Angst voor afwijzing
5 min. leestijd

Angst voor afwijzing

Jezelf wegcijferen en kwijtraken in relaties komt voort uit patronen die we onszelf hebben aangeleerd als kind. Om voluit en vrij jezelf durven zijn in relaties, precies zoals je bent en met jouw grenzen en op jouw voorwaarden, moeten we deze patronen afleren en veranderen. 

We leren ons als kind aan te passen, ons te gedragen en lief te zijn. Maar vervolgens leren we vaak niet dat we ook onze grenzen mogen aangeven, onze waarheid mogen spreken en onszelf mogen zijn.


Hoe anders zou de wereld eruit zien als kleine meisjes en jongetjes net zo vaak wordt geleerd om grenzen aan te geven als om beleefd te zijn?


De grens tussen heel sociaal en hulpvaardig zijn richting anderen, zodat het uiteindelijk ten koste gaat van jezelf of jezelf op de eerste plaats zetten, ondanks dat het misschien ten koste gaat van anderen is soms lastig te bepalen.

Voelen dat jouw grenzen ertoe doen. Dat jij ertoe doet.

Je eigen grenzen aangeven voelt dan vaak heel egoïstisch als dat niet is wat je hebt geleerd of als je hebt geleerd dat jouw grenzen er niet toe doen en dat je je maar beter kan aanpassen en kan toegeven, om te voorkomen dat de situatie escaleert. Jezelf blijven wegcijferen en je eigen grenzen overschrijden door te blijven compenseren, vreet je op vanbinnen. Het leidt tot emotionele en fysieke leegte, futloosheid en burnout. Je kan het niet volhouden en op een gegeven moment voel je dat je niet verder kan. Er moet iets veranderen!

Jezelf wegcijferen uit angst

Maar je hebt jezelf niet voor niets aangeleerd om jezelf weg te cijferen. Je deed het om te overleven, om de boel draaiende te houden, niet afgewezen en in de steek gelaten te worden. En nu moet je juist het tegenovergestelde gaan doen en voor jezelf gaan instaan. Voor jezelf opkomen en het conflict niet meer uit de weg gaan. Dat is spannend en druist recht tegen je gevoel in! Maar je weet dat het nodig is. Dat het juist nu nodig is om overeind te blijven. Datgene waarvoor je jezelf wilde beschermen, je angst om in de steek gelaten te worden en verlaten te worden, dat is wat je jezelf hebt aangedaan. Je hebt jezelf verlaten en in de steek gelaten.

Geven om te ontvangen

Je geeft anderen zoveel aandacht en liefde als je zelf zou willen ontvangen maar omdat je niet stevig op jezelf staat en grenzeloos bent geworden omdat je jezelf altijd aanpast, trek je juist mensen die dankbaar gebruik maken van jouw grote hart en jouw gebrek aan grenzen. Mensen die graag hun eigen leegte willen opvullen met jouw goedheid maar dat zelf niet kunnen bieden. Nu je weet dat je het moet omdraaien sta je voor een grote uitdaging! Je weet dat je dwars door je eigen angst en het conflict heen moet, wat je juist al die jaren hebt vermeden. En daarbij is je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde en jouw algehele gevoel van welzijn, tot een dieptepunt gedaald.

Waar haal je de kracht vandaan om jouw leven te veranderen?

Ik schrijf dit uit eigen ervaring. Jarenlang cijferde ik mezelf weg en was ik mezelf vergeten, totdat ik ontdekte dat ik niet meer mezelf was. Mijn passie, mijn glans en plezier in het leven was ik helemaal kwijt. Ik besefte dat ik het moest omdraaien. En dat ik zelf de enige was die mij gelukkig kon maken. Er was tenslotte niemand anders die mijn grenzen kon ontdekken en aangeven. Niemand anders die wist wat ik wilde en wat niet en die dat kon aangeven.

