open-deuren-naar-geluk
Liefde & verbinding
Fanny Willems
Liefde & verbinding
06/18/2024

Open de deuren naar geluk: Bevrijd je emoties en omarm je ware zelf!

06/18/2024

Stel je hoofd en je brein eens voor als een enorme ruimte met allemaal kamertjes die met elkaar verbonden zijn door een deur. Wanneer je begint met je leven, bij je geboorte zijn bijna al die kamertjes nog leeg en staan alle deuren wagenwijd open, zodat het lekker kan doorwaaien en je openstaat voor allemaal nieuwe, mooie ervaringen!

Luister hier de OntpopCast:

  

of lees rustig verder...

Maar wanneer je negatieve ervaringen krijgt en er gebeurt iets waar je op dat moment niet goed mee kan omgaan omdat je: 

  • op dat moment nog niet het vermogen had om goed te reageren,
  • de situatie te heftig of stressvol was om ermee om te gaan, of 
  • omdat je nog niet had geleerd de emoties die erbij loskomen te verwerken 

dan gebeurt er dit:

Je stopt die ervaring in een kamertje en gooit de deur hard dicht! 

Zo hoef je er nu niet naar te kijken en is het uit je zicht. 

  • Je kunt er dan voor kiezen er een andere keer naar te kijken, wanneer de stress van die situatie gezakt is en je wat meer rust hebt,
  • wanneer je wat ouder en wijzer en moediger bent geworden,
  • of wanneer je voelt dat er nog zo weinig vrije ruimte is in je hoofd dat je vastloopt.

Belemmering van je persoonlijke vrijheid en ruimte

Je kunt je namelijk vast wel voorstellen dat, voor alle grote of kleine, negatieve ervaringen die je hebt in je leven, waarvoor je een kamertje hebt gevuld en de deur hebt dichtgeslagen, je hoofd steeds ‘voller’ raakt en er minder ruimte is om je vrolijk, vrij en onbevangen rond te bewegen.

Soms is een kamertje alleen bereikbaar, door eerst door een ander kamertje heen te gaan, maar als dat kamertje gesloten is, kun je daar niet meer bij. Zo weet je van veel kamertjes op den duur niet eens meer dat ze er zijn! Daar kom je namelijk pas achter, als je het kamertje dat daarvoor lag, weer geopend hebt. 

Vastlopen en blokkeren

Hoe meer kamertjes je gesloten hebt en houdt, hoe meer rechtlijnig en rigide je wordt. Alsof je oogkleppen op hebt en geen andere mogelijkheden meer ziet dan die ene die recht voor je ligt. Je kunt het voor je zien als een lange gang met allemaal gesloten deuren, waarbij je, zonder een deur te openen, nog maar twee kanten op kan. Vooruit of achteruit. En soms merk je dat je zelfs niet eens meer vooruit kan, omdat daar óók een deur zit die je eerst moet openen! Maar dan is het inmiddels zo donker daarbinnen geworden, dat je ook niet meer durft om die deur te openen… En zo zit je klem vast! Dit voelt heel benauwend, angstig en stressvol! 

Stilstaan door angst voor het onbekende

Je kunt zo jarenlang op dezelfde plek blijven stilstaan, teruglopen in dezelfde gang waar je vandaan kwam en steeds weer tegen dezelfde gesloten deuren aanlopen. De angst voor het onbekende en voor je eigen emoties die je hebt weggestopt overheerst dan.

Je wilt niet weten wat er zich achter al die deuren bevindt want je weet allang niet meer wat je daarachter allemaal hebt verstopt! En stel je voor dat het zo heftig is dat je het niet aankan! Er wordt vaak gedacht dat als je één deurtje opent, alle andere deuren ineens als een stortvloed over je heen worden gestort maar zo werkt het niet. 

Als je hoofd overvol is

Op een bepaald moment in je leven gebeuren er zoveel dingen, of is er een hele grote gebeurtenis maar is er geen ruimte meer in je hoofd. Er zijn geen kamertjes meer over om die emoties in te stoppen om ze later te verwerken omdat je niet eerder de tijd en aandacht hebt genomen om op te ruimen en ruimte te maken. En op dat moment gebeurt er iets onvermijdelijks. Omdat je hoofd zo vol geraakt is kan ook de normale dagelijkse informatie er niet meer goed doorheen en dat merk je door allerlei andere functies die gaan uitvallen. Je emoties kunnen nergens meer naartoe, zodat je om de haverklap een huil- of woede-uitbarsting krijgt. Je merkt dat je steeds meer vage lichamelijke klachten krijgt die geen duidelijke medisch aantoonbare oorzaak hebben en mentaal kun je niets meer aan. 

Onderdrukken en verdoven van emoties

Het helpt ook niet om van de ene high naar de andere high te gaan en proberen je problemen uit de weg te gaan door je leven te vullen met ervaringen en situaties die je tijdelijk een goed gevoel of een rush van adrenaline geven. Zoals ongezond eten, overmatig winkelen, werken of sporten, oppervlakkig daten en seks, social media, netflix, roken, drugs, alcohol of gokken.

