Hoe bouw je een gezonde relatie op, zelfs als je codependent bent?
In de zoektocht naar liefde en verbinding streven we allemaal naar gezonde en vervullende relaties. Maar wat maakt een relatie eigenlijk gezond? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we gelijkwaardigheid, respect en wederzijdse groei in onze relaties bevorderen? Een gezonde relatie begint niet alleen met een sterke aantrekkingskracht en bewondering voor elkaar, maar vereist ook een diepgaande verbinding en een gedeelde toewijding aan elkaars welzijn en groei. Helaas blijven veel relaties steken bij oppervlakkige verbindingen en ontbreekt het aan de nodige inzet om samen iets op te bouwen. In dit artikel verkennen we de vier essentiële stappen voor het opbouwen van een gezonde relatie. We onderzoeken ook hoe codependentie en ongezonde relatiepatronen onze verbindingen kunnen belemmeren en bieden inzichten en strategieën om deze patronen te doorbreken. Of je nu single bent en op zoek bent naar een partner of al in een relatie zit die niet vooruit lijkt te gaan, dit artikel biedt waardevolle inzichten om jouw relaties te versterken en een diepere, meer vervullende verbinding met jezelf en anderen te cultiveren.
Luister het artikel hier als Podcast:
Of lees rustig verder!
Gelijkwaardigheid in een gezonde relatie
Voor een gezonde relatie is een gelijkwaardige investering en dezelfde intentie nodig van beide partners. Als er in de eerste plaats een wederzijdse waardering en bewondering is voor elkaar en er daarbij een emotionele en fysieke aantrekkingskracht is, dan vormt dat een mooie basis, als bouwgrond van een relatie. Maar feitelijk is er dan nog niets! Heel vaak blijven relaties hangen bij stap 2 en ontbreekt de (wederzijdse) commitment. Een relatie is er niet ineens, dat is iets wat je samen moet opbouwen. Je kunt niet in je eentje een gezonde relatie opbouwen, daarvoor heb je twee bouwvakkers nodig. Ik spreek uit ervaring en ik spreek dagelijks mensen die maanden of zelfs jarenlang proberen in hun eentje een relatie op te bouwen.
Wanneer je single bent en op zoek naar een partner om een gezonde relatie mee op te bouwen, is het heel belangrijk om jezelf hiervan bewust te zijn om jezelf niet te verliezen in het goede gevoel wat een connectie met een ander je geeft.
En als je al een tijd in een relatie zit, die maar niet echt vooruit komt of waarin je voortdurend aan het worstelen bent om de liefde, aandacht en genegenheid te ontvangen die jij nodig hebt, is het goed om jezelf af te vragen op welke basis jullie de relatie zijn gestart en of wel dezelfde intenties hadden om mee te beginnen.
Het opbouwen van een gezonde relatie gaat in 4 stappen
Het opbouwen van een gezonde relatie verloopt in vier stappen:
1. Bewondering - Er moet een wederzijdse bewondering en waardering zijn
2. Aantrekkingskracht - Daarbij heb je een wederzijdse emotionele en fysieke aantrekkingskracht nodig
3. Commitment - De volgende stap is een commitment nodig, exclusiviteit en de intentie om samen iets te willen opbouwen
4. Compatibiliteit - De laatste stap is compatibiliteit; het ontdekken of jullie normen, waarden, leefstijlen, communicatiestijlen, interesses en behoeften wel bij elkaar passen of niet.
Zonder deze vier stappen bewust te doorlopen is er geen sprake van een gezonde relatie. Heel vaak blijven relaties ongemerkt hangen bij stap twee, vooral bij mensen die last hebben van codependentie, waardoor je jezelf blijft wegcijferen en heel hard je best blijft doen om wèl die commitment te krijgen.
Vraag jezelf het volgende af; Voel je dat je jezelf kunt zijn, zonder dat je stukjes van jezelf moet verbergen of onderdrukken? Voel je je ontspannen en relaxed of sta je eigenlijk onder hoogspanning omdat je continu aan het afstemmen bent op de ander en aan het raden en gedachtenlezen voor wat de ander voelt en nodig heeft? Voel je je gezien en gewaardeerd voor wie jij bent of voel je je als je eerlijk bent eigenlijk alleen maar steeds onzekerder en radelozer worden?
Focus niet op 'of jij wel leuk genoeg bent' voor de ander maar op hoe de ander jou doet voelen
Als een relatie niet werkt of niet heeft gewerkt, is dat vaak terug te herleiden naar hoe de relatie gestart is.
- Was dat vanuit zelfliefde, zelfvertrouwen en het gevoel dat jij helemaal goed bent zoals je bent?
- Of was dat vanuit de behoefte om helemaal goed gevonden te worden zoals jij bent, terwijl je dat zelf eigenlijk niet zo voelt of voelde?
