ware-gevoelens-onderdrukken
Liefde & verbinding
Fanny Willems
Liefde & verbinding
05/15/2024

Relatie mythes ontmaskerd: Ware gevoelens onderdrukken in relaties is niet meer duurzaam

05/15/2024

Hoe zou het zijn als je jezelf volledig kunt zijn in je relatie? Dat je vrijelijk je gedachten, gevoelens en emoties kunt delen, zonder angst voor veroordeling of afwijzing. Is dit slechts een ideaalbeeld van een gezonde, diepgaande relatie of de nieuwe realiteit? Nog veel te vaak worden we geconfronteerd met de ideeën en conditioneringen van hoe relaties vroeger waren, waarbij emoties werden onderdrukt uit angst om kwetsbaar en 'zwak' te zijn. In dit artikel gaan we dieper in op deze relatiemythe en ga ik in op waarom radicale openheid en eerlijkheid en dus ook kwetsbaarheid en het voelen en delen van oncomfortabele gevoelens en emoties essentieel zijn voor het opbouwen van een sterke en vervullende verbinding. Tijd om de mythes te ontmaskeren en de weg vrij te maken voor een nieuwe benadering van relaties, gebaseerd op pure en oprechte verbinding van twee individuen die voluit zichzelf kunnen zijn!

Luister het artikel hier als Podcast:

  of lees rustig verder...

Emoties onderdrukken

Vroeger kreeg je een relatie en als je elkaar een tijdje had 'gezien' waren er sociale verwachtingen om te trouwen en de band te bestendigen. Je beloofde elkaar trouw en werd er vervolgens alles aan gedaan om emoties en conflicten te vermijden. Door de wederzijdse beloftes, afspraken en verwachtingen werd de band steeds vaster en complexer en de ruimte voor groei en verandering steeds beperkter.

  • Hoe minder ruimte er was om te blijven groeien,
  • hoe beklemmender de band werd,
  • hoe meer vermijding er ontstond,
  • hoe minder eerlijk en oprecht de relaties werden en hoe meer je jezelf kwijtraakte.
Kortom; Twee individuen verstrengeld als één kluwe van onderdrukte gevoelens en emoties, naar buiten toe de schijn ophoudend van een perfecte, liefdevolle relatie.

Brrr, ik krijg al kippenvel als ik eraan denk!

Vastlopen en jezelf kwijtraken in relaties

Deze vorm van relaties is echt achterhaald! Mensen raken op den duur zo in de knoop met zichzelf en zo ver van zichzelf verwijderd, waardoor uiteindelijk alles moeizaam gaat en de emotionele en mentale gezondheid achteruit gaat. Nog steeds vermijden mensen hun emoties en praten ze zichzelf en anderen aan dat er ‘niets aan de hand is’ of 'dat alles goed gaat'. Maar de enige manier om je echt vrij te voelen om voluit jezelf te zijn en zo ook de mensen en diepgaande relaties aan te trekken die daarbij aansluiten, is door jezelf en alles wat je voelt en denkt maar niet uitspreekt, niet meer onder het tapijt te vegen en de moed op te brengen om je bewust te worden van jezelf.

Veranderingen in relaties

Gelukkig zijn relaties de afgelopen jaren enorm aan het veranderen! Mensen groeien en ontwikkelen in sneltreinvaart en de aard en functie van relaties verandert mee. Echtscheidingen, relatiebreuken en life events zoals een burn-out, kinderen die uit huis gaan zijn aanleiding voor een persoonlijke, emotionele en spirituele ontwikkeling en groei. Cijfers van het CBS tonen aan dat mensen na een echtscheiding of relatiebreuk langer single zijn. Zij nemen geen genoegen meer met relaties waarin zij moeten inleveren op zichzelf en de vrijheid om voluit zichzelf te zijn, te blijven en ook te blijven ontwikkelen en groeien.

Wederzijdse afhankelijkheid

Waar de relaties van vroeger bestonden uit wederzijdse afhankelijkheid en de afspraak om bij elkaar te blijven, omdat je dan in elk geval niet alleen bent, naar relaties die meer bewust zijn, gebaseerd zijn op wederzijdse groei en ontwikkeling als individu en zo ook als relatie. Dat je door zelfbewustzijn, zelfliefde en onafhankelijkheid als individu, vanuit onvoorwaardelijke liefde voor elkaar, besluit om samen verder te groeien. Niet om de ander te beperken maar om elkaar te helpen groeien en het beste uit elkaar naar boven te brengen. Vanuit openheid en oprechtheid, zonder reserves en met respect voor elkaars verschillen. En dan niet met de illusie dat wederzijdse afhankelijkheid niet nodig is in een gezonde relatie, maar daar kom ik in een volgend artikel op terug!

