oververantwoordelijkheid
Fanny Willems
09/09/2021

Over-verantwoordelijkheid

09/09/2021

Trek je steeds mannen aan die emotioneel niet beschikbaar zijn? Ben je al jaren getrouwd en heb je geen emotionele verbinding meer hebt met je partner, of realiseer je je dat die er eigenlijk nooit echt geweest is? Inde kern van iedere vrouw die ik coach, schuilt een diepe wens naar ware liefde. Het verlangen naar een diepe emotionele band. Veilig en voluit jezelf kunnen zijn zonder angst om gekwetst of in de steek gelaten te worden.

Het is misschien een open deur maar ware liefde begint echtbij jezelf. Dus in plaats van naar buiten te kijken en te proberen anderen te behagen, te helpen en te beheersen om van je te houden, is het belangrijk om eerst de verantwoordelijkheid over jezelf te nemen.

Ben jij over-verantwoordelijk?

Dan herken je jezelf waarschijnlijk in de volgende punten:

  • Je zult niet snel om hulp vragen en doet alsof het goed gaat. Je lacht het weg ‘schouders eronder en doorgaan’ en ‘niet lullen maar poetsen’.Jij wilt je onafhankelijk voelen.Hierdoor geef je mensen in jouw omgeving het signaal dat jij alles onder controle hebt en geen hulp nodig hebt. Want jij redt je altijd wel!
  • Je leeft in extreme onafhankelijkheid tot een soort martelaarschap aan toe ; ) Je hebt zo’n enorm sterke overtuiging dat je het allemaal zelf moet oplossen! Je raakt ontzettend gefrustreerd omdat je altijd voor iedereen klaar staat om te helpen, wat je zelf ook voor problemen hebt. Je voelt zelf zo goed aan wat anderen nodig hebben maar anderen zien niet hoe moeilijk jij het hebt.
  • Als er mensen zijn die wèl voelen dat jij hulp kunt gebruiken en hun hulp aanbieden, dan kun je deze hulp bijna niet aannemen of accepteren. Je voelt je dan schuldig en bezwaard tegenover de ander. Je wilt anderen niet tot last zijn en niet moeilijk doen. Je zult eerder anderen helpen dan zelf hulp aanvaarden.
  • Jij gedroeg je als kind al snel als een volwassene en nam automatisch de leiding of verantwoordelijkheid op je. Nu wordt je vaak teleurgesteld in anderen. Wanneer zij niet snel genoeg verantwoordelijkheid nemen, neem jij de leiding over. Door anderen te helpen ontneem je hen de mogelijkheid om zelf de verantwoordelijkheid te nemen èn houd je het patroon in stand. De beste leiders geven anderen de gelegenheid en het vertrouwen om zelf de leiding te kunnen nemen. Zo werkt dat net zo goed in privé relaties als in werkrelaties.Over-verantwoordelijke mensen functioneren overmatig in hun sociale relaties.
  • Je voelt je vaak verontwaardigd dat zoveel mensen jou claimen voor hulp en steeds een beroep doen op jouw vrijgevigheid, terwijl jij dat nooit van die ander zou vragen. Besef dat jij zelf degene bent die jouw grenzen bewaakten dit toestaat. Zolang jouw deur wagenwijd openstaat om iedereen te helpen met problemen, zullen ze gewoon over je drempel stappen en jouw hulp vragen.

Onverantwoordelijk tegenover jezelf

Omdat je altijd zó gericht bent op anderen, bestaat je leven uit het reageren op de behoeften en verwachtingen van anderen terwijl je je eigen persoonlijke behoeften opzij schuift. Dwangmatig verantwoordelijk zijn heeft negatieve gevolgen. Je zenuwstelsel draait overuren en als je dit lang genoeg volhoudt, koers je af op burn-out of overspannenheid. Dus als je dit leest en jezelf hierin herkent, is het tijd om de verantwoordelijkheid over jezelf terug te nemen en oprecht onafhankelijk te worden.

Angst voor afwijzing

Bij mij persoonlijk heeft dit belemmerende patroon gezorgd voor heel veel ellende. Daarover kun je hier meer lezen. Het was een strategie die al in mijn jonge jaren is ontstaan vanuit angst voor afwijzing. Ik wilde graag lief, aardig en leuk gevonden worden en dacht dat ik door meer en meer te geven aan anderen ook zou terugontvangen. Ik heb deze strategie tot in perfectie uitgewerkt ; ) En inderdaad, het zorgde ervoor dat anderen mij meestal heel lief en aardig vonden maar ik raakte de verbinding met mezelf totaal kwijt. Ik vergat de relatie met mezelf.

Het is niet jouw taak om anderen bij elkaar te houden terwijl je zelf het gevoel hebt dat je uit elkaar valt.

Je houdt zelf het patroon in stand

Het gekke is dat je over-verantwoordelijk bent voor anderen maar onverantwoordelijk tegenover jezelf. En die enorme drang naar onafhankelijkheid maakt juist dat je veel afhankelijker wordt van anderen. Je houdt met jouw over-verantwoordelijke gedrag in stand dat mensen jou nodig hebben en jij hebt het nodig dat mensen jou nodig hebben… begrijp je het nog?

Grenzen terugvinden en aangeven

Onderzoek bij jezelf waar dit belemmerende patroon bij jou vandaan komt. Leer jezelf opnieuw kennen en leer waar jouw eigen grenzen liggen. Sluit die deur even en leer anderen dat ze eerst moeten aanbellen. Wordt selectief in jouw tijd en aandacht en vraag jezelf altijd eerst af of het goed voelt voor jou op dit moment. Er is niets verkeerd aan om jouw grenzen aan te geven en duidelijk te maken dat je er niet altijd en op ieder moment voor iedereen kunt zijn.“sorry maar ik heb op dit moment even teveel aan mijn hoofd”

Eerst de verantwoordelijkheid over jezelf nemen

Als je leert om eerst de verantwoordelijkheid over jezelf te nemen, kun je liefde, zorg, vertrouwen en respect geven en ontvangen in plaats van jezelf op te offeren. Wil je precies de stappen leren die jou helpen om terug bij jezelf te komen en de regie over jouw leven en geluk weer over te nemen? Plan dan hier een afspraak voor een vrijblijvende online kennismaking.

Categorieën