Soevereiniteit in relaties
In deze super mooie, ontroerende en pakkende video draagt Adam Roa een gedicht voor over 'Soevereiniteit' in relaties, die perfect omschrijft wat de dynamiek is van codependentie. Soevereiniteit in een relatie verwijst naar het idee dat elke persoon het recht heeft om zijn of haar eigen identiteit, meningen, grenzen en ruimte te behouden, zonder overdreven inmenging van de ander of jezelf weg te cijferen. Beide partners tonen respect voor elkaars individualiteit en hebben het vermogen om autonoom te handelen. Soevereiniteit in een gezonde relatie betekent open communicatie, het erkennen van de behoeften en grenzen van de ander, en het respecteren van persoonlijke ruimte. Het betekent niet dat er geen samenwerking of compromissen mogelijk zijn, maar eerder dat de individuele autonomie van elke partner wordt gerespecteerd en gewaardeerd. Codependentie ontstaat wanneer de grenzen tussen beiden individuen vervagen, en een of beide partners het eigen welzijn te sterk afhankelijk maken van de ander.
Een relatie met een partner die gezond kan verbinden
Vaak krijg ik de vraag of je volledig geheeld moet zijn of je patroon van jezelf wegcijferen of pleasen eerst moet doorbreken voordat je een gezonde relatie kunt aangaan. Dat is niet per se het geval. Een partner die op een gezonde manier kan verbinden, neemt jou automatisch mee in een gezonde dynamiek en beïnvloedt de relatie positief, wat jou helpt in jouw helingsproces. Wanneer de noodzaak om te pleasen of te fixen wegvalt, en je voelt dat je veilig bent om gewoon jezelf te zijn, voel je dat je eindelijk kunt ontspannen en loslaten en ontdek je dat een relatie ook gewoon gemakkelijk kan gaan. Maar dit neemt niet weg dat het een samenwerking moet zijn van beide partners omdat je niet in je eentje een relatie kunt bouwen of 'fixen'.
Bewust je patronen veranderen
Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf bewust bent van jouw 'ongezonde' patronen en hoe dat jouw relatie met jezelf en met de ander beïnvloedt. Want wanneer je jezelf bewust bent van je patronen, kun je bewust kiezen voor andere, gezondere reacties en patronen. Je kunt jezelf dan opnieuw 'bedraden' zodat je niet meer handelt vanuit angst en overleving maar in plaats daarvan, bewuste en gezonde keuzes maakt. Met mijn programma Stevig op Jezelf Staan krijg je de structuur en houvast om in 6 weken tijd jouw ongezonde relatiepatronen opnieuw te bedraden en te veranderen in gezonde, helpende patronen zodat je eindelijk loskomt uit jouw vicieuze cirkel van relaties vol drama.
Zonder dagelijkse training over een periode van minimaal een maand, kun je alles proberen maar zal je je patronen niet doorbreken. In ieder geval niet als je in korte tijd verandering wilt ervaren. Het herprogrammeren en opnieuw bedraden van je brein vraagt commitment, vastberadenheid en dagelijkse training. Wanneer je verslapt, moet je vervolgens weer opnieuw gaan opbouwen.
Helaas is ons brein zo bedraad dat wanneer je buiten je comfortzone stapt en probeert dingen anders te doen dan normaal, het gemakkelijk is om terug te vallen in angst en vertrouwde oude patronen. Daarom werkt het vaak niet als je het alleen probeert, tenzij je extreem gedisciplineerd bent. Met Ontpop doe je het echter niet alleen; je doet het samen met gelijkgestemden. Met het Ontpop Membership van een maand heb je 24/7 toegang tot support, en kun je deelnemen aan wekelijkse powersessies die dienen als motivatie om je op het goede spoor te houden en die oude patronen voor eens en altijd te doorbreken!
Voelen dat jij helemaal goed bent zoals je bent
In plaats van dat je zenuwstelsel voortdurend onder spanning en druk staat om die liefde en aandacht te ontvangen die je als mens nodig hebt in een relatie met een partner die niet gezond (vanuit eigenwaarde, trouw en zelfliefde) kan verbinden, is er in een relatie met een partner die op een gezonde manier kan verbinden ontspanning, rust en een wederzijdse, wederkerige en gelijkwaardige mate van geven en nemen.