Relatie als bevrijding niet als beperking

Wat als we al die verwachtingen loslaten en relaties, in plaats van een manier om jezelf veilig te stellen door elkaar vast te leggen, te zien als een bron van bevrijding?In een gezonde relatie komen partners niet bij elkaar om elkaar te veranderen of aan bepaalde voorwaarden te voldoen, maar om elkaar te ondersteunen en aan te moedigen om zich te ontwikkelen tot de beste en meest gelukkige versie van zichzelf. Het is een plek waar je kunt groeien en bloeien en waar je jezelf kunt ontdekken en ontwikkelen zonder angst voor oordelen of afwijzing.

In plaats van dat een relatie je beperkt, werkt het dan juist bevrijdend. Samen kun je uitdagingen aangaan, dromen najagen en nieuwe ervaringen delen. Je leert van elkaar, groeit samen en maakt het leven alleen maar leuker en betekenisvoller. Het is een wederzijdse reis van zelfontdekking en groei, waarbij je elkaar aanmoedigt om je volledige potentieel te bereiken. Lees hier meer over in mijn artikel: 'Bewuste relaties: de toekomst van de liefde' of luister naar OntpopCast #56.

De positieve effecten van een bewuste, gezonde relatie

Diepgaande groei: In een bewuste relatie zijn beide partners toegewijd aan hun eigen groei en die van elkaar. Ze moedigen elkaar aan om uit hun comfortzones te stappen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en persoonlijke doelen na te streven. Dit creëert een omgeving van voortdurende groei en ontwikkeling.

Diepere verbinding: Bewuste relaties zijn gebaseerd op openheid, eerlijkheid en diepe verbondenheid. Partners voelen zich vrij om hun diepste gedachten, gevoelens en verlangens te delen, wat leidt tot een diepere emotionele band en een gevoel van begrip en acceptatie.

Samenwerking en synergie: In een bewuste relatie werken partners samen als een team. Ze bundelen hun krachten en talenten om gezamenlijke doelen te bereiken en uitdagingen te overwinnen. De synergie die ontstaat wanneer beide partners samenwerken, creëert een krachtige dynamiek die verder reikt dan wat elk individu alleen kan bereiken.

Gedeelde vreugde en plezier: Bewuste relaties zijn niet alleen gericht op het oplossen van problemen, maar ook op het vieren van successen en het delen van vreugdevolle momenten. Partners genieten samen nog meer van het leven, creëren gedeelde herinneringen en een sfeer van vreugde en plezier.

Emotionele stabiliteit: In een bewuste relatie voelen partners zich veilig en ondersteund door elkaar. Ze weten dat ze altijd op elkaar kunnen rekenen in tijden van nood en dat ze samen elke uitdaging aankunnen. Deze emotionele stabiliteit zorgt voor een gevoel van rust, vertrouwen en veiligheid in de relatie.

De negatieve effecten vragen moed en commitment om ze samen aan te gaan

Ik zal hier niet gaan vertellen dat gezonde bewuste relaties alleen maar vrolijkheid en tralala zijn! Want zoals ik eerder al aangaf, vraagt een gezonde bewuste relatie er juist om de oncomfortabele verlangens en gevoelens niet meer weg te stoppen maar om ze juist aan te kijken, te doorvoelen en te delen.

Hoewel het op de korte termijn misschien comfortabeler is om die stukken van jezelf weer te verbergen, als je ècht een diepgaande, pure en ware liefdevolle verbinding wilt, zal je de moed moeten opbrengen en verantwoordelijkheid moeten nemen over jezelf.

Daarnaast moeten jij en je partner beiden gecommitteerd zijn om radicaal open en eerlijk te zijn naar jezelf en naar de ander en de intentie uitspreken om samen te blijven groeien, vanuit onvoorwaardelijke zelfliefde en liefde voor elkaar. 

