Vrijuit jezelf zijn in relaties, zonder jezelf te verliezen
Misschien heb je ontdekt dat het leven je eerst allerlei dingen leert, en dan besef je ineens dat je alles stap voor stap weer moet afleren, om dichter bij jezelf te komen en te ontdekken wie je werkelijk bent. Zonder dat je het merkt, loop je vaak steeds weer tegen dezelfde problemen aan in de liefde, je privéleven en werkrelaties. Deze problemen hebben diepe wortels en ontstaan meestal al in je kindertijd. Een van die terugkerende problemen is jezelf wegcijferen in relaties, wat voortkomt uit gewoonten en patronen die je onbewust hebt aangeleerd uit angst om de verbinding te verliezen en 'alleen te zijn'.
Luister het artikel hier rechtstreeks of via Apple Podcasts
Of lees verder...
Jezelf verliezen in relaties
Wanneer je jezelf verliest in een relatie, gebeurt dit vaak zonder dat je het echt doorhebt. In het begin wil je gewoon een goede band opbouwen met de ander, maar langzaam maar zeker merk je dat je steeds meer van jezelf opgeeft. In het begin van een relatie passen veel mensen zich aan om te voldoen aan de verwachtingen van hun partner. Je laat bepaalde stukjes van jezelf achterwege, in de hoop dat dit de relatie beter maakt. Dit begint misschien subtiel, maar kan uitgroeien tot een gewoonte van constant jezelf wegcijferen.
Het kritieke moment waarop zelfopoffering leidt tot het verliezen van jezelf, is wanneer je niet meer weet wie je eigenlijk bent, los van je relatie. Je eigen behoeften, dromen en verlangens verdwijnen naar de achtergrond, en je laat je leiden en definiëren door de ander en wat anderen van jou verwachten. Vaak komt dit voort uit een diepgeworteld verlangen naar liefde en acceptatie. We hebben dan geleerd of aangenomen dat liefde en goedkeuring hand in hand gaan met het voldoen aan de behoeften van anderen, zelfs als dat betekent dat we onszelf opzij moeten zetten.
Dit heeft grote invloed op je zelfbeeld en hoe je naar jezelf kijkt. Je kunt in de war raken en onzeker worden over wie je bent los van de goedkeuring van anderen. Het gevaar is dat je vast komt te zitten in dit patroon, waarbij je constant je eigen identiteit opoffert om de vrede in de relatie te bewaren.
Bewustwording van het patroon van jezelf wegcijferen
Zonder dat je je bewust wordt van dit patroon kun je het niet doorbreken. Daarbij is zelfreflectie essentieel. Neem de tijd om na te denken over je eigen behoeften, los van je relaties. Leer openlijk te communiceren over wat voor jou belangrijk is in een relatie en herontdek de dingen die je blij maken, los van wat anderen van je verwachten. Leer grenzen stellen om je eigen ruimte en identiteit te behouden.
Wanneer je jezelf opoffert in relaties, onderdruk je je diepste behoeften en verlangens. In plaats van open en eerlijk te zijn over wat je nodig hebt, pas je je aan om conflicten te vermijden. Hoewel dit vermijden van confrontaties op korte termijn misschien handig lijkt, heeft het op de langere termijn ernstige gevolgen. Het leidt namelijk tot een ophoping van onuitgesproken verlangens en behoeften, wat resulteert in groeiende innerlijke ontevredenheid en je eigenwaarde daalt tot een dieptepunt.
Terwijl je wanneer je jezelf wegcijfert, eigenlijk streeft naar harmonie in de relatie, ontwikkel je een innerlijk conflict dat zich langzaam van binnenuit verspreid. Het gevoel van onvervulde behoeften blijft sluimeren in de achtergrond en resulteert in toenemende frustratie, leegte en een verlies van levensvreugde, vitaliteit en eigenwaarde.
