weglachen
Fanny Willems
07/25/2023

Weglachen van pijnlijke situaties

07/25/2023

Wanneer je lacht om een situatie die eigenlijk heel heftig of ernstig is, terwijl je ondertussen enorme behoefte hebt aan steun en hulp, kan je boodschap niet goed overkomen, waardoor het op anderen niet overkomt, hoe intens de situatie voor jou is. 

Mensen die mij ontmoeten, zullen mij als eerste zullen omschrijven als positief en goedlachs. Positiviteit helpt mij om met uitdagingen om te gaan en het beste uit het leven te halen. Ik zal dan ook altijd proberen het grotere plaatje te zien en te leren van mijn ervaringen en te kiezen voor een positieve betekenis. 

Mijn lach kan echter een uiting zijn van plezier maar ook van ongemak of onrust. 

Het weg lachen van moeilijke en ongemakkelijke situaties is mijn coping mechanisme, dat ik ook heel vaak terug zie bij mensen in de Ontpop Community. Het is dan dè manier om anderen tevreden te houden en conflicten uit de weg gaan. Dat gebeurt volledig onbewust en is een diep ingeworteld en in-geprogrammeerd systeem, waar je waarschijnlijk al je hele leven gebruik van maakt. 

Mensen denken; zij redt zich wel!

Door die lach, wordt je al gauw gezien als 'de sterke en positieve' persoon. Mensen denken dan, dat je het wel redt en hebben niet door, dat je soms ook behoefte hebt aan steun en begrip. Het zal jou niet snel gebeuren dat mensen jou, zonder dat je erom hoeft te vragen, te hulp schieten! En dat vragen is voor jou sowieso al enorm uit je comfortzone. 

Ik lach nog steeds weleens wat weg, maar ik ben me er nu (meestal) van bewust zodra ik het doe, waarna ik er bewust voor kan kiezen om er anders mee om te gaan. Ik zeg dan bijvoorbeeld: "ja, ik lach nu wel maar eigenlijk kan ik wel huilen. Dit is voor mij een manier om het draaglijk te maken." Wanneer je dat doet, en jezelf zo openstelt, dan maak je gelijk verbinding op een ander niveau. En daarnaast vergroot je je zelfbewustzijn. 

Jezelf toestaan om emoties te hebben

Wanneer ik mezelf en de intensiteit van mijn emoties serieus neem en voel dat ik waardevol ben en mezelf en mijn emoties accepteer, ik mezelf toestemming geef om dit te voelen, dan kom ik steeds een stapje dichter bij mezelf en kan ik steeds authentieker in het leven staan, waardoor ik beter in verbinding sta met anderen. Dat is een van de hele mooie processen die je zal doormaken met mijn programma Ontpop Je Basis

Geleidelijk aan geef je weer ruimte en waarde aan jouw emoties, zodat je kunt instaan voor jezelf en beter, puur en oprecht kunt verbinden met anderen. 

Verharding door trauma

Door veel tegenslag in je leven, trauma en wanneer je lang in de overleef-stand staat, kun je verhard zijn geraakt. Je schermt jezelf dan compleet af voor emoties en gevoeligheden, om maar niets binnen te laten komen. Voor mij voelde dit, alsof ik een soort schild om mijn hart heen had gebouwd, waar niets kon binnendringen. Ook niet de mooie dingen. Ik voelde niet meer, alles was uitgevlakt en gematigd. 

Het voelde alsof ik nog maar een waakvlammetje in me had. Maar ik wist dat er meer in zat! 

Dat overlevingsinstinct is heel waardevol op de korte termijn maar op de lange termijn is het een aanslag op jouw emotionele en fysieke gezondheid.

  • Je slaapt slecht
  • Je hoofd draait overuren met negatieve gedachten en angsten
  • Je staat onder emotionele hoogspanning en bent prikkelbaar richting je kinderen, je geliefden en de mensen om je heen
  • Je cortisol niveau slaat op tilt, waardoor je meer en meer lichamelijke klachten en kwalen ontwikkelt. 

Jarenlang stond ik non-stop onder die hoogspanning, toen ik in een hele ongezonde relatie zat, waarbij het onmogelijk was om mezelf te zijn en ik om de vrede te bewaren en te overleven, mezelf moest wegcijferen en continu aan het afstemmen was op mijn partner, om mezelf en mijn kinderen te beschermen.

Je teert in op jezelf

Ik weet wat het doet met je systeem. Ik ontwikkelde in die periode een auto-immuunziekte, waarbij je lichaam je eigen cellen aanvalt en ik ben ervan overtuigd dat het kwam, doordat ik 'inteerde' op mezelf. 

Ik vrat mezelf letterlijk op vanbinnen omdat ik mezelf niet uitte zoals ik werkelijk was en ik me werkelijk voelde.