In de momenten dat de highs er niet zijn, kun je dan namelijk ook vaak niet anders meer dan de pijn te verdoven zodat je ondanks de stress en angst toch nog kunt blijven functioneren, ontspannen en slapen. Vaak is de enige optie om de druk te verminderen dan angst- of slaapmedicatie of antidepressiva. 

Jezelf de positieve leerervaring geven

Als je niet eerder hebt geleerd hoe je stap voor stap deurtjes kunt openen en kunt aankijken wat er zich in dat kamertje bevindt, dan heb je niet eerder de positieve ervaring, het vertrouwen en feedback gekregen, dat je nu wèl in staat bent om die emoties te verwerken. Als je eenmaal hebt geleerd hoe je zo’n deurtje opent en de emoties verwerkt die bij de negatieve ervaring uit dat kamertje horen, dan kun je ze opruimen en een plek geven. Zo kun je de deur van dat kamertje weer openzetten en lekker laten doorwaaien. Er is dan weer ruimte in je hoofd om je vrijer rond te bewegen. En als je nu de ervaring hebt gekregen dat je in staat bent en het aankunt om zo’n deurtje te openen en hebt ervaren hoe fijn het is om het weer lekker te laten doorwaaien en jezelf te bevrijden, dan wil je die andere deurtjes ook openen, geloof me!

8 effecten van het vermijden van emoties op je relaties

Als je al die kamertjes in je hoofd gesloten houdt en de daarin opgesloten ervaringen en emoties niet verwerkt, heeft dit niet alleen invloed op je eigen welzijn, maar ook op je relaties met anderen. Hier zijn enkele manieren waarop dit kan gebeuren:

1. Emotionele onbeschikbaarheid: Als je niet geleerd hebt om je eigen emoties te herkennen en te verwerken, is het moeilijk om echt open te staan voor de emoties van anderen. Dit kan ertoe leiden dat je je afsluit van emotionele intimiteit, moeite hebt om diepe, betekenisvolle verbindingen aan te gaan en een veilige ruimte te bieden voor de emoties van je partner.

2. Projectie en verkeerde interpretaties: Onverwerkte emoties kunnen ervoor zorgen dat je negatieve ervaringen uit het verleden projecteert op huidige situaties en mensen. Hierdoor kun je situaties verkeerd interpreteren en anderen onterecht de schuld geven of ze als bedreiging zien.

3. Angst voor kwetsbaarheid: Het openen van die gesloten deuren kan spannend zijn en oncomfortabel, omdat je geconfronteerd wordt met pijnlijke herinneringen en gevoelens. Het uit de weg gaan van die angst, kan zich vertalen in een angst voor kwetsbaarheid in relaties, waardoor je afstand houdt of je emoties niet deelt met je partner.

4. Vertrouwensproblemen: Als je in het verleden gekwetst bent en die pijn niet hebt verwerkt, kan het moeilijk zijn om anderen te vertrouwen. Dit kan leiden tot wantrouwen en onzekerheid in je relaties, wat deze relaties ernstig kan belasten en beschadigen.

5. Negatieve copingstrategieën: Zoals eerder genoemd, kan het niet verwerken van emoties leiden tot destructieve gedragingen zoals overmatig alcohol- of drugsgebruik, gokken, of andere verslavende activiteiten. Deze gedragingen kunnen relaties beschadigen en leiden tot conflicten en afstand.

6. Communicatieproblemen: Emoties die opgesloten blijven, kunnen zich op onverwachte momenten uiten in de vorm van woede, frustratie of verdriet. Dit kan leiden tot communicatieproblemen met je partner, familie of vrienden, omdat je reacties voor hen onvoorspelbaar en moeilijk te begrijpen zijn. Het maakt dat mensen op hun tenen moeten lopen bij jou. 

7. Ongezonde relatiepatronen: Onverwerkte emoties kunnen ervoor zorgen dat je vastzit in ongezonde relatiepatronen, zoals afhankelijkheid, manipulatie of zelfopoffering. Deze patronen kunnen relaties uitputten en verhinderen dat je gezonde, evenwichtige verbindingen aangaat.

8. Vermijden van conflicten: Om de pijn van de confrontatie met je eigen emoties te vermijden, kun je geneigd zijn om conflicten te vermijden. Dit kan leiden tot het onderdrukken van problemen in je relaties, wat uiteindelijk resulteert in onopgeloste conflicten en nog meer afstand en slechte verbinding.

Lees hier ook meer over in het artikel ‘Relatie mythes ontmaskerd: Ware gevoelens onderdrukken in relaties is niet meer duurzaam’ of luister OntpopCast #64 en leer wat de positieve effecten zijn op je relatie, wanneer je je emoties niet meer onderdrukt en voluit en vrij jezelf kunt uiten in je relaties.