Het voortdurend aanpassen en negeren van wat je werkelijk nodig hebt, ondermijnt je gevoel van zelfwaardering, waardoor je vergeet wat werkelijk belangrijk voor je is en wie je in essentie bent. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om trouw te blijven aan jezelf en de verbinding met je eigen kern te behouden.
Jezelf uitdrukken en jezelf 'zijn' in relaties
In het doorbreken van dit patroon is open communicatie van onschatbare waarde. Het begint allemaal met het inzien dat het essentieel is om eerlijk te zijn over jouw diepste behoeften en verlangens. Het vraagt moed om kwetsbaar te zijn, om jouw ware zelf te tonen. Het is een ontdekkingsreis waarin je beseft dat eerlijke communicatie niet alleen bijdraagt aan gezonde relaties, maar ook jouw innerlijke voldoening en eigenwaarde versterkt. Door open te praten, doorbreek je de stille verlangens en behoeften die anders verborgen zouden blijven. Zo leg je de basis voor diepere connecties, zowel met anderen als met jezelf.
In dit proces van bewustwording leer je dat het tonen van jouw echte gevoelens en behoeften geen teken van zwakte is, maar juist een uiting van kracht en zelfwaardering. Zo ontstaat uiteindelijk niet alleen meer begrip en verbinding met anderen, maar ook een sterker gevoel van eigenwaarde en een leven dat meer vervullend is.
Het communiceren van je wensen en behoeften in relaties
Behandel een ander altijd met het respect zoals je zelf ook behandeld en wilt worden, ongeacht hoe de ander reageert op jou. Uiteindelijk bereik je daar echt het meeste mee. Je kunt jouw wensen en verlangens het beste duidelijk maken met de 'ik-boodschap' waarmee je de nadruk legt op je eigen gevoelens, gedachten en behoeften, in plaats van de ander te beschuldigen.
Houvast om duidelijk jouw wensen en behoeften te communiceren:
1. Wat zie je of wat merk je? Beschrijf specifiek het gedrag, de actie of de situatie die je hebt waargenomen, zonder interpretatie of oordeel toe te voegen en zonder ‘je’ of ‘jij’ te benoemen.Voorbeeld: "Ik merk dat we de laatste tijd vaak te laat komen."
2. Wat voel je erbij? Deel je eigen gevoelens in reactie op de observatie. Benoem de emoties die bij jou opkomen zonder de ander verantwoordelijk te maken. Voorbeeld: "Als we te laat komen, voel ik me altijd gestrest en bezorgd."
3. Welk effect heeft het op jou? Leg uit hoe het gedrag of de situatie impact heeft op jouw welzijn, gemoedstoestand of behoeften.Voorbeeld: "Het maakt me bezorgd dat we belangrijke momenten missen."
4. Stel voor of vraag hoe je het anders zou willen. Eindig met een positieve noot door een verzoek te doen of een suggestie te bieden om samen tot een oplossing te komen. Voorbeeld: "Zou het mogelijk zijn om samen een plan te maken zodat we op tijd kunnen zijn?"
Door deze opbouw te volgen, communiceer je op een assertieve en respectvolle manier, waarbij je de focus legt op je eigen ervaringen en behoeften, wat de kans op begrip en samenwerking vergroot.
Blijvende verandering ontstaat alleen door onbewuste patronen en programmeringen bewust te maken.
Weer grip op je leven met Onbelemmerd
Eerst thuiskomen bij jezelf
Voordat je jouw wensen en behoeften duidelijk kunt communiceren, is het natuurlijk wel belangrijk om eerst weer te weten wat jouw behoeften, verlangens en grenzen zijn en dat je je bewust wordt van de patronen in je eigen gedrag. Je kunt beginnen met bewust even stil te staan bij situaties die jou raken of triggeren in relaties in je dagelijkse leven, kun je nadenken over waardoor je diep van binnen dit gedrag vertoont, hoe het jouw relaties beïnvloedt en hoe je het anders zou kunnen doen. Bewustwording is het startpunt voor positieve verandering en het opbouwen van gezondere, evenwichtige verbindingen met anderen en met jezelf.