Zolang ik geen erkenning voelde, voor wat ik had doorgemaakt in mijn relatie, voelde ik niet de rust en het vertrouwen die nodig waren om mijn eigen gevoel weer toe te laten, weer te ontdekken en te zijn wie ik ben en daarvoor in te staan. Dit proces duurde bij mij jaren, omdat ik deze erkenning niet in anderen vond. Ik moest die erkenning echt bij mezelf vinden, vanuit jarenlange oefening tot zelfbewustzijn en zelfcompassie.

Waar leef je voor?

Ik ben zo enorm dankbaar dat ik er nu, door mijn eigen ervaringen, wel kan zijn voor jou, wanneer jij jezelf hierin herkent. Door het werk dat ik nu doe met Ontpop, de erkenning en de stap voor stap begeleiding, kan ik anderen die zichzelf wegcijferden véél sneller helpen om weer voluit en stevig op zichzelf te staan.  

Bespaar jezelf die miserabele jaren van je leven, waarin je soms echt niet meer weet, waarvoor je het allemaal doet... buiten er zijn voor je kinderen.

Je helpt je kinderen niet door hen te laten zien en voor te leven, hoe jij dagelijks aan het overleven bent en je leven en wat jou is overkomen drukt op je gezondheid en jouw kwaliteit van leven!

Stop met focussen op wat je niet wilt 

Wat wil je je kinderen leren? Wat wil je hen laten zien? Mijn kinderen waren mijn grootste drijfveer om te scheiden. Dat klinkt misschien raar en tegenstrijdig en dat is het ook. Maar ik wilde mijn kinderen niet laten opgroeien met een moeder die wegkwijnde onder een relatie.

  1. Ik wilde hen laten zien dat je jezelf mag zijn!
  2. Als je in een omgeving bent waarin het niet normaal of geoorloofd is om jezelf te zijn, je grenzen kunt aangeven, kunt kiezen voor jezelf en weg kunt gaan. 
  3. Ik wilde hen laten zien en ervaren , hoe een gezonde, volwassen, liefdevolle en respectvolle relatie eruit ziet, vóórdat zij zelf al te groot waren om dat te leren. 
  4. Ik wilde de allerbeste moeder van de wereld voor hen zijn en dat kon alleen als ik volledig mezelf kon zijn. 

Je helpt je kinderen het allerbeste, door eerst jezelf te helpen.
Zoals bij het zuurstofmasker in het vliegtuig. Als jij geen zuurstof meer hebt, kun je hen ook niet meer helpen.

Goed, ik ben een beetje afgedwaald maar ik vind dit zó belangrijk om je hiervan bewust te maken! Als jij jezelf wegcijfert en vanuit je jeugd en/of vanuit een relatie meer afgestemd bent geraakt op anderen dan op jezelf en jij dingen 'weglacht' wil ik tot slot nog de volgende tips met je delen:

1️⃣ Communiceer je behoeften: Wees open over je kwetsbare momenten en vertel anderen wanneer je steun nodig hebt. Echte vrienden zullen er voor je zijn.

2️⃣ Zoek steun bij de juiste mensen: bedenk welke mensen in je leven oprecht bereid zijn om naar je te luisteren en je te ondersteunen.

3️⃣ Help anderen te begrijpen: Leg uit dat positief zijn niet betekent dat je geen problemen of zorgen hebt. Iedereen heeft soms hulp nodig, ongeacht hoe positief ze lijken.

4️⃣ Wees assertief: Wacht niet tot anderen je hulp aanbieden maar vraag erom als je het nodig hebt. Het tonen van kwetsbaarheid is geen teken van zwakte, maar van moed.

5️⃣ Oefen zelfcompassie: Sta jezelf toe om kwetsbaar te zijn en accepteer dat het normaal is om hulp te vragen. Ben lief voor jezelf, zoals je dat ook voor anderen zou zijn.

6️⃣ Zoek steungroepen: Als het moeilijk is om steun te vinden in je directe omgeving, sluit je dan aan bij de Ontpop Community.In erkenning en herkenning vind je de rust om te ‘mogen zijn’ wie je bent, zodat er ruimte ontstaat voor heling, groei en vooruitgang!

Ik streef naar een cultuur waarin we elkaar aanmoedigen om open te zijn over onze gevoelens en waarin we elkaars kwetsbaarheid omarmen. Of dat nu privé is of op de werkvloer. 

Cijfer jij jezelf weg? Of heb je een leidinggevende rol en herken je dit weglachen van pijnlijke situaties bij je medewerkers? Dan is het belangrijk om actie te nemen en dit patroon te stoppen, voordat de klachten heel serieus en ingrijpend worden. 

Plan vrijblijvend een transformatiesessie of kijk hier voor de programma's voor particulieren en hier voor zakelijke klanten en ondernemers

En stuur me gerust een bericht als je een vraag hebt of graag iets wilt delen. Ik ben er voor je. 


Categorieën