In deze dynamiek is er een balans en evenwicht in wederzijdse afhankelijkheid, waarbij emotionele steun en begrip van beide kanten komen. Je voelt je dan vrij om jouw liefde, zorg en aandacht te geven zonder de constante behoefte naar externe validatie omdat je in de basis voelt:
- Ik ben oké
- Jij bent oké
- Wij zijn oké
Je kunt dan ontspannen en jezelf zijn en er is een gevoel van veiligheid en acceptatie, wat bijdraagt aan een gezonde emotionele verbinding. Je hoeft niet voortdurend af te stemmen op de ander of te voldoen aan de behoeften van de ander om liefde te ontvangen; de liefde is er gewoon, ongeacht je acties. Dit maakt dat je je in de basis veilig en vrij voelt om voluit jezelf te zijn.
Relaties horen het beste in jou naar boven te brengen, niet het slechtste.
Jezelf zijn, los van externe factoren
Gezonde verbinding zonder 'neediness'
In een gezonde relatie kun je leren verbinden zonder een constante behoefte aan validatie of goedkeuring en steeds meer ontspannen in het uiten van jouw eigen behoeften, wensen en grenzen en het puur en oprecht zijn wie je bent. Je handelt dan vanuit een staat van zelfverzekerdheid en authenticiteit en voelt in jouw relatie de veiligheid om helemaal jezelf te zijn en dat jouw partner je helemaal accepteert zoals je bent, ongeacht eventuele meningsverschillen, andere wensen of behoeften. Wanneer er een stevige basis is van wederzijds respect en een gelijkwaardige emotionele verbinding, voel je de veiligheid om jouw behoeften wel te uiten en te communiceren, zodat je samen tot besluiten kunt komen die voor jullie beiden goed voelen.
Een gezonde verbinding is gebaseerd op wederzijds respect, begrip en acceptatie van elkaars individualiteit. In plaats van de ander nodig te hebben om je goed te voelen over jezelf, breng je jouw eigen bewustzijn en welzijn mee in de relatie. Niet meer vanuit schaarste maar vanuit ‘volwaardig’ zijn in jezelf. Het vermogen om in verbinding te staan zonder afhankelijk te zijn, versterkt niet alleen de band met je partner, maar draagt ook bij aan een gevoel van stabiliteit en vrijheid in jezelf.
Hoe fijn zou het zijn als je gezien, gewaardeerd en geliefd wordt en alle aandacht en liefde krijgt die jij nodig hebt, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen en door gewoon ‘te zijn’ wie jij bent?
'mislukte relaties' die aanzetten tot groei en transformatie
Zie ‘mislukte relaties’ dan ook niet als falen maar als evolutie en vooruitgang. Waar de deur van één relatie sluit, opent zich een deur naar een nieuwe relatie die veel beter, gelukkiger en gezonder is voor jou! Daar mag je op vertrouwen. Als het voor jou bedoeld was, dan zou het niet zijn weggegaan en alles wat voor jou bedoeld is, zal jou ook toekomen. Heb lief zonder de noodzaak om je liefde toe te eigenen of te bezitten en laat jezelf leiden door de mensen en ervaringen die jou oplichten, helpen groeien en jouw ziel vullen met vreugde en blijdschap en ontdek dat datgene wat voor jou bestemd is, altijd zijn weg naar jou toe zal vinden. Maar breng steeds jouw aandacht weer terug bij jezelf. Dat is niet voor niets de eerste module van Stevig op Jezelf Staan; het vinden van veiligheid en geborgenheid in jezelf. Een veilige oase, waar je altijd naar kunt terugkeren.
Iedere tegenslag is een uitnodiging om jezelf beter te leren kennen, te waarderen en te accepteren op een dieper niveau om jouw basis te verstevigen en te weten wat jouw waarden zijn, wat maakt dat jij ‘s ochtends je bed uit wil springen en jou laat voelen dat je leeft!
Stevig op Jezelf Staan geeft je de structuur om je te helpen herinneren en bewust te maken van wie jij bent en waar jij voor staat, het geeft je de tools om beter om te gaan met jezelf zodat je ervaringen uit het verleden kunt loslaten en het zelfvertrouwen en de houvast om te communiceren en jezelf te uiten, puur en oprecht vanuit wie jij bent.
In zes weken tijd heb je jouw codependentie en ongezonde relatiepatronen geherprogrammeerd en vervangen voor nieuwe en gezonde patronen, die maken dat je niet alleen jouw eigen leven verrijkt maar ook dat van de mensen om je heen en jou in staat stellen om puurder, gezonder en gelukkiger te verbinden met anderen.
Neem contact met me op via WhatsApp of plan vrijblijvend een korte telefonische kennismaking. Waarom zou je onnodig lang blijven worstelen en blijven hangen in ongezonde patronen, terwijl je ze in 6 weken kunt doorbreken en zo jouw bestaande relaties verbeteren en betere, meer betekenisvolle en gezonde relaties kunt aantrekken?
Krijg gratis toegang tot Onbelemmerd en leer de #3 cruciale stappen om voluit jezelf te zijn los van externe factoren.