Het hebben van kwalitatief goede relaties is één van de grootste factoren voor geluk.
Daarom is het zo waardevol om in de eerste plaats puur en oprecht jezelf te zijn en stevig op jezelf te staan in relaties. Het beïnvloedt je leven op alle vlakken.
Voluit jezelf zijn in liefdesrelaties
Jezelf wegcijferen in de liefde kan leiden tot moeilijke en ongezonde relaties. Continu de behoeften van de ander boven die van jezelf plaatsen, leidt tot frustratie en een gevoel van verlies van eigen identiteit. Wanneer je dit patroon kunt doorbreken opent dit de deur naar meer gelijkwaardige en gezonde verbindingen. Wanneer beide partners in staat zijn om authentiek te zijn en hun behoeften te uiten, resulteert dit in een relatie die gebaseerd is op wederzijds begrip en respect.
Voluit jezelf zijn in vriendschappen en familie relaties
Ook in vriendschappen en met familie kan jezelf wegcijferen leiden tot een gevoel van ongelijkwaardigheid. Vriendschappen kunnen aanvoelen als eenrichtingsverkeer, waarbij je constant geeft zonder er veel voor terug te krijgen. Het herkennen van dit patroon geeft je de kans om grenzen te gaan stellen en meer ruimte in te nemen voor jezelf en voor wederkerigheid. Zo kom je tot meer evenwichtige en ondersteunende relaties, waar zowel jij als de ander floreren.
Voluit jezelf zijn in je werk
Op de werkvloer kan jezelf wegcijferen invloed hebben op loopbaanontwikkeling en assertiviteit. Door constant je eigen behoeften opzij te zetten, loop je het risico van verminderd welzijn en professionele groei en zelfs burn-out. Wordt je bewust van deze patronen, luister meer naar je lichaam en je eigen behoeften en wordt assertiever in communicatie op je werk, zodat er een gezonde balans ontstaat en jouw algehele werk prestaties verbeteren.
Echt waar. Niemand heeft er iets aan als jij jezelf blijft wegcijferen. Hoe meer jij jezelf bent en communiceert wie jij bent en waar jij voor staat, hoe meer je anderen de kans geeft om met de ware jij te verbinden.
Ik weet hoe frustrerend het is, wanneer je je ondanks vele therapieën, zelfhulpboeken en persoonlijke ontwikkeling, nog steeds niet echt sterker voelt. Die diepgewortelde patronen die in je kindertijd zijn ontstaan, als strategie om de liefde, aandacht en genegenheid te ontvangen die ieder mens nodig heeft, gaan niet weg door één keer in de twee weken een sessie te volgen. Ik worstelde zelf ook jarenlang met dit patroon, waarbij ik uit angst om de verbinding te verliezen mijn behoeften en verlangens onderdrukte, wat erin resulteerde dat ik niet meer wist wie ik was, waar mijn grenzen lagen en wat mijn eigen verlangens waren. De programmeringen en gewoonten die ik had ontwikkeld als kind, beperkten mijn geluk en welzijn op alle vlakken van mijn volwassen leven.
Maar dankzij mijn eigen ervaringen, ontwikkelde ik de Ontpop Methode die je leert met mijn 6-weken programma Stevig Op Jezelf Staan, waarmee ik inmiddels meer dan 50 mensen heb geholpen om met specifieke stappen en tools zichzelf en hun patronen, te herprogrammeren om snel en makkelijk positiever en mentaal sterker in het leven te staan. Los van anderen, om zo beter en gezonder te kunnen verbinden met anderen.
Wil je de structuur en houvast om jouw patronen doorbreken en ben je geïnteresseerd in Stevig Op Jezelf Staan? Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek of begin vandaag met de drie cruciale stappen om de grip terug te pakken op je eigen leven met Onbelemmerd.
Zie dit als een kans en jouw persoonlijke weg naar vrijheid en een leven dat klopt met wie jij in werkelijkheid bent.