voor het herprogrammeren van jezelf. Dus, als je vastberaden bent om te veranderen, is het tijd om meditatie in jouw dagelijkse routine op te nemen. Zet even wat tijd opzij om te mediteren en merk hoe het jouw leven kan transformeren.

Meditatie, affirmatie of prayers

Meditatie staat los van enige religieuze of spirituele overtuiging. Het gaat namelijk over het bewust richten van je aandacht en het trainen van je geest. Het is een manier om jezelf te observeren en te begrijpen, en om bewustzijn te ontwikkelen over je gedachten, emoties en lichaamssensaties.

Sommige mensen verwarren meditatie met bidden, of denken dat mediteren niet mag vanwege hun geloof. Bidden gaat meestal gepaard met een bepaalde geloofsovertuiging en het richten van je gebeden tot een hogere macht. Meditatie gaat over het richten van je aandacht op het hier en nu, zonder oordeel of doel. Het gaat niet over het vragen om iets buiten jezelf, maar juist om het vinden van rust en helderheid in je eigen geest en lichaam.

Meditatie is niet een manier om je af te sluiten van de werkelijkheid, maar brengt je juist meer in contact met jezelf, zodat je daardoor beter betrokken kunt zijn met de wereld om je heen.

Gebeden of prayers zijn echter ook hulpmiddelen die je kunt toevoegen aan je dag routine en meditatie. Want door dagelijks op een positieve manier en in tegenwoordige tijd, te herhalen wat je wilt bereiken, train je namelijk ook je brein om dit sneller te bereiken!

Hoe begin je met jezelf te herprogrammeren?

Ik kan me voorstellen dat je na dit gelezen te hebben meteen aan de slag wilt! Hier zijn enkele suggesties waarmee je direct kunt beginnen: 

Wordt je bewust van je huidige gedachten en gedrag

Het eerste wat je wilt doen als je jezelf wilt herprogrammeren, is je bewust worden van je huidige gedachten en gedragspatronen. Dit betekent dat je gaat observeren hoe je reageert op hoe je je voelt in verschillende situaties. Door je bewust te worden van je gedachten en gedrag als reactie daarop, kun je beginnen met het signaleren en identificeren van patronen die je wilt veranderen. Schrijf dit vervolgens bijvoorbeeld iedere dag op in jouw notitieboekje, zodat deze patronen niet meer ongemerkt voorbij gaan en jij bewust kunt kiezen voor verandering.

Wordt je bewust van hoe je tegen jezelf praat

Je innerlijke dialoog, ofwel de gesprekken die je met jezelf hebt, hebben super veel invloed op hoe je je voelt en hoe je handelt. Als je merkt dat je negatieve gedachten hebt, zoals "ik ben niet goed genoeg" of "dit gaat nooit lukken", probeer deze dan om te zetten in positieve affirmaties, zoals "ik ben waardevol, ik doe mijn best en dan lukt het wel!" En ben vervolgens ook trots op jezelf dat je een gedachte hebt omgedraaid. Schrijf dit ook in jouw boekje, om dit te bevestigen in jouw systeem. 

Visualisatie van je gewenste uitkomst en meditatie

Visualisatie en meditatie zijn onmisbaar bij het herprogrammeren van jezelf. Stel je voor dat je jouw gewenste uitkomst al hebt bereikt en voel de emoties die daarbij horen. Door jezelf voor te stellen dat je al hebt bereikt wat je wilt, kan je jouw onderbewustzijn programmeren om de nodige acties te ondernemen om jouw doelen te bereiken. Dat gaat dan bijna vanzelf. Het helpt ook om dagelijks even te journalen over jouw gewenste uitkomst en even helemaal in het gevoel te duiken.

Mentale oefening van een moeilijke situatie

Als je beter wilt leren omgaan met een moeilijke situatie die vaker voorkomt, kun je deze ook mentaal oefenen. Door het je met je ogen dicht en in gedachten helemaal voor te stellen en je ook zo te voelen, dat het precies loopt, zoals jij het in de meest ideale situatie zou willen, train je je brein en maak je alvast nieuwe neurale paden aan voor deze situatie. Je brein kent geen onderscheid tussen verbeelding en ‘realiteit’. Hoe vaker je dit oefent, hoe dieper deze neurale paden, zodat je uiteindelijk merkt, dat het precies zo verloopt, zoals jij het je hebt voorgesteld!

Werk aan positieve gewoonten en energie

Gewoonten zijn heel moeilijk te doorbreken, maar als je bewust werkt aan het integreren van meer positieve gewoonten in je leven, kunnen ze je helpen om jouw energie frequentie te verhogen, zodat je gemakkelijker positieve ervaringen in je leven realiseert. Maak een lijst van wat je graag meer, beter of gezonder zou willen doen in je leven en neem kleine stappen (!) om ze in jouw dagelijks leven op te nemen. Bijvoorbeeld gezonder eten met meer groenten en zonder pakjes en zakjes, dagelijks een kleine wandeling, meer water drinken, of een dagelijkse meditatie.

Zoek ondersteuning en zorg voor accountability en commitment

Het proces van jezelf herprogrammeren kan echt uitdagend zijn en is moeilijk om alleen te doen. Zeker als het om die dieper gewortelde patronen en overtuigingen gaat. Zoek ondersteuning van vrienden, familie of een professional om je te helpen bij het identificeren en overwinnen van obstakels die je tegenkomt tijdens het proces van herprogrammeren.

Besef dat jezelf herprogrammeren een proces is dat tijd kost en wat niet altijd gemakkelijk zal zijn. Iedere keer als je denkt dat je er bent, dan dient de volgende groeispurt zich weer aan. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt, als je vastberaden bent en de structuur en commitment hebt om het vast te houden, dan kun je het bij elke nieuwe groeispurt die zich voordoet, opnieuw toepassen. 

Vind je het te lastig om alleen aan de slag te gaan?

Met Ontpop Je Basis krijg je zes weken lang, stap-voor-stap houvast om jezelf te herprogrammeren voor meer zelfvertrouwen en om voortaan stevig en voluit jezelf te zijn in relaties, onafhankelijk van externe factoren. En ook al is het een proces wat oefening en training vraagt op de lange termijn, met Ontpop Je Basis kun je je in 6 weken tijd al een ander mens voelen, zoals de meeste deelnemers dat ervaren.

Met het begeleidende Ontpop Membership, krijg je toegang tot een community van gelijkgestemden die samenwerken aan persoonlijke groei en positieve verandering en heb je tegelijkertijd het abonnement op positieve energie en empowerment, wat jou helpt om vol te houden en niet meer terug te vallen in oude patronen. 

Waarom zou je nog langer blijven worstelen in je eentje?

Op 1 mei starten we met de nieuwe ronde van Ontpop Je Basis. Schrijf je snel in om jouw plek te bemachtigen.

Meer weten over Ontpop Je Basis

Ik kijk er naar uit om jou te zien ontwikkelen en ontpoppen!

Categorieën