Je wordt geconfronteert met je eigen schaduwkanten: Dat wil zeggen dat je partner jouw eigen onvolkomenheden en schaduwkanten zal blootleggen. Dit kan confronterend en uitdagend zijn, omdat het vraagt om zelfreflectie en de bereidheid om aan je persoonlijke groei te werken.

Conflicten en meningsverschillen zijn groeikansen: Ondanks de gezonde communicatie en samenwerking kunnen er nog steeds conflicten en meningsverschillen ontstaan in een bewuste relatie. Het vraagt tijd en moeite om deze conflicten op te lossen en compromissen te vinden die voor beide partners aanvaardbaar zijn, waardoor je uiteindelijk dichter bij elkaar groeit.

Het vraagt emotionele kwetsbaarheid: Het jezelf openstellen voor een diepe emotionele verbinding kan leiden tot kwetsbaarheid en angst voor afwijzing of teleurstelling. Beide partners moeten bereid zijn te leren omgaan met deze oncomfortabele gevoelens en elkaar willen ondersteunen in moeilijke momenten.

Je moet er tijd en energie in investeren: Zoals in iedere relatie, vraagt het onderhouden van een bewuste relatie oprechte aandacht, tijd, energie en commitment van beide partners. Dit kan soms spanningen veroorzaken, vooral naast andere verplichtingen zijn zoals werk, familie of sociale activiteiten maar in een gezonde relatie blijf je geen dagen rondlopen met spanningen en opgekropte emoties, maar spreek je ze uit en werk je samen aan een oplossing.

Grenzen stellen, zelfzorg en communicatie: In een bewuste relatie is het belangrijk om grenzen te stellen en aan zelfzorg te doen. Soms kan het moeilijk zijn om deze balans te vinden tussen het geven aan en investeren in de relatie en het behouden van je individuele behoeften en ruimte. Daarom is open en eerlijke communicatie onmisbaar in een gezonde relatie.

Zoveel mogelijk jezelf zijn

We zijn allemaal uniek, ik kan zelf niet anders meer en vind ook dat het in het leven de bedoeling is dat we allemaal zoveel mogelijk onszelf en gelukkig zijn. Juist omdat ik zó ver bij mezelf vandaan ben geraakt in relaties en heel veel persoonlijke ontwikkeling en groei heb doorgemaakt, neem ik geen genoegen meer met een relatie die ‘oké is’ of een relatie waarin je alleen leuke dingen met elkaar kunt doen. Ik voel me helemaal goed zoals ik ben, ik geniet ontzettend van alleen zijn en ik heb hele leuke en lieve vrienden om leuke dingen mee te doen! In die zin heb ik niemand ‘nodig’ om me beter te voelen in mezelf. Ik ben niet meer zoals vroeger, behoeftig en geneigd om iedereen tevreden te houden en zoveel moeite te doen voor anderen, in de hoop om in dezelfde mate de liefde terug te ontvangen, zoals ik dat ook geef. Dat neemt niet weg dat ik ook iemand verlang die er voor mij is op een meer diepgaand en intiem niveau, zoals dat alleen in een liefdesrelatie kan.

Onvoorwaardelijke liefde en verbinding zijn een geboorterecht en een diepe menselijke behoefte.

Triggers en je innerlijke kind

Natuurlijk is dat een proces en komt die ‘oude ik’ nog heel regelmatig de hoek om kijken, wanneer ik getriggerd raak in mijn innerlijke kind, dat ooit de overtuiging heeft aangenomen dat ik alles zelf moest doen. Mijn kleine ‘ik’ nam aan dat ik vooral geen hulp moest vragen en dat ik heel hard moest werken om liefde te verdienen en dat als ik me gedroeg en een lief meisje was en dingen op een bepaalde manier deed, dat ik dàn pas goed genoeg was. In plaats van de onvoorwaardelijke liefde te voelen die er zeker was, nam ik als kind aan, dat het voorwaardelijk was. Nu ik mij meer bewust ben van mezelf en deze patronen, weet ik wanneer mijn ‘kleine ik’ naar boven komt en kan ik er bewust voor kiezen om anders te reageren, waardoor ik niet meer terugval in mijn oude patronen en ook bewust andere, gezondere keuzes maak in de liefde en in relaties.