Leven op jouw voorwaarden

Er was maar één manier om daarachter te komen. Ik moest mezelf opnieuw ontdekken en uitvinden en mijn eigen leven gaan creëren op mijn voorwaarden en vanuit mijn hart. En dat deed ik.Het was alles behalve makkelijk. Het heeft me heel veel gekost maar het was het allemaal dubbel en dwars waard. Nu leef ik mijn eigen leven. Ik heb de regie in eigen handen en kan bijsturen als ik dat nodig vind. Dat gevoel van zelf regie hebben, dat maakt je vrij. Ik weet nu dat ik juist door zoveel mogelijk mezelf te zijn, de mensen aantrek die mij waarderen en respecteren, precies zoals ik ben en dat ik daarmee ook automatisch respect afdwing. Ik weet nu dat ik mezelf in de steek laat, wanneer ik me teveel aanpas en niet puur en oprecht ben tegenover mezelf en daarom kan ik niet anders meer dan eerlijk zijn tegenover mezelf. Ik weet nu dat dit soms betekent dat dit tegen iemand anders’ gevoel en mening indruist. En dat is oké. Het betekent niet dat ik mijn eigen grenzen hoef aan te passen. Ik weet nu dat het niet egoïstisch is om voor mezelf te kiezen maar zelfzorg.

Omgaan met triggers in relaties

Nog steeds raak ik af en toe getriggerd in contact met mijn huidige partner of met anderen, door negatieve ervaringen in het verleden. Maar nu weet ik dat dit komt door het verleden en dat dit niets zegt over de persoon die tegenover mij staat of over de toekomst. Mijn eigen gedachten gaan dan met me aan de haal en schieten alle kanten op. Die enorme onzekerheid komt dan weer om de hoek kijken en de angst om afgewezen te worden. Ik heb geleerd om daarmee om te gaan en steeds opnieuw terug te komen bij mezelf en mijn gevoel en emoties eerst ruimte te geven, voordat ik daar anderen mee belast.

Niet meer afhankelijk van anderen

Dat maakt mij niet alleen een veel leuker mens, het maakt ook dat ik niet meer afhankelijk ben voor de goedkeuring of bevestiging van anderen. Ik mag erop vertrouwen dat ik goed ben zoals ik ben. En zoals ik nu de mensen zelf uitkies, die ik mijn tijd en aandacht gun, zo mag ik ook verwachten dat anderen mij hebben uitgekozen en mij hun tijd en aandacht gunnen. Omdat ik steeds weer terug kom bij mezelf en mezelf toesta om te voelen, mezelf gerust kan stellen en kan bevestigen, vertrouw ik nu weer op mezelf. En dat is het allerbelangrijkste! Terugval in oude patronen Het kostte mij jarenlang om hier te komen omdat het veel gemakkelijker is om je te laten meeslepen met de ‘gang van alledag’ en steeds weer opnieuw in hetzelfde patroon terug te schieten. Om je patronen te doorbreken vraagt dat commitment en daadkracht. Het gaat niet vanzelf. Zelf miste ik de structuur, de houvast, de herkenning en erkenning en de toolkit om dit te doen.

Structuur, (h)erkenning en houvast

Ik ontdekte dat ik zeker niet de enige was die mezelf wegcijferde in de liefde en in relaties maar dat héél veel mensen hiermee worstelen en daardoor telkens in nare situaties terecht komen. En ik voelde dat ik nu de kennis en ervaring in pacht had om er voor deze mensen te zijn. Om anderen wel de erkenning, de structuur en houvast te kunnen geven om hun patronen veel sneller te doorbreken. Ontpop maakt voor mij de cirkel rond.


Veni, vidi, vici. ‍

Het online programma Ontpop je basis helpt je om in zes weken tijd alles te leren wat nodig is om stevig op jezelf te staan in de liefde en relaties. Het geeft je niet alleen de toolkit die je nodig hebt maar door de structuur en opbouw van het programma, ben je jezelf aan het herprogrammeren gedurende het programma. Zelfs al na een paar weken kun je een verschil ervaren in hoe jij jezelf verhoudt tot anderen.

Ben jij klaar om de regie over je leven weer in eigen handen te nemen? Schrijf je dan in voor Ontpop je basis en dan kun je aanstaande maandag starten. Of plan vrijblijvend een transformatie sessie om eerst kennis te maken en te zien of het iets voor jou is.