Opbouwen en groeien richting gezonde relaties

Om gezonde relaties aan te kunnen gaan en te onderhouden, is het essentieel om te leren hoe je die gesloten kamertjes kunt openen en de emoties die erin opgesloten zitten te verwerken. In ‘Omarm je persoonlijke pad en groei door ups, downs & schaduwkantenOntpopCast #67 lees of luister je meer over het effect van die gesloten kamertjes, (wat je ook wel schaduwkanten noemt) en wat het effect daarvan is op je groeiproces, je energiefrequentie en op de mensen en ervaringen die je daardoor aantrekt in je leven.


Het mooiste is, dat die gesloten kamertjes in je hoofd niet een ‘vast gegeven’ zijn en dat je helemaal niets of niemand extern nodig hebt om jezelf te bevrijden. Stel je eens voor hoe ontzettend fijn het zal zijn om weer ruimte en vrijheid te voelen in jezelf en gewoon vrij te zijn om voluit jezelf te zijn!

Het leven is bedoeld voor groei en vooruitgang, niet voor drama en stilstand 

Ik was persoonlijk echt een expert in het vermijden van mijn eigen emoties en dat uitte zich volop in de eerder genoemde negatieve effecten. Jarenlang heb ik intensief aan mezelf gewerkt en ontelbare kamertjes geopend en emoties en trauma’s verwerkt en opgeruimd.

Hoe meer ik opruim, hoe meer ruimte er is voor mij, hoe dichter ik bij mezelf sta en ik op mezelf vertrouw. 

Het leven is bedoeld om van te genieten, te blijven groeien, evolueren en vooruit te gaan. Als je je laat belemmeren door angst, sta je niet alleen je eigen geluk in de weg maar kun je ook niet jouw volle potentieel leven.Wanneer je leert omgaan met jouw emoties, kun je weer in contact staan met jouw intuïtie, je innerlijke kracht, en eigenwaarde.

Volop op jezelf kunnen vertrouwen

Ik geniet er nu enorm van om andere gedreven mensen te helpen meer inzicht, vrijheid en ruimte te realiseren in zichzelf. Nu ik bij mezelf die ruimte en het vertrouwen heb vrijgemaakt, kàn ik niet anders meer dan puur, eerlijk en oprecht zijn tegenover mezelf en anderen en neem ik geen genoegen meer met minder. Omdat ik nu een soort lopende leugendetector ben geworden, prik ik er tegenwoordig dwars doorheen wanneer mensen vanuit angst / ego spreken, of vanuit hart en ziel. Daar heb ik niet alleen privé profijt van, maar met de juiste vragen en tools in mijn programma help ik daardoor anderen op een liefdevolle en effectieve manier, veel sneller terug bij zichzelf en in hun eigen kracht en zelfvertrouwen.

Kortom, door de deuren van je verleden stap voor stap te openen en de bijbehorende emoties te verwerken, creëer je niet alleen meer ruimte en vrijheid in je eigen hoofd, maar ook in je hart. Ik hoor vaak mensen die bang zijn om terug te vallen in oude patronen en gedrag. Wanneer zij eenmaal mijn programma hebben gestart en vastberaden zijn om te blijven groeien en zij de tools in handen hebben hoe, maken zij niet alleen enorme sprongen vooruit in maar worden zij steeds beter en sneller in het verwerken van emoties en doorbreken van die patronen. Als je eenmaal weet dat je het zelf in de hand hebt en altijd kunt bijsturen, kun je voluit op jezelf vertrouwen. 

Je zult ook merken dat je dan meer openstaat voor intimiteit, beter kunt communiceren, en gezonde grenzen kunt stellen in je relaties. Dit leidt vanzelfsprekend tot diepere, meer betekenisvolle relaties en verbindingen met de mensen om je heen en een voller, gelukkiger leven.

Gun jezelf een reis in jezelf

Gun jezelf dit ook en investeer in een transformerende en levensveranderende reis in jezelf! Stevig op Jezelf Staan geeft je 6 weken lang de structuur en houvast om stap voor stap die deurtjes naar jezelf weer te openen en weer door te laten waaien!  Je krijgt er nu een half jaar persoonlijke begeleiding bij met de Ontpop Jezelf Community, zodat je er niet meer alleen voorstaat. Je kunt hier ook los een membership voor afsluiten, de eerste maand voor maar 1,- per dag en daarna voor 88,- per maand. 

Wil je liever één op één een persoonlijke doorbraak realiseren, boek dan een super fijne Ontpop Jezelf Retreat. Dit is een powerful getaway speciaal voor jou, waarbij je er even helemaal uit bent, je exclusief gecoacht en begeleid wordt, specifiek op jouw grootste blokkade en ondertussen kunt genieten van een heerlijke 3-gangen lunch, het Haagse strand en van hoe de lucht in je hoofd opklaart. 

Klik snel op de links hieronder voor meer informatie:

Je hoeft het niet alleen te doen. 

❤️ Liefs Fanny

Categorieën