Keuzes vanuit je hart en ziel

Keuzes waarbij ik alleen nog maar doe wat mijn hart en ziel mij ingeven en waarbij ik niet meer mijn leven laat leiden, puur en alleen door verlangens en behoeften van anderen, uit angst voor afwijzing of om alleen achter te blijven. En weet je wat het grappige is? Juist omdat ik nu zo goed weet wie ik ben in hart en ziel en mijn eigen hart, verlangens en behoeften volg, trek ik automatisch de mensen aan, waarmee ik compleet op dezelfde golflengte zit! Juist door niet mijn best te doen om me aan te passen en precies te zijn zoals anderen maar gewoon mezelf te zijn, trek ik ook mensen aan die mij bevestigen dat ik gewoon mezelf kan zijn. En dat is zó bevrijdend!

Journal & reflectie vragen

  • Hier volgen een paar vragen om over na te denken of over te journalen:
  • Hoe zou het voelen als je voluit jezelf kan zijn in al jouw relaties?
  • Als je heel eerlijk bent richting jezelf, welk stukje van jezelf laat je niet zien of stop je weg?
  • Voel jij je vrij om helemaal jezelf te zijn en jezelf te uiten zoals je bent?
  • Omring je jezelf met mensen die jou energie geven en helpen het beste uit jezelf naar boven te halen?
  • Voel je dat je vaak leegloopt op contacten met anderen en je grenzen verlegt?
  • Wanneer of bij wie voel je dat je jezelf kleiner maakt of stilhoudt, om de harmonie te bewaren?

Jezelf in het licht zetten

Het beste geschenk wat je een ander kan geven en je kinderen kan leren, is leren hoe je je eigen emoties kunt reguleren. Door naar jezelf te kijken, je bewust te worden van wat je voelt en eerlijk te worden naar jezelf, neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk zonder deze zware last op de schouders van anderen te leggen en te blijven hangen in het verleden en alles wat je is overkomen.

Hoeveel je ook zoekt naar de liefde en het geluk, je zal het nooit in iemand anders vinden.

Zolang je blijft;

  • zoeken buiten jezelf en in anderen naar wat je diep vanbinnen in jezelf mist,
  • weglopen voor jezelf, door je te storten op oppervlakkige contacten en dingen die alleen op korte termijn plezier en verlichting geven,
  • de kanten van jezelf wegstopt die je liever niet ziet, door jezelf en je gevoel niet uit te spreken als je het in werkelijkheid voelt
  • het oncomfortabele gevoel uit de weg gaat dat ontstaat wanneer je deze kanten wèl aankijkt en dit óók nog deelt met je partner

… zolang blijf je in dezelfde frustrerende en destructieve patronen hangen in relaties en zal je nooit een diepgaande en oprechte liefde en verbinding kunnen ontwikkelen met een ander.

Vanuit mijn expertise en ruime ervaring op het gebied van liefde en relaties, bied ik de structuur en houvast om snel en makkelijk deze patronen te doorbreken en te vervangen voor nieuwe gezonde gewoonten, zodat je eindelijk de rust, het vertrouwen en de vrijheid voelt om voluit jezelf te zijn! Niet alleen voor jezelf maar ook om zo je bestaande relaties te verbeteren en verdiepen en gezonde, bewuste en diepgaande relaties te kunnen aantrekken en ontwikkelen met een ander.

Door de intensieve maar snelle groei die plaatsvindt met mijn programma Stevig op Jezelf Staan herprogrammeer je je gewoonten en gedachten in 6 weken tijd, waardoor veel steviger en met meer vertrouwen in jezelf staat en gaan situaties waarbij jouw ‘kleine ik’ naar boven komt, niet meer ongemerkt voorbij, waardoor je voortaan anders en gezondere keuzes kunt maken. Omdat ik weet hoe moeilijk het is om patronen te doorbreken en niet terug te vallen in dezelfde vicieuze cirkel, kun je nu de eerste maand voor 1,- per dag lid worden van de Ontpop Jezelf Community waarmee je met wekelijkse online powersessies en 24/7 mogelijkheid tot support via chat, persoonlijke steun en begeleiding krijgt in jouw eigen ontwikkeling en groeiproces in de liefde en relaties.

Je kan ware liefde alleen in jezelf vinden, maar ik kan je wel helpen aan een routebeschrijving om de reis terug naar jezelf veel soepeler te laten verlopen!

Liefs Fanny